THRAKIKA: 10 Years Organic Cotton Production

THRAKIKA: 10 Years Organic Cotton Production

A- A+

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ


ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ:


Δέκα χρόνια στην παραγωγή βιολογικού βαμβακιού


Από το 1995 συμμετέχουν τα ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ στην παραγωγή βιολογικού βαμβακιού καθοδηγώντας τους αγρότες στην καλλιέργεια του και αγοράζοντας το βαμβάκι τους σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή. Η καλλιέργεια γίνεται  σύμφωνα με τον κανονισμό 2092/91 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει ότι κανένα χημικό δεν επιβαρύνει το χωράφι για τουλάχιστον 3 χρόνια, η δε πιστοποίηση γίνεται από διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό.


Η συμβατική καλλιέργεια του βαμβακιού απαιτεί δυστυχώς μεγάλη χρήση χημικών επιβλαβών για το περιβάλλον. Ενώ παγκοσμίως το βαμβάκι καταλαμβάνει το 4 % της καλλιεργούμενης έκτασης, είναι υπεύθυνο για τη χρήση του 11 % των ζιζανιοκτόνων. Από τα 25 εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνταν το 1991 για την βαμβακοκαλλιέργεια, μόνο ένα θεωρήθηκε με ελαφρά επίδραση, 15 με μεσαία, 4 με υψηλή και 2 με ιδιαίτερα επικίνδυνη. Το βαμβάκι έχει επίσης μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Για την παραγωγή του βαμβακιού που είναι απαραίτητο για ένα jean χρειάζονται περίπου 8000 λίτρα νερού (αντιστοιχούν σε 240 γεμάτες μπανιέρες).


 Η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος οδήγησαν στην αύξηση διεθνώς της παραγωγής βιολογικού βαμβακιού. Πρώτη χώρα διεθνώς είναι η Τουρκία, ενώ με στοιχεία του 2000, η παγκόσμια παραγωγή έχει ως εξής:


Χώρα          Τόννοι          %


Τουρκία        6.082         41


ΗΠΑ            4.963         34


Αφρική         1.965         13


Ινδία          1.169          8


Λατ. Αμερική     573          4


Ισραήλ           120          1


Σύνολο      14.872      100


Από το 2000 και μετά παρατηρήθηκε μια ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση βιολογικού βαμβακιού, μιας και αρκετές διεθνείς εταιρείες ένδυσης προσέθεσαν μία γραμμή με οικολογικά ρούχα στην collection τους.
 
Στην Ελλάδα δυστυχώς η παραγωγή βιολογικού βαμβακιού είναι ακόμη μικρή και τα ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ είναι η μόνη εταιρεία προς το παρόν, που παράγει πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν.
 
Με σκοπό την αύξηση της βιολογικής βαμβακοκαλλιέργειας, τα ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ οργάνωσαν εκδήλωση στην οποία συμμετείχε πλήθος αγροτών. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Σταμάτης Κουρούδης εξήγησε την εμπορική πολιτική της επιχείρησης στον τομέα, που εκτός από την υποστήριξη στην καλλιέργεια συνίσταται σε επιπλέον τιμή 0,235 € ανά κιλό συσπόρου, που σημαίνει ότι οι βιοκαλλιεργητές απολαμβάνουν υπερδιπλάσια εμπορική τιμή από αυτήν των συμβατικών καλλιεργητών.


Οι γεωπόνοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέπτυξαν στους αγρότες την πολιτική του Υπουργείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποστηρίζει με όλο και μεγαλύτερη έμφαση την βιολογική καλλιέργεια, επιδοτεί δε τους βιοκαλλιεργητές με επιπλέον 60 €/στρέμμα.
 
Οι εκπρόσωποι του αναγνωρισμένου οργανισμού πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ εξήγησαν τις διαδικασίες και απαιτήσεις της πιστοποίησης, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης βιοκαλλιεργητών Ν. Ροδόπης μετέφερε με λεπτομέρειες την πολύχρονη εμπειρία του, η οποία συνίσταται στο «περισσότερη δουλειά από την συμβατική καλλιέργεια αλλά και πολύ καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα».


Ακολούθησε συζήτηση, όπoυ φάνηκε ξεκάθαρα, ότι ενόψει της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ από το 2006, όλο και περισσότεροι αγρότες διερευνούν τις δυνατότητες παραγωγής προϊόντων μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας όπως τα βιολογικά.


Τα ΘΡΑΚΙΚΑ ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ έχοντας μια πολύχρονη εμπειρία, τόσο στην καλλιέργεια του βιολογικού βαμβακιού, όσο κυρίως στις αγορές που το ζητούν, θα εντείνουν τη δραστηριοποίηση τους στον τομέα αυτό.

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter