Πτωτική, αλλά µε ειδική σημείωση, η έκθεση του USDA
Πτωτική, αλλά µε ειδική σημείωση, η έκθεση του USDA

Πτωτική, αλλά µε ειδική σημείωση, η έκθεση του USDA

A- A+

Η αγορά διόρθωσε στη διάρκεια της εβδοµάδας και µάλιστα σε κάποιες συνεδριάσεις άγαρµπα, κυρίως διότι η πρόσφατη έκθεση προσφοράς και ζήτησης βάµβακος χαρακτηρίστηκε ως πτωτική.

Προς έκπληξη των αναλυτών ανακοινώθηκε υψηλότερη παραγωγή στις ΗΠΑ, λόγω αυξηµένων αποδόσεων και εκτάσεων. Παράλληλα, ο τυφώνας Ίρµα, πάνω στον οποίο είχε βασιστεί το πρόσφατο ράλι, δεν «χτύπησε» ιδιαίτερα βαµβακοπεριοχές των ΗΠΑ, οπότε και οι κερδοσκόποι προέβησαν σε µαζικές πωλήσεις. Εντούτοις στην αµερικανική έκθεση υπήρξε ειδική σηµείωση πως δεν έχουν συµπεριληφθεί πλήρως οι απώλειες από τους πρόσφατους τυφώνες.

Ελληνική αγορά

Όποτε το χρηµατιστήριο είναι ιδιαίτερα ευµετάβλητο συνήθως τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές αποτραβιούνται από την αγορά, µέχρι να υπάρξουν κάποια σηµάδια σταθεροποίησης. Κατόπιν της πτώσης των τιµών οι εκκοκκιστές, έχοντας µια εβδοµάδα πριν ακούσει πολύ υψηλότερα επίπεδα, προτίµησαν να καθυστερήσουν τις νέες πωλήσεις. Επίσης όσο πλησιάζουµε προς τη συγκοµιδή είναι περισσότερο εστιασµένοι στα σύσπορα παρά στις πωλήσεις εκκοκκισµένου. Σηµειωτέον ότι η ζήτηση για τη σοδειά µας εξακολουθεί να είναι παρούσα, ενώ οι γρήγορες φορτώσεις του ελληνικού προϊόντος δίνουν ασφαλή εναλλακτική στις πωλήσεις των εµπορικών οίκων, στηρίζοντας παράλληλα τις τιµές µας.

Γιάννης Παπαδογιάννης

Πηγή: Agronews

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter