Ευφυής γεωργία: Κάθε χρόνο και πιο επωφελής για τον παραγωγό
Ευφυής γεωργία: Κάθε χρόνο και πιο επωφελής για τον παραγωγό

Ευφυής γεωργία: Κάθε χρόνο και πιο επωφελής για τον παραγωγό

A- A+

Στοιχεία από την περυσινή χρονιά

Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια σε συνεργασία με την Neuropublic εφαρμόζουν το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη βαμβακοκαλλιέργεια στη Ροδόπη

Σήμερα όλοι παραδέχονται ότι η ευφυής γεωργία είναι η μεγάλη επανάσταση των τελευταίων ετών στον αγροτικό τομέα. Είναι η εξέλιξη που πολύ σύντομα θα αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση αν θέλει κάποιος να παράγει ανταγωνιστικά. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που και η ΕΕ την θέτει ως πρώτη προτεραιότητα στη νέα ΚΑΠ.

Η χρήση της επιστήμης, της τεχνολογίας, της αξιοποίησης των δεδομένων που καταγράφονται ώστε ο παραγωγός να κάνει την κατάλληλη στιγμή την κατάλληλη ενέργεια στο κατάλληλο μέρος με την κατάλληλη ποσότητα, βοηθά στις σωστές αποφάσεις τόσο για την άρδευση, όσο και για τη θρέψη και την αντιμετώπιση  ασθενειών. Έτσι τα οφέλη για τον παραγωγό είναι πολλαπλά:

  • Χαμηλότερες εισροές (άρα χαμηλότερο κόστος παραγωγής)
  • Μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις
  • Καλύτερη ποιότητα
  • Μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

ή αυτό που συχνά λέμε "έχουμε περισσότερα ξοδεύοντας λιγότερα".

Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια σε συνεργασία με την Neuropublic εφαρμόζουν φέτος το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense  για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη βαμβακοκαλλιέργεια στη Ροδόπη. Ενώ η πρώτη χρονιά ήταν πιλοτική και συλλέγονταν απλώς δεδομένα, πέρυσι δίνονταν και συμβουλές για την άρδευσή, ενώ φέτος προβλέπεται η βοήθεια προς τους παραγωγούς ώστε να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις να είναι πολύ μεγαλύτερη.

 

Στοιχεία από την περυσινή χρονιά

  • Συμβουλή λίπανσης

Το πρώτο πράγμα που γίνεται αν ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα gaiasense είναι ότι γίνεται δειγματοληψία εδάφους από τα αγροτεμάχια του ώστε να γίνει εδαφολογική ανάλυση. Με βάση αυτήν δίδονται οι σωστές συμβουλές λίπανσης.

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα δείγμα από την εδαφολογική ανάλυση αγροτεμαχίου που συμμετείχε στο πρόγραμμα και των συμβουλών λίπανσης που δόθηκαν.

 

  • Ημερολόγιο Αγροτεμαχίου

Κρατείται λεπτομερές ημερολόγιο για τις παρεμβάσεις που γίνονται αλλά και την εξέλιξη της καλλιέργειας, διότι μόνο έτσι μπορούν να δοθούν οι σωστές συμβουλές, πχ. για την άρδευση.

Εδώ μπορείτε να δείτε το σύνολο των στοιχείων που καταγράφηκαν την προηγούμενη χρονιά για αγροτεμάχιο που συμμετείχε στο πρόγραμμα.

 

  • Τελικό report

Τέλος ετοιμάζεται ένα report με πάρα πολλά στοιχεία που μετρήθηκαν αλλά και με τις συμβουλές που δόθηκαν.

Εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρο το report για ένα αγροτεμάχιο την περυσινή χρονιά, όπου φαίνεται και το πλήθος των μετρήσεων καθώς και των στοιχείων που συλλέγονται.

 

Γίνεται κατανοητό ότι χρόνο με τον χρόνο δημιουργείται μια βάση δεδομένων για κάθε αγροτεμάχιο, δεδομένα που βοηθούν ώστε οι συμβουλές που δίδονται να είναι όλο και πιο ακριβείς. Γι αυτό και πιστεύουμε ότι όσο πιο νωρίς ενταχθεί κάποιος στην ευφυή γεωργία, τόσο και πιο σύντομα θα καρπωθεί τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας.

 

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter