Θα λυγίσουν οι πιέσεις το ευρώ;
Θα λυγίσουν οι πιέσεις το ευρώ;

Θα λυγίσουν οι πιέσεις το ευρώ;

A- A+

Της Νατάσας Στασινού

Οι ειδικοί απαντούν στο ερώτημα του τίτλου αρνητικά, παρά το γεγονός ότι  το τρέχον περιβάλλον, οικονομικό και πολιτικό, δεν είναι σύμμαχος του ενιαίου νομίσματος. Από τη νομισματική πολιτική έως το πολιτικό ρίσκο στην Ιταλία και από την αβεβαιότητα για το Brexit έως τις ενδείξεις για την επιβράδυνση της Ευρωζώνης, τα πάντα φαίνεται να πιέζουν το ευρώ προς τα κάτω. Αυτό έχει θετικές συνέπειες- όπως η τόνωση των εξαγωγών και του τουρισμού- αλλά μπορεί να αποδειχθεί και μεγάλος πονοκέφαλος σε μία περίοδο, που οι τιμές του (αποτιμώμενου σε δολάριο) πετρελαίου ακολουθούν την ανιούσα. Οι περισσότερες χώρες της νομισματικής ένωσης καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με εισαγωγές και βλέπουν τον λογαριασμό να φουσκώνει.

Όλα τα παραπάνω δεν πτοούν οικονομολόγους και traders. Δημοσκόπηση του Reuters καταγράφει εμπιστοσύνη στο ευρώ και στις δυνατότητές του να αντέξει τις υφιστάμενες πιέσεις, πολιτικές και οικονομικές. Αν και οικονομολόγοι και traders αναγνωρίζουν πως η απόκλιση στη νομισματική πολιτική Federal Reserve και Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως και οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ιταλία σε καμία περίπτωση δεν ευνοούν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, εκτιμούν ότι δεν θα μείνει για μεγάλο διάστημα σε τροχιά υποτίμησης. Το σημερινό σκηνικό υπολογίζεται ότι θα διατηρηθεί για τρεις έως έξι μήνες και οι πιέσεις δεν θα οδηγήσουν σε απόλυτη ισοτιμία ευρώ- δολαρίου.

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών, που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters, είναι ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο το ευρώ θα υποχωρήσει έως και τα 1,14 δολάρια από περίπου 1,1505 δολάρια σήμερα. Υπολογίζουν δε ότι σε ένα εξάμηνο το αργότερο η εικόνα θα ανατραπεί πλήρως, με το ράλι του αμερικανικού νομίσματος να σταματά και το ευρώ να αρχίζει την ανάκαμψή του. Σε έναν χρόνο από τώρα εκτιμάται ότι θα έχει ανατιμηθεί κατά 6% στα 1,22 δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το ευρώ παρουσίασε την καλύτερη επίδοση από το 2003, αλλά φέτος παρουσιάζει απώλειες 4% από τις αρχές του έτους. Κατά την κορύφωση των ανησυχιών για τις έντονες αντιπαραθέσεις που είχαν ξεσπάσει στο εσωτερικό της κοινότητας και την πολιτική κρίση όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και στη Γερμανία, μερίδα αναλυτών προέβλεπε ότι το ευρώ θα υποτιμηθεί αισθητά, φτάνοντας μέσα στο έτος στο 1:1 έναντι του δολαρίου.

Το εφετινό ναδίρ του κατεγράφη τον Αύγουστο, στα 1,1297 δολάρια.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter