ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Άλλο ένα έτος υψηλής κερδοφορίας για το βαμβάκι
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Άλλο ένα έτος υψηλής κερδοφορίας για το βαμβάκι

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Άλλο ένα έτος υψηλής κερδοφορίας για το βαμβάκι

A- A+

Οι βαμβακοκαλλιεργητές που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα συγκριτικής αξιολόγησης του κλάδου εμφάνισαν μέσο καθαρό κέρδος για το 2018, ύψους 251,6 δολαρίων Αυστραλίας ανά στρέμμα, που σημαίνει ότι η κερδοφορία αυξήθηκε σε σύγκριση με το 2017 κατά 95,9 δολάρια το στρέμμα.

Αυτό είναι το βασικό εύρημα της ετήσιας συγκριτικής ανάλυσης βαμβακιού της Αυστραλίας (ACCA) που διενεργεί η Boyce Chartered Accountants από το 1986 και συγκρίνει την παραγωγή και τις αποδόσεις των συμμετεχόντων καλλιεργητών σε ολόκληρη την ζώνη του βαμβακιού.

Ο διευθυντής της Boyce,  Paul Fisher , δήλωσε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο κλάδος του βαμβακιού είχε δει σημαντική και σταθερή αύξηση των κερδών.

Οι διευθυντές της Boyce Chartered Accountants, Jono Hart και Paul Fisher

 

Τόνισε ότι το 2018 ήταν σχεδόν ιδανική χρονιά για την καλλιέργεια βαμβακιού με άφθονο νερό και άριστες συνθήκες καλλιέργειας που παρήγαγαν υψηλές στρεμματικές αποδόσεις και οικονομικά αποτελέσματα.

"Μερικά από τα άτομα (στη συγκριτική ανάλυση) ανέβηκαν σε περίπου 1,44 μπάλες εκκοκκισμένου/στρέμμα το οποίο είναι εντυπωσιακό. Με τιμές από 630 δολάρια - 640 δολάρια ανά  μπάλα είναι ένα πολύ κερδοφόρο έτος ", συνέχισε. (1 δολάριο Αυστραλίας = 0,64 Ευρώ περίπου)

Ο κ. Fisher δήλωσε ότι το 20% των καλλιεργητών του προγράμματος με τις καλύτερες αποδόσεις ήταν κατά μέσο όρο 1,327 μπάλες στρέμμα και έφερε ένα καθαρό κέρδος 404 δολάρια ανά στρέμμα αυτή σεζόν. (Σ.Σ. Μία μπάλα είναι 500 λίμπρες ή 226,8 κιλά εκκοκκισμένου βαμβακιού).

"Το κορυφαίο 20% ήταν πιο σωστό στο πότε έσπειρε και πότε έκανε τις υπόλοιπες καλλιεργητικές φροντίδες και έκανε μεγαλύτερες δαπάνες για την καλλιέργεια. Αυτό έφερε μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις Το κορυφαίο 20% είχε μέση απόδοση 1,327 μπάλες/στρέμμα φέτος, ενώ όλα τα αγροκτήματα ήταν κατά μέσο όρο στις 1,18b μπάλες. Έτσι, το κορυφαίο 20% είχε επιπλέον 68 δολάρια το στρέμμα σε σύγκριση με τον μέσο όρο», είπε.

"Και οι δύο πλευρές εργάζονται το ίδιο, σε παρόμοιες εκτάσεις κάνοντας τις ίδιες εργασίες με τους άλλους. Αλλά ένας παραγωγός μπορεί να  βγάλει 100 δολάρια το στρέμμα περισσότερο από έναν άλλον".

Ο κ. Fisher δήλωσε ότι η απόδοση εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες της κερδοφορίας, αλλά επιτυγχάνεται με επιπλέον δαπάνη.

"Η στρεμματική απόδοση είναι ο βασιλιάς. Το πρόβλημα που βλέπουμε τώρα είναι ότι οι περισσότερες από τις αυξήσεις της απόδοσης έρχονται με κάποιο κόστος», συνέχισε.

"Οι μεγάλες εταιρείες που παρέχουν τεχνολογία στους αγρότες φέρνουν αύξηση των αποδόσεων, αλλά οι αγρότες πληρώνουν για αυτό.

"Εάν  βελτίωνα την στρεμματική απόδοση μου κατά 0,1 μπάλα το στρέμμα πριν από 20 χρόνια δεν χρειάζονταν να πληρώσω κανέναν για αυτό. Αν θέλω να βελτιώσω την απόδοσή μου σήμερα, πρέπει να πάω και να πληρώσω τον κ. Χ ή τον κ. Y για να έχω αυτό το προνόμιο. Νομίζω ότι αυτό επηρεάζει τη βαμβακοκαλλιέργεια. "

Κέρδος σε όλες τις περιοχές

Στις βόρειες κοιλάδες, οι οποίες καταλαμβάνουν τις περιοχές καλλιέργειας του Queensland και της βόρειας Νέας Νότιας Ουαλίας, η μέση παραγωγή μεταξύ των συμμετεχόντων φέτος ήταν 1,184 μπάλες το στρέμμα και το καθαρό κέρδος 260,8 δολάρια το στρέμμα.

Στις νότιες κοιλάδες της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου οι προσδοκίες ήταν χαμηλότερες, ο κ. Fisher δήλωσε ότι ήταν επίσης μια από τις καλύτερες χρονιές, κυρίως για ήταν χωρίς καθόλου βροχές την περίοδο της συγκομιδής σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που είχε αρκετές βροχές και αυτές προξένησαν μείωση τόσο στην ποσότητα όσο και την ποιότητα του βαμβακιού.

"Ήταν ωραίο να βλέπουμε στο νότο 1,114 μπάλες το στρέμμα και αυτό ήταν ένα πολύ σπουδαίο έτος για την περιοχή", τόνισε.

"Το να έχουμε 1,114 μπάλες στο νότο και 1,18 συνολικά σε όλες τις περιοχές με βαμβάκι, σημαίνει ότι κάνουμε στην Αυστραλία κάτι σωστά.”

"Το νερό άρδευσης δεν είναι το πρόβλημά στο νότο, αλλά ένα υγρό φθινόπωρο με βροχές και υγρή συγκομιδή είναι πρόβλημα."

Η Αυστραλιανή Συγκριτική Ανάλυση Βάμβακος (ACCA) παράγεται από τους  Boyce Chartered Accountants , Moree, NSW, σε συνεργασία με την  Cotton Research and Development Corporation .

 

Το άρθρο είναι η δική μας μετάφραση αυτού:

Another high profitability year for cotton

Πηγή: graincentral.com

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter