Πριν μπουν οι μηχανές στα βαμβακοχώραφα limit down από τη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας
Πριν μπουν οι μηχανές στα βαμβακοχώραφα limit down από τη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας

Πριν μπουν οι μηχανές στα βαμβακοχώραφα limit down από τη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας

A- A+

Σε κακή στιγμή έρχεται η αναταραχή στη διεθνή αγορά βάμβακος, τη στιγμή που ξεκινάει η συγκομιδή στη χώρα μας. Αιτία οι σημαντικές εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, που «έσπασαν» μετά από αρκετό καιρό το στενό εύρος τιμών στο οποίο κυμαινόταν το βαμβάκι.

Δούσκα Ελένη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε νέους δασμούς σε κινέζικα προϊόντα και επακόλουθα η Κίνα σε εισαγωγές αμερικάνικων προϊόντων, μεταξύ των οποίων και το βαμβάκι. Με απλά λόγια οι νέοι δασμοί στα βαμβάκια καθιστούν τα αμερικάνικα ακριβά για εισαγωγή στην Κίνα, επομένως θα πρέπει να γίνουν πιο φτηνά προκειμένου να βρουν αγοραστή. Πάνω σε αυτή τη θεωρία σημειώθηκε την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου το βράδυ το σχεδόν limit down με τους κερδοσκόπους να σφυροκοπούν την αγορά, είτε ρευστοποιώντας κέρδη είτε τοποθετώντας νέο χρήμα στην πτώση. Βέβαια, να σημειωθεί ότι επειδή το τελευταίο διάστημα υπήρχε μια υποτονικότητα στην αγορά που μπορεί να έφερνε διόρθωση τιμών, αρκετοί θεωρούν ότι οι δασμοί ήταν απλά η αφορμή. Ωστόσο, μόλις ισορροπήσει η χρηματιστηριακή αγορά, θα σημειωθεί αύξηση στη ζήτηση από τα κλωστήρια και ανάκαμψη.

Εν τω μεταξύ, στην ελληνική αγορά επικρατεί ανησυχία στον κλάδο καθώς η σεζόν δεν μοιάζει με καμία προηγούμενη και παράλληλα έχει εξωγενείς αστάθμητους παράγοντες. Από τη μία η Τουρκία παραμένει «βαριά άρρωστη», από την άλλη οι έμποροι δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν τις ποσότητες που έχουν προαγοράσει, ενώ και το βραζιλιάνικο βαμβάκι είναι άφθονο, φτηνό και ποιοτικό.

Λίγο πριν μπουν οι μηχανές στα βαμβακοχώραφα, στην παγκόσμια αγορά η αποκαλούμενη βάση (πριμ) επί των χρηματιστηριακών τιμών εξακολουθεί να πιέζεται, ωστόσο οι αναλυτές αναμένουν σημάδια ισορροπίας κατόπιν της έντονης χρηματιστηριακής πτώσης.

Σημειωτέον ότι άλλες χρονιές τέτοια εποχή έμπαιναν στην αγορά δυνατά τα τουρκικά κλωστήρια για άμεσες φορτώσεις, ενώ παράλληλα και οι εμπορικοί οίκοι πίεζαν για φορτώσεις, δηλαδή οι εκκοκκιστές ήξεραν σε τι τιμή πάνω κάτω πουλάνε και μάλιστα με άμεσες φορτώσεις και πληρωμές.

Θεωρητικά στα 3 σεντς ανά λίμπρα πάνω από τις τιμές Δεκεμβρίου ‘18 φαίνεται να ισορροπεί η αγορά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, τιμή που σήμερα δίνει σχεδόν 81,50 σεντς ανά λίμπρα, δηλαδή 1,54 ευρώ το κιλό.

Πηγή: Agronews

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter