Καταστροφική χρονιά για το βαμβάκι του Έβρου: «12.000.000 € ζημιά»
Καταστροφική χρονιά για το βαμβάκι του Έβρου: «12.000.000 € ζημιά»

Καταστροφική χρονιά για το βαμβάκι του Έβρου: «12.000.000 € ζημιά»

A- A+

Μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών, βιώνουν οι βαμβακοπαραγωγοί του Έβρου.

Οι αγρότες βρίσκονται για ακόμη μια φορά σε δεινή θέση, ιδιαιτέρως φέτος εξαιτίας της αύξησης των στρεμμάτων της παραγωγής.

«Από τις 313.000 στρέμματα που καλλιεργήσαμε πέρυσι, φέτος βάλαμε 350.000.Αυτή τη στιγμή έχουμε παραδώσει στα εκκοκκιστήρια 43.000», επισημαίνει ο Δημήτρης Κολγιώνης, Πρόεδρος των Συνεταιριστικών Εκκοκκιστηρίων Προβατώνα.

«Από το Βόρειο Έβρο βγάλαμε 109 κιλά και από το Νότιο 140. Κανονικά θα έπρεπε να έχουμε 66 με 70.000 χιλιάδες τόνους συνολικά, και εμείς έχουμε μείωση 25.000 τόνων στην παραγωγή. Αυτό μεταφράζεται ως 12.000.000 € απολεσθέν εισόδημα», δηλώνει ο κ.Κολγιώνης, χρωματίζοντας με μελανά χρώματα το τοπίο της παραγωγής βάμβακος στον Έβρο.

Τις προηγούμενες ημέρες έλαβε χώρα ειδική συνεδρίαση στο Διδυμότειχο, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η καταστροφική χρονιά για το βαμβάκι στον Έβρο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα από όλο τον Νομό, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Περιβάλλοντος Κώστας Βενετίδης, καθώς και ο Βουλευτής Έβρου ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Οι αγρότες έλαβαν μέσω φαξ τη δέσμευση εκ μέρους των 3 Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ του Έβρου, πως θα ενημερωθούν σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις αλλά και το ύψος του πλαφόν.

«Αν δεν μας απαντήσουν σε 10 μέρες, θα κατεβούμε στο Υπουργείο στην Αθήνα με λεωφορεία. Υπάρχουν αγρότες που με τη φετινή παραγωγή δεν πιάνουν ούτε το πλαφόν. Αυτοί τι θα κάνουν δηλαδή, δεν θα πληρωθούν καθόλου;», δηλώνει ο Δημήτρης Κολγιώνης.

Η καταστροφή οφείλεται κυρίως στις πλημμύρες του Μαρτίου που «χτύπησαν» για ακόμη μια φορά των Έβρο, πλημμυρίζοντας 90.000 στρέμματα, 45.000 εκ των οποίων αγροτικές καλλιέργειες.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, οι καλλιέργειες να καθυστερήσουν να μπουν στα χωράφια και να «χτυπηθούν» και από το πράσινο σκουλήκι, αφού δεν πρόλαβαν να «δυναμώσουν».

Οι αγρότες χρεώθηκαν και με τα έξοδα των φαρμάκων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το παράσιτο, που εντέλει κατέστρεψε το 30% των καλλιεργειών.

Μαρίνα Κριτού

Πηγή: e-evros.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter