Καθυστερεί το φύτρωμα βαμβακιού λόγω θερμοκρασιών στη Θεσσαλία
Καθυστερεί το φύτρωμα βαμβακιού λόγω θερμοκρασιών στη Θεσσαλία

Καθυστερεί το φύτρωμα βαμβακιού λόγω θερμοκρασιών στη Θεσσαλία

A- A+
Καθυστέρηση και προβλήματα στο φύτρωμα του βαμβακιού λόγω θερμοκρασιών προκύπτουν στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, στο δήμο Κιλελέρ του νομού Λαρίσης.

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

Την εποχή αυτή έχει ολοκληρωθεί η σπορά στις καλλιέργειες με βαμβάκι, με τους παραγωγούς να περιμένουν την ανάδυση των φυταρίων. Σύμφωνα όμως με τον γεωπόνο-αγρότη της περιοχής, Γιώργο Καρανίκα, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν επιτρέπουν το φύτρωμα του σπόρου. Την ημέρα οι θερμοκρασία στην περιοχή μπορεί να ανεβαίνει πάνω από τους 23 βαθμούς , τη νύχτα όμως πέφτει στους 6 με 7, κάτω δηλαδή από τους 10 βαθμούς που είναι και το σύνηθες όριο για το φύτρωμα των σπόρων στο βαμβάκι.

Ακόμη, παραγωγοί που έσπειραν λίγο νωρίτερα, επλήγησαν και από το χαλάζι. Όταν έπεσε το χαλάζι στην περιοχή τα βαμβάκια δεν είχαν φυτρώσει, αλλά πολλά είχαν σπαρεί. Το αποτέλεσμα ήταν οι χαλαζόκοκκοι που σκέπασαν το έδαφος να ρίξουν κατά πολύ τη θερμοκρασία του, στρεσάροντας τους σπόρους, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο το φύτρωμα, ειδικά σε συνδυασμό με τις χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες και σκληραίνοντας παράλληλα το έδαφος. Ανησυχία επικρατεί στους αγρότες της περιοχής για την τύχη της παραγωγής στην αγορά, αφού θα είναι πιο όψιμη, αλλά και για το κόστος στην ακραία εκδοχή που θα χρειαστεί να ξανασπαρούν τα χωράφια. Ένα πολύ ελαφρύ νερό θα μπορούσε να βοηθήσει, όπως ανέφερε ο Γ. Καρανίκας, όπως μια ελαφρά βροχόπτωση ή άρδευση.

Έχουν παρατηρηθεί μεμονωμένες περιπτώσεις φυτρώματος, με τα φυτά όμως να εμφανίζονται κίτρινα και καχεκτικά.  Το βαμβάκι είναι υδρόφιλη καλλιέργεια, έχει όμως ανάγκη και τις υψηλές θερμοκρασίες. Αν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους 10 βαθμούς κελσίου, οι σπόροι στο έδαφος αρχίζουν και στρεσάρονται, με τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα που έχουμε τώρα στη Λάρισα. Τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα φέτος και πέρσι έχουν ασκήσει πίεση σε πολλές καλλιέργειες στην Ελλάδα. Από το γλοισποριο και την αλτερνάρια στην ελιά, που χρειάζονται εισαγωγή επιπλέον ψεκασμών στο πρόγραμμα των παραγωγών, μέχρι τις πατάτες που λόγω των πολλών νερών δεν έχουν ακόμη ακόμα φυτευτεί στην Τρίπολη και τα χαλάζια που προκάλεσαν καταστροφές σε Λάρισα, Ημαθία και Κρήτη, ο αγροτικός κόσμος νιώθει πως τις χρονιές αυτές έχει αντίπαλο τον καιρό και προσμένει να γυρίσει ως σύμμαχος του χρόνου.

Πηγή: Agronews

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter