Εκτίμηση των ΗΠΑ για την παραγωγή και κατανάλωση βαμβακιού στην Τουρκία
Εκτίμηση των ΗΠΑ για την παραγωγή και κατανάλωση βαμβακιού στην Τουρκία

Εκτίμηση των ΗΠΑ για την παραγωγή και κατανάλωση βαμβακιού στην Τουρκία

A- A+
Χθεσινή εκτίμηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τουρκία μειώνει τις ποσότητες του βαμβακιού που θα καταναλώσει  η Τουρκία λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα.

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

Φέτος καλλιεργούνται 55 εκατομμύρια στρέμματα και θα παραχθούν 920.000 τόνοι εκκοκκισμένου βαμβακιού. Η έκταση είναι μεγαλύτερη από προηγούμενες εκτιμήσεις καθώς περισσότεροι αγρότες στράφηκαν στο βαμβάκι λόγω ανεβασμένων τιμών. Οι στρεμματικές αποδόσεις όμως εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερες καθώς είχαμε εντομολογικές προσβολές.

Για να προωθήσει τη βαμβακοπαραγωγή η κυβέρνηση επιδοτεί το βαμβάκι και τα τελευταία 6 χρόνια αύξανε κάθε χρόνο την επιδότηση. Φέτος την άφησε όσο και πέρυσι στις 0,8 τουρκικές λίρες ανά κιλό βαμβακιού. Δίνεται μόνο στους αγρότες που χρησιμοποιούν πιστοποιημένους σπόρους.

Η Τουρκία συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα παραγωγής βαμβακιού με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές Better Cotton Initiative (BCI) και πέρυσι η παραγωγή ήταν 60.000 τόνοι εκκοκκισμένου.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

Το 2017/18 η κατανάλωση βαμβακιού από τα κλωστήρια στην Τουρκία αυξήθηκε στους 1,6 εκατομμύρια τόνους, πάνω από τους 1,4 εκατομμύρια τόνους που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Όμως με το ξεκίνημα της χρονιάς 2018/19 (η χρονιά στο βαμβάκι ξεκινά την 1η Αυγούστου) κλονίζεται η τουρκική οικονομία με αποτέλεσμα να υποτιμάται η τουρκική λίρα και να αυξάνει ο πληθωρισμός. Και ενώ η υποτίμηση θα βοηθήσει τις τουρκικές εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια στη χώρα θα μειώσει αναγκαστικά την εσωτερική κατανάλωση. Σαν αποτέλεσμα η νέα εκτίμηση για την κατανάλωση βάμβακος στην Τουρκία το 2018/19 είναι 1,55 εκατομμύρια τόνοι.

Τα τουρκικά κλωστήρια έχουν επενδύσει μαζικά σε νέες μηχανές και τεχνολογία τα τελευταία χρόνια, έχουν βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων τους και έχουν μειώσει το λειτουργικό κόστος. Είναι επομένως πολύ ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο.

Επίσης τα τελευταία χρόνια η εσωτερική κατανάλωση ενισχύεται ιδιαίτερα από τις πωλήσεις ετοίμου ενδύματος στους τουρίστες. Ο τουρισμός στη χώρα έχει αυξηθεί σημαντικά και φτάνει τα 35 εκατομμύρια επισκέπτες.

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

Οι συνολικές εισαγωγές τους 11 πρώτους μήνες του 2017/18 (το έτος είναι Αύγουστος-Ιούλιος) ήταν περίπου 800.000 τόνοι, αυξημένες κατά 14% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το 43%, περίπου 340.000 τόνοι ήταν από τις ΗΠΑ. Επόμενοι προμηθευτές ήταν η Βραζιλία με 105.000 τόνους και η Ελλάδα με 103.000 τόνους. Στο διάγραμμα παρακάτω φαίνονται οι προμηθευτές της Τουρκίας σε βαμβάκι τα τελευταία χρόνια.

Εδώ είναι το ισοζύγιο της Τουρκίας σε παραγωγή, κατανάλωση, εισαγωγές βαμβακιού κλπ. Βλέπουμε μεγαλύτερη παραγωγή και μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, άρα θα έχουμε και λιγότερες εισαγωγές.

Και εδώ είναι οι χώρες από τις οποίες προμηθεύεται βαμβάκι η Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια

Πηγή: USDA-FAS

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter