Απογοήτευση για το βαμβάκι:Κλείνουν τις τιμές στα 50 με 51 λεπτά το κιλό οι εκκοκκιστές
Απογοήτευση για το βαμβάκι:Κλείνουν τις τιμές στα 50 με 51 λεπτά το κιλό οι εκκοκκιστές

Απογοήτευση για το βαμβάκι:Κλείνουν τις τιμές στα 50 με 51 λεπτά το κιλό οι εκκοκκιστές

A- A+
Περίμεναν υψηλότερες τιμές φέτος στον κάμπο οι αγρότες

Στα 50 με 51 λεπτά στην πύλη του εκκοκκιστηρίου, που σημαίνει πρακτικά στα 47 με 48 λεπτά στο χωράφι, φαίνεται να κλείνουν τα περισσότερα εκκοκκιστήρια στη Θεσσαλία, τις τιμές στο βαμβάκι, με αποτέλεσμα να υπάρχι μεγάλη απογοήτευση στις τάξεις των παραγωγών καθώς φέτος καλλιεργήθηκαν ελπίδες για ψηλότερες τιμές από π;eρυσι. Χρηματιστηριακά το προϊόν βρίσκεται σε καλύτερη φάση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ ευνοεί και η ισοτιμία ευρώ -δολαρίου (στο 1,13) ωστόσο στην πράξη αυτό δεν αποτυπώνεται αφού έχει παγώσει η αγορά λόγω των προβλημάτων στη γειτονική Τουρκία. Οι παραγωγοί θεωρούν ότι για μία ακόμη χρονιά οι εκκοκκιστές λειτούργησαν με γνώμονα το δικό τους συμφέρον και εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα των ανοιχτών τιμών, οι εκκοκκιστές από την άλλη αντιτείνουν ότι δεν είναι ευνοϊκές οι συγκυρίες στο διεθνή περίγυρο και αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, αφού οι πωλήσεις γίνονται με το σταγονόμετρο..

Η ουσία είναι πως οι σχέσεις εμπιστοσύνης έχουν κλονιστεί στον κάμπο, αλλά την ίδια ώρα δεν διαφαίνεται και ταση εγκατάλειψης της βαμβακοκαλλιέργειας, αφού και στα υπόλοιπα προίόντα, οι τιμές είναι χαμηλές, τόσο στο σιτάρι, όσο και στα όσπρια... Ειδικά στα όσπρια φαίνεται πως η τάση είναι για απεγκλωβισμό δεκάδων παραγωγών τόσο στο ρεβίθι, όσο και στη φακή, ειδικά στον κάμπο της Λάρισας, ενώ με τα σιτηρά στα 17 με 18 λεπτά το κιλό, φέτος, δεν φαίνεται ούτε σε αυτό το προϊόν προοπτική. Οι παραγωγοί δηλώνουν ότι θα μείνουν πολλά χωράφια φέτος άσπαρτα τόσο από χειμερινές, όσο και από εαρινές καλλιέργειες, αφού είναι δυσβάστακτο και το κόστος του πετρελαίου για το όργωμα.

Μόνη λύση βλέπουν τα συλλογικά σχήματα τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς, αλλά ζητούν από την πολιτεία πιο ευνοϊκά μέτρα, όπως για παράδειγμα τη χαμηλότερη φορολόγηση, ως κίνητρο, ή τη χορηγία εκ νέου αγροτικού πετρελαίου…

Πηγή: thessaliatv.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter