Μέχρι 61,7 λεπτά δια μέσω Κουρούδη στους βαμβακοπαραγωγούς
Μέχρι 61,7 λεπτά δια μέσω Κουρούδη στους βαμβακοπαραγωγούς

Μέχρι 61,7 λεπτά δια μέσω Κουρούδη στους βαμβακοπαραγωγούς

A- A+

Μπίκας Αλέξανδρος

Τιµή στον αγρότη ακόµα και 61,70 λεπτά του ευρώ απέφερε η πρακτική εκκοκκισµού για λογαριασµό των βαµβακοπαραγωγών που εφήρµοσαν φέτος σε µια διαδικασία πειραµατικού χαρακτήρα τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια». Το σχετικό πλάνο δούλεψε ως εξής, όπως εξηγούν οι εµπνευστές του: «δηµιουργήθηκαν άτυπες οµάδες από παραγωγούς, των οποίων το βαµβάκι αποθηκεύτηκε και εκκοκκίστηκε ξεχωριστά, πωλήθηκε δε από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια».

Από την αρχή οι παραγωγοί κινήθηκαν µε κριτήριο, το πώς το βαµβάκι τους θα έχει µεγαλύτερη αξία. Με την επιλογή των ποικιλιών και µε τις καλλιεργητικές φροντίδες, κυρίως όµως µε την σωστή συγκοµιδή του.

Το πείραµα σύµφωνα µε τους υπεύθυνους των «Θρακικών Εκκοκκιστηρίων» «τελικά άξιζε τον κόπο». Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, επιτεύχθηκαν αποδόσεις σε ίνα πάνω από το µέσο όρο, ενώ οι παραγωγοί πήραν και αρκετά υψηλότερες τιµές, ήτοι 54,1 λεπτά η µια οµάδα και 55,6 λεπτά η άλλη.

Αυτή είναι και η ελάχιστη εγγυηµένη τιµή για όσους έχουν αφήσει ανοικτές τις τιµές.
Όσοι αντίθετα είχαν επιλέξει να «κλειδώσουν» την τιµή τον περασµένο Μάρτιο, που το χρηµατιστήριο βάµβακος και το δολάριο ήταν σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα, κατάφεραν να επιτύχουν ακόµα καλύτερες τιµές.
Σηµειώνεται ότι η υψηλότερη τιµή που καταγράφηκε αφορά βαµβακοπαραγωγό από το Κόσµιο, που λαµβάνει το ποσό των 61,70 λεπτών ανά κιλό βάµβακος που παρέδωσε.

Όπως αναφέρει στην εφηµερίδα Agrenda, ο διευθυντής της επιχείρησης Στ. Κουρούδης, «δίνουµε και φέτος τη δυνατότητα στον παραγωγό να κλείνει την τιµή µέσω χρηµατιστηρίου», τονίζοντας ότι «την ίδια στιγµή που γίνεται µία καταστροφή και ανεβαίνει το χρηµατιστήριο, ανεβαίνει και η τιµή βάµβακος στην Ελλάδα και µεγάλο µέρος του εκκοκκισµένου βαµβακιού πωλείται µε βάση το χρηµατιστήριο».

Στις τιµές αυτές παραγωγού, να σηµειωθεί, ότι προστίθεται και η επιδότηση που δίνουν τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια» στις ποικιλίες Fibermax και Ελπίδα, οπότε ανεβαίνουν και άλλο.
Υπενθυµίζεται πως τη σεζόν 2016-2017 βαµβακοπαραγωγός-συνεργάτης της «Θρακικά Εκκοκκιστήρια» κατάφερε να λάβει για το σύνολο της παραγωγής που καλλιέργησε και παρήγαγε τιµή πάνω από 57 λεπτά, από τις υψηλότερες που καταγράφηκε για την δεδοµένη χρονική περίοδο στην χώρα µας.

Πηγή: Agronews

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter