Οι νέοι κινεζικοί δασµοί αναστατώνουν την αγορά
Οι νέοι κινεζικοί δασµοί αναστατώνουν την αγορά

Οι νέοι κινεζικοί δασµοί αναστατώνουν την αγορά

A- A+

Έσπασε µετά από αρκετό καιρό το στενό εύρος τιµών στο οποίο κυµαινόταν το βαµβάκι, όχι διότι προέκυψαν ειδήσεις από τους τυφώνες στις ΗΠΑ, αλλά διότι είχαµε σηµαντικές εξελίξεις στον γνωστό πλέον εµπορικό πόλεµο ΗΠΑ-Κίνας.

Παπαδογιάννης Γιάννης

Ο Τραµπ επέβαλε νέους δασµούς 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δις δολαρίων. Σε αντίποινα η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε δασµούς 60 δις δολαρίων σε αµερικανικά προϊόντα. Τα νέα αυτά πυροδότησαν κερδοσκοπικές ρευστοποιήσεις παλαιών ανοδικών θέσεων, ενώ έχοντας σπάσει τα 80 σεντς ανά λίµπρα δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέλεξαν να ποντάρουν στην πτώση, διευρύνοντας έτσι τις απώλειες.

Η ανησυχία στον κλάδο εντείνεται καθώς εκτός από την αδύναµη ζήτηση για την εποχή και την καθυστέρηση των φορτώσεων στα βαµβάκια που έχουν προπωληθεί, υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες όπως ο εµπορικός πόλεµος ΗΠΑ-Κίνας ή η οικονοµική κατάσταση Τουρκίας. Στην παγκόσµια αγορά η αποκαλούµενη βάση (πριµ) επί των χρηµατιστηριακών τιµών εξακολουθεί να πιέζεται, όµως οι αναλυτές αναµένουν ισορροπία µετά την έντονη χρηµατιστηριακή πτώση.

Πάντως, προς το παρόν ανύπαρκτη ζήτηση και αβεβαιότητα της αγοράς προκαλούν ανησυχία, αφού άλλες χρονιές τέτοια εποχή έµπαιναν στην αγορά δυνατά τα τουρκικά κλωστήρια.

Πηγή: Agronews

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter