Βασίλης Γούναρης: Βήμα-βήμα εδραιώνουμε την BASF ως έναν βασικό παίκτη στους σπόρους παγκοσμίως

Βασίλης Γούναρης: Βήμα-βήμα εδραιώνουμε την BASF ως έναν βασικό παίκτη στους σπόρους παγκοσμίως

A- A+
Βασίλης Γούναρης, διευθύνων σύμβουλος BASF Ελλάς

Στην επόμενη μέρα του ομίλου, που θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα στις υπάρχουσες σχέσεις με τους πελάτες της, αλλά και από μια μόνιμη αναζήτηση καινοτομίας και εξέλιξης, στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς, Βασίλης Γούναρης. Η εξαγορά του τμήματος σπόρων της Bayer εκτόξευσε τον όμιλο στις πρώτες θέσεις των παγκόσμιων παικτών του κλάδου, όμως, όπως μας λέει ο ίδιος, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.

Όταν η BASF συμφωνούσε να αποκτήσει σημαντικό τμήμα από τις δραστηριότητες σπόρων της Βayer, ο πρόεδρος, Dr Kurt Bock, είχε κάνει λόγο για μια στρατηγική επιλογή που θα συμπλήρωνε τις υπάρχουσες δράσεις του ομίλου. Τι ακριβώς πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της η BASF;

Η εξαγορά περιλαμβάνει τις δραστηριότητες σπόρων και γενετικά χαρακτηριστικά για την ελαιοκράμβη, το βαμβάκι, τη σόγια και τα λαχανικά, τη διεθνή δραστηριότητα γλυφοσινικού αμμωνίου (glufosinate ammonium) της Bayer, την πλατφόρμα Έρευνας & Ανάπτυξης για υβρίδια σιταριού και κανόλας της ποικιλίας juncea, ορισμένα προϊόντα επένδυσης σπόρων, ορισμένα ζιζανιοκτόνα με βάση το glyphosate στην Ευρώπη για βιομηχανικές κυρίως εφαρμογές, ολόκληρη την ψηφιακή πλατφόρμα για γεωργία ακριβείας – Xarvio, καθώς και ορισμένα μη εκλεκτικά ζιζανιοκτόνα και ερευνητικά προγράμματα νηματοδοκτόνων. Για τους σπόρους λαχανικών, πιο συγκεκριμένα, αναμένεται άμεσα το τελικό κλείσιμο και αυτής της συμφωνίας.

Ρίχνοντας μια ματιά στους αριθμούς:

  • Αναλαμβάνουμε επιχειρηματική δραστηριότητα σε περισσότερες από 60 χώρες.
  • Οι νέοι αυτοί κλάδοι αναμένεται να φέρουν έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ το 2019.
  • Πάνω από 4.500 εργαζόμενοι εντάσσονται στην ομάδα μας, σε περισσότερες από 50 χώρες.
  • Οι εγκαταστάσεις που αναλαμβάνουμε περιλαμβάνουν 5 μονάδες χημικής παραγωγής και επεξεργασίας, 17 μονάδες Έρευνας & Ανάπτυξης και πάνω από 200 περιφερειακές εγκαταστάσεις παραγωγής και βελτίωσης σπόρων.

To τίμημα της συγκεκριμένης εξαγοράς ανήλθε σε 7 δισ. δολάρια. Ποια η παραγωγική και οικονομική σημασία των σημάτων που αποκτήθηκαν; Μπορούμε να μιλάμε, όπως σχολίασαν κάποιοι αναλυτές, για μια αλλαγή στρατηγικής του ομίλου;

Η BASF υπέγραψε συμφωνίες τον Οκτώβριο του 2017 και τον Απρίλιο του 2018 για να αποκτήσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τα πάγια στοιχεία της Bayer, που εκχωρήθηκαν στα πλαίσια της δικής της εξαγοράς της Monsanto, έναντι του χρηματικού αντιτίμου των 7,6 δισ. ευρώ, με ορισμένες προσαρμογές κατά την ενσωμάτωση.

Με τις νέες μας δραστηριότητες σπόρων υψηλής ποιότητας σε βασικές καλλιέργειες (ελαιοκράμβη, βαμβάκι, σόγια και σιτάρι) σε σημαντικές γεωργικές αγορές, μαζί με την παγκόσμια δραστηριότητα σπόρων λαχανικών, θα δώσουμε στους γεωργούς παγκοσμίως μια πραγματική επιλογή σε έναν εδραιωμένο κλάδο. Η στρατηγική μας είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω τον γεωργικό τομέα, με στόχο την κερδοφορία σε βάθος χρόνου και παράλληλα να γίνουμε ένας παγκόσμιος παίκτης στους σπόρους. Αυτή η εξαγορά αποτελεί σημαντικό ορόσημο σε αυτό μας το ταξίδι και εδραιώνει την BASF ως έναν βασικό παίκτη σπόρων σε βασικές καλλιέργειες, στις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου.

Η καινοτομία παραμένει ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξής μας, και για τον λόγο αυτόν θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε περαιτέρω ευκαιρίες για εξαγορές, που ταιριάζουν στρατηγικά και οικονομικά στην τρέχουσα δραστηριότητά μας.

Τι επιπτώσεις θα έχει για την ελληνική αγορά η συμφωνία αυτή; Θα υπάρξουν αλλαγές στη διανομή και στη διάθεση κάποιων σημάτων;

Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, για τη BASF, η σταθερότητα και η συνέχεια της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας είναι βασική προτεραιότητα. Η Bayer έχει κάνει εξαιρετική προσπάθεια για να δημιουργήσει αξιόπιστες σχέσεις συνεργασίας με τους πελάτες της και εμείς επιθυμούμε να τις διατηρήσουμε και να τις εξελίξουμε. Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους νέους και τους ήδη υπάρχοντες πελάτες μας ότι θα είμαστε δίπλα τους μακροπρόθεσμα και θα συνεχίσουμε αδιάλειπτα να προσφέρουμε επιλογές σε έναν κλάδο που υπάρχουν συγχωνεύσεις και αλλαγές.

Η BASF εξαγόρασε το συνολικό πακέτο μη εκλεκτικών ζιζανιοκτόνων γλυφοσινικού αμμωνίου παγκοσμίως (Basta, Finale) και τις αντίστοιχες εγκρίσεις τους. Καθώς βρισκόμαστε ήδη στα μέσα της καλλιεργητικής περιόδου, αποφασίσαμε ότι μέχρι την ολοκλήρωση του 2018, η Bayer θα αποτελέσει τον αποκλειστικό μας διανομέα. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί ομαλότερα η μετάβαση. Στη συνέχεια, για την καλλιεργητική περίοδο του 2019, θα αναλάβουμε εμείς τις πωλήσεις του glufosinate ammonium.

Απo την εκδήλωση υποδοχής των νέων εργαζοµένων που θα στελεχώσουν το Τµήµα Σπόρων της BASF Hellas
Απo την εκδήλωση υποδοχής των νέων εργαζοµένων που θα στελεχώσουν το Τµήµα Σπόρων της BASF Hellas

Το σύστημα FiberΜax που αποκτήσατε θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα και αποτελεσματικά για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ίνας. Πότε θα ξεκινήσει η διάθεσή του από το δίκτυο της BASFOι συνεργασίες με συγκεκριμένες ομάδες παραγωγών, που είχε ξεκινήσει ο προηγούμενος κάτοχος του συστήματος, θα συνεχιστούν;

Οι ποικιλίες βαμβακιού FiberMax ξεχωρίζουν παγκοσμίως για την ανώτερη ποιότητα ίνας που παράγουν και κατάφεραν να δημιουργήσουν ξεχωριστή κατηγορία εμπορίας βαμβακιού. Από την πρώτη μέρα του οριστικού κλεισίματος της συμφωνίας με τη Bayer, είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε το FiberΜax, να το εντάξουμε πλήρως στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της εταιρείας και να το διαθέσουμε στον Έλληνα παραγωγό για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Οι πελάτες μας είναι η βασική μας προτεραιότητα. Θέλουμε να επιτύχουμε μια ομαλή μετάβαση, διατηρώντας την αδιάλειπτη λειτουργία των δραστηριοτήτων μας. Δεσμευόμαστε να είμαστε ένας ισχυρός συνεργάτης από την πρώτη ημέρα, βελτιώνοντας τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους και αναπτύσσοντας καινοτόμα προϊόντα, που θα καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες των παραγωγών.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της BASF και τι πλάνα υπάρχουν για τη χώρα μας;

Ο στόχος μας για το μέλλον είναι να προετοιμάσουμε τη BASF, ώστε να έχει ενεργή παρουσία, να μπορεί να αντιμετωπίζει τις μελλοντικές προκλήσεις και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της γεωργίας για πολλά χρόνια ακόμα.

Με τα «κομμάτια» που προσθέσαμε, διαδραματίζουμε ένα σημαντικό ρόλο στην επιτυχή διαμόρφωση του μέλλοντος της γεωργίας. Η συμφωνία αυτή αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της BASF, η οποία έχει παράδοση πάνω από έναν αιώνα στη γεωργία, και θέτει τα θεμέλια για επιτυχία σε βάθος χρόνου.

Βασιζόμαστε στην ηγετική θέση μας στον χημικό κλάδο και ενισχύουμε την παρουσία μας στον τομέα των σπόρων και των γενετικών χαρακτηριστικών. Διευρύνουμε σημαντικά τα τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης, τα οποία, με μία στοχευμένη χρηματοδότηση, θα εξασφαλίσουν την κερδοφόρο ανάπτυξή μας ως πάροχος λύσεων για τη γεωργία, για πολλές δεκαετίες ακόμα. Η δέσμευση και οι επενδύσεις σε μια σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα θα μας δώσουν την ευκαιρία να ισχυροποιήσουμε το αποτύπωμά μας, καθώς και να αναπτύξουμε νέα επιχειρησιακά μοντέλα σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο. Επιδίωξή μας είναι να εφαρμόσουμε όλες αυτές τις καινοτομίες και στη χώρα μας, ώστε να βοηθήσουμε τον Έλληνα παραγωγό να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο.

Πηγή: ypaithros.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter