Πτωτική η τάση των τιμών στη φυσική αγορά βάμβακος
Πτωτική η τάση των τιμών στη φυσική αγορά βάμβακος

Πτωτική η τάση των τιμών στη φυσική αγορά βάμβακος

A- A+

Παπαδογιάννης Γιάννης

Για σχεδόν ένα μήνα η αγορά παραμένει στάσιμη εντός του στενού εύρους 67-70 σεντς ανά λίμπρα. Κατά την πρόσφατη έκθεση προσφοράς και ζήτησης βάμβακος του αμερικανικού υπουργείου USDA υπήρξε μείωση της παραγωγής λόγω των τυφώνων αλλά όχι σε τέτοια μεγέθη, τα οποία θα μπορούσαν να «ταρακουνήσουν» την παγκόσμια εικόνα.

Η πορεία της συγκομιδής στις ΗΠΑ εξελίσσεται σε καλές συνθήκες και όλοι εκτιμούν ότι αναμένεται μια μεγάλη παραγωγή. Μειονέκτημα αποτελεί η αδύναμη ζήτηση που παρατηρείται τελευταία.

Η ελληνική αγορά

Η συγκομιδή προχωράει με ιδανικές καιρικές συνθήκες στη χώρα μας κι εφόσον ο καιρός κρατηθεί για άλλη μια εβδομάδα καλός τα βαμβάκια στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα έχουν μαζευτεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ποιοτικά η φετινή παραγωγή είναι καλύτερη από πέρυσι, αλλά πάλι με κάποια ελαττώματα ανάλογα την περιοχή. Αναφορικά με τις εμπορικές δουλειές, η ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά από την αρχή της περασμένης εβδομάδας. Είναι πιθανό να σημειωθεί μια πίεση στις τιμές του ελληνικού βάμβακος, ιδιαίτερα όσο γεμίζουν οι αποθήκες των εκκοκκιστηρίων.

Γιάννης Παπαδογιάννης

Πηγή: Agronews

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter