Σώζει τσέπες και βελτιώνει παραγωγές, η ευφυής γεωργία
Σώζει τσέπες και βελτιώνει παραγωγές, η ευφυής γεωργία

Σώζει τσέπες και βελτιώνει παραγωγές, η ευφυής γεωργία

A- A+

ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ: ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Πρώτη στην Ελλάδα η επιχείρηση χρησιμοποιεί την ευφυή γεωργία στις βαμβακοκαλλιέργειες, με τα πρώτα αποτελέσματα να δικαιώνουν τους υπεύθυνους

Διονύσης Βοργιάς:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσαν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια για την ευφυή γεωργία στη βαμβακοκαλλιέργεια, το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο "Χρήστος κι Εύη".

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή που έγινε πέρυσι σε μια έκταση 5.500 στρεμμάτων στη Ροδόπη. Την παρουσίαση έκαναν οι εταιρείες που εφάρμοσαν την ευφυή γεωργία, η Neuropublic και GAIA Επιχειρείν, καθώς και η επιστημονική ομάδα παρακολούθησης του έργου.

Καταδείχτηκε ότι με τη γεωργία ακριβείας, την καλλιέργεια δηλαδή με βάση τα συλλεγόμενα δεδομένα και όχι μόνο την εμπειρία, μπορεί να πετύχει κάποιος μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις με χαμηλότερο κόστος παραγωγής, ενώ είναι μικρότερη και η επίδραση στο περιβάλλον.

Ο Άγγελος Πατάκας, διευθυντής του εργαστηρίου φυτικής παραγωγής Πανεπιστημίου Πάτρας εξήγησε ότι "το βαμβάκι θεωρείται μία υδροβόρος καλλιέργεια, δηλαδή έχει υψηλές απαιτήσεις σε νερό", και ενημέρωσε σε τι στοχεύει η ευφυής γεωργία: "Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να υπάρχει αποτελεσματικότητα στη χρήση του αρδευτικού νερού και ταυτόχρονα να πετύχουμε καλύτερη χρήση των λιπασμάτων, προς όφελος του παραγωγού, για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής".

Από πλευράς του ο Κωνσταντίνος Μίχος, υπεύθυνος διαχείρισης έργων ευφυούς γεωργίας της Neuropublic, διευκρίνισε ότι "αν έχεις λάθος δεδομένα, δεν θα έχεις σωστά συμπεράσματα. Σιγά-σιγά οι γεωπόνοι που συνεργάζονται μαζί μας, μαθαίνουν το τι χρειαζόμαστε και πως πρέπει να συλλεχθούν τα σωστά δεδομένα".

Παρών και ο εκπρόσωπος Neuropublic και GAIA Επιχειρείν Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, ο οποίος μας πληροφόρησε ότι "το 2017 εγκαταστήσαμε σταθμούς που κάλυπταν περιοχή 5.500 στρεμμάτων στην Ροδόπη, σε συνεργασία με τα Θρακικά Εκκοκιστήρια. Ξεκινήσαμε τον Μάιο του 2017, γι' αυτό βγάλαμε πολλά συμπεράσματα σε σχέση με την άρδευση αλλά όχι τόσα με την θρέψη και την φυτοπροστασία", ενώ διευκρίνισε ότι - καθώς στο πρόγραμμα φέτος τρέχει από την αρχή του χρόνου - θα υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα και σε θρέψη-φυτοπροστασία. "Υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο για εξοικονόμηση αρδευτικού νερού και λιπασμάτων, καθώς και να βελτιωθεί η ποιότητα παραγωγής", σημείωσε για το τι βλέπει στην πράξη στα χωράφια.

Μία άλλη πτυχή ανέδειξε ο Θωμάς Θωμίδης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπονίας στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. "Η φυτοπροστασία αποτελεί το κομμάτι εκείνο στο οποίο δαπανάται ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων και, ουσιαστικά, η επιβάρυνση έχει άμεσα κι έμμεσες συνέπειες:

Οι άμεσες είναι ότι ο παραγωγός βγάζει χρήματα από την τσέπη του και οι έμμεσες είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος που κοστίζει κι αυτή και θα κοστίσει περισσότερο στο μέλλον", είπε μεταξύ άλλων.

ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Η συμμετοχή των βαμβακοπαραγωγών από τη Θράκη ήταν μεγάλη και το ενδιαφέρον έκδηλο, όπως φάνηκε και στη συζήτηση που ακολούθησε. Για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά 2018/19 αποφασίστηκε να γίνει πιο εκτεταμένη εφαρμογή σε χωράφια κατ' αρχήν που αρδεύονται με σταγονίδια.

Άλλωστε οι παραγωγοί δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως καμία επένδυση. Οι αναγκαίες επενδύσεις (μετεωρολογικοί σταθμοί, αισθητήρες εδάφους, εντομοπαγίδες, λήψεις φωτογραφιών από δορυφόρους, γεωπόνοι κλπ.) θα γίνουν από τις εταιρείες που τρέχουν το πρόγραμμα. Το κόστος για τους παραγωγούς καθορίστηκε μόλις στα 3 ευρώ ανά στρέμμα ανά έτος.

Όπως σημείωσε προς το ακροατήριο ο διευθυντής των Θρακικών Εκκοκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης "η γεωργία ακριβείας είναι η νέα τάση στον αγροτικό τομέα, κάτι που σε άλλες χώρες γίνεται κατά κόρον εδώ και χρόνια στο βαμβάκι.

Η γεωργία ακριβείας είναι ουσιαστικά η χρήση της τεχνολογίας και της επιστήμης στον αγροτικό τομέα, για να μην καλλιεργεί κανείς εμπειρικά. Καλή είναι η εμπειρία, αλλά δεν φτάνει, αντίθετα πρέπει να την συνδυάζουμε με δεδομένα, που μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ καλύτερες καλλιέργειες, σε αποδόσεις, κόστος παραγωγής και προστασία του περιβάλλοντος", υπογραμμίζοντας σε άλλο σημείο πως "κάτι τέτοιο δεν είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα στο βαμβάκι".

Ο κος Κουρούδης εξήγησε πως "αν θέλουμε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, πρέπει να μπούμε κι εμείς σε αυτό τον χώρο" και πληροφόρησε τους παραγωγούς ότι με τη σωστή χρήση των δεδομένων, παίρνουν καλύτερες αποφάσεις για το πότε και πόσο πρέπει να ποτίσουν, να λιπάνουν και πως να αντιμετωπίσουν ασθένειες.

Ο ίδιος ανέδειξε ότι η επιχείρηση έχει αναπτύξει και συνεργασία με γεωπόνο, ο οποίος και συμβουλεύει τους αγρότες βάσει των δεδομένων που καταγράφονται, καθώς αυτά τα δεδομένα θέλουν διάβασμα από ειδικό, ώστε να μην υπάρξει παρερμήνευση και, άρα, λανθασμένα συμπεράσματα.

"Την πρώτη χρονιά συμμετείχαν δέκα άτομα, τώρα πολλά περισσότερα. Οι αγρότες είδαν ότι τα αποτελέσματα είναι ευεργετικά, γι' αυτό και το ενδιαφέρον φέτος είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με πέρσι", διαπίστωσε ο Σταμάτης Κουρούδης.

Επειδή θα πρέπει το πρόγραμμα να τρέξει άμεσα για να καταγραφούν τα αναγκαία δεδομένα που χρειάζονται πριν από τη σπορά, όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται και δεν έχουν ήδη εγγραφεί, πρέπει να το δηλώσουν άμεσα ως τις 31/1/2018 στα Θρακικά Εκκοκιστήρια.

 

Πηγή: Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ"

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter