Βαμβάκι: "Ο βασιλιάς του Κάμπου" ήταν φέτος γυμνός
Βαμβάκι: "Ο βασιλιάς του Κάμπου" ήταν φέτος γυμνός

Βαμβάκι: "Ο βασιλιάς του Κάμπου" ήταν φέτος γυμνός

A- A+

*Του Σίμου Κόκκινου

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο μέτωπο των κινητοποιήσεων των αγροτών αλλά και στις ανακοινώσεις του Υπουργείου το μυαλό μου πάει στο άρθρο που είχα γράψει στις 28/9/2018 (http://www.thessaliaeconomy.gr/blog/eidiseis/mia-entelos-diaforetiki-xronia-fetos-sto-vamvaki) με θέμα "μία διαφορετική χρονιά για το ελληνικό βαμβάκι" .

Σε εκείνο το άρθρο είχα προσπαθήσει να κατευνάσω τις προσδοκίες που υπήρχαν στον χώρο μας για θεαματικές αυξήσεις στις τιμές εύκολη διαχείριση αλλά και εμπορευσιμότητα του ελληνικού βάμβακος για φέτος. Δυστυχώς αυτό επιβεβαιώθηκε έως και σήμερα με συνέπεια να καταλήξουμε οι μέν να κατηγορούν τους δε και το αντίθετο .

Το ελληνικό βαμβάκι φέτος εμπορικά αλλά και  κοστολογικά αποδεικνύει την γύμνια του και αυτό γιατί τα περασμένα χρόνια δεν έμπαινε ο παράγοντας της μη ευκολης διάθεσης του . Ας μην ξεχνάμε ότι εώς σήμερα κοντά στην αρχή του νέου έτους οι πωλήσεις έχουν  καταγράψει το ιστορικό αρνητικό ρεκόρ του 50% επί της συνολικής ποσότητας μια ποσότητας αυξημένης κατά 10-15% σε σχέση με την περασμένη χρονιά . Οι οιωνοί δεν είναι θετικοί και η αγορά του βάμβακος τις τελευταίες μέρες ίσως αποδείξει ότι τα 47-50 λεπτά ήταν "καλά¨ με αυτές τις συνθήκες.

Να θυμίσω εδώ (άν και έχει ειπωθεί από πολλούς) ότι η αγορά της Τουρκίας μαζί με την Αίγυπτο απορροφούσαν κοντά στο 65% μέχρι και 80% της ελληνικής παραγωγής μας ανα έτος τα τελευταία 10 χρόνια .Ένας άλλος παράγων φυσικά είναι ο σπόρος που η τιμή του νωπού (16 λεπτά) και η έλλειψη ζήτησης του δεν καλύπτουν αυτό που λέγεται συνήθως από  τους εκκοκκιστες το ¨εκκοκκιστικό κόστος" .

Από της 3/12/2018 (Χρηματιστήριο Βάμβακος στα 81,80 σεντς δολαρίου ανα λίμπρα) έως σήμερα (72,30 σεντς δολαρίου ανα λίμπρα) η χρηματιστηριακή αγορά του βάμβακος έχει χάσει περίπου το 12% της αξίας της ίσως στον χειρότερο μήνα για το Ελληνικό Βαμβάκι δηλαδή τον Δεκέμβριο όπου οι εκκοκκιστες/έμποροι πρέπει να πληρώσουν τους παραγωγούς και να δώσουν μία τιμη  στο βαμβάκι το οποίο έχουν αποφασίσει να κρατήσουν στις αποθήκες τους απο την ημέρα πληρωμής και μετά. Ο γνώμονας της τιμής που έχει δοθεί έχει μέσα τον παράγοντα του ρίσκου των μελλοντικών πωλήσεων που θα γίνουν  αλλά και συνθήκες ρίσκου μεγαλύτερες απο κάθε άλλη χρονιά και με πολυ μεγαλύτερα για την εποχή αποθέματα . Οι παραγωγοί πρέπει να καταλάβουν ότι κλείνοντας την τιμή στα 47-50 λεπτά πούλησαν το ρίσκο στους εκκοκκιστες και προφανώς αυτό το ρίσκο έχει κοστολογηθεί .

Στις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργείου περί προπωλήσεων συσπόρου βάμβακος  αλλά και καθημερινής τιμής κατά την παράδοση θα ήθελα να σχολιάσω ότι ενω είναι σωστά να υπάρχουν σαν εργαλεία για τον παραγωγό αλλα πιθανό να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερα προβλήματα. Θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις και ο θεσμικός ρόλος του Υπουργείου είναι να κάτσει με όλους τους φορείς να συζητήσει το πώς αυτό το προϊόν θα παραχθεί πιο οικονομικά καί όχι το πως ο παραγωγός θα το εμπορευθεί καλύτερα.

Το ζήτημα  που πρέπει να μας απασχολεί είναι ένα καλύτερο προϊόν που έχει παραχθεί   με μικρότερη περιβαντολογική επιβάρυνση και με οικονομικό όφελος στον κόστος  παραγωγής και όχι στην τιμή πώλησης του . Δεν πρεπει να βάλουμε τον παραγωγό να ρισκάρει στον εαν θα του ¨κάτσει η τιμη¨ στο βαμβάκι του αλλά πρέπει να τον μάθουμε να το παράγει με μικρότερο κόστος μέσα απο την οικονομία Κλίμακος των συνεταιρισμών, την γεωργία ακριβείας και τις νέες τεχνολογίες της ταυτοποίησης και πιστοποίησης του προϊόντος . Αυτά τα βήματα δεν έχουν γίνει ακόμα και πολύ φοβάμαι ότι ο "Βασιλιάς του κάμπου¨  θα χάσει σύντομα το Βασίλειο του.

* Ο κ. Σίμος Κόκκινος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην αγορά του Ελληνικού βάμβακος

Πηγή: thessaliaeconomy.gr

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter