Με 15 νέα προϊόντα για τους αγρότες μέχρι το 2020 η Bayer CropScience

Με 15 νέα προϊόντα για τους αγρότες μέχρι το 2020 η Bayer CropScience

A- A+

Με περίπου 1 δισ. ευρώ θα συνεχίσει η εταιρεία Bayer Cropscience να επενδύει στην καινοτομία και την ανάπτυξη αγρονομικών λύσεων ώστε οι αγρότες να έχουν στη διάθεσή τους προϊόντα που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις στον κλάδο. Ταυτόχρονα, προς αυτήν την κατεύθυνση προχωρά και το ντηλ με τη Monsanto.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Liam Condon, μέλος του Δ.Σ. της Bayer AG και επικεφαλή του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας η συμφωνία αυτή στόχο έχει να κάνει την καινοτομία πιο προσιτή για όλους τους αγρότες ανά τον κόσμο. Επιπλέον, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του γερμανικού κολοσσού πρόκειται να διαθέσει στην αγορά 15 νέα προϊόντα ως το 2020. Τα δεδομένα αυτά παρουσιάστηκαν στη φετινή εκδήλωση της Bayer Crop Science, στο Μανχάιμ της Γερμανίας στις 18-20 Σεπτεμβρίου.

Εκατοντάδες project με νέες ποικιλίες σπόρων τόσο για τα λαχανικά όσο και για τις αροτραίες καλλιέργειες αλλά και καινοτόμες λύσεις (σπόρους και φυτοπροστατευτικά) χημικές και βιολογικές έχει στα σκαριά το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer.  Μάλιστα, σύμφωνα με τον Adrian Percy, επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer, το τμήμα Έρευνας και Επιστήμης εξετάζει 15 ενεργά γεωπονικά γνωρίσματα και συνδυασμούς γεωπονικών γνωρισμάτων που θα λανσαριστούν το διάστημα 2017-2020. Την ίδια ώρα, συνεχίζει η εταιρεία τη στρατηγική  δέσμευσή της (2015-2020) για την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων στη γεωργία με 200 εκατ. ευρώ.

«Είμαστε περήφανοι για τις καινοτόμες λύσεις μας όπως τα μυκητοκτόνα Luna και Aviator Xpro Adrian, και το εντομοκτόνο Sivanto, τα οποία αποδεικνύουν την ικανότητά μας να καινοτομούμε. Αυτά τα προϊόντα έχουν συμβάλλει σημαντικά μέσα σε λίγα χρόνια», ανέφερε ο Percy.

Σημειώνεται ότι η Bayer διαθέτει στην αγορά πληθώρα βιολογικών φυτοπροστατευτικών λύσεων, όπως για παράδειγμα το Poncho™/VOTiVO™ 2.0. Ένα δεύτερο, συμπληρωματικό βακτήριο αυξάνει την παραγωγικότητα του εδάφους γύρω από τη ρίζα, με αποτέλεσμα την αύξηση των διαθέσιμων θρεπτικών ουσιών για τη χρήση τους από το φυτό.

Παρόλο που η Bayer διαθέτει μια παγκοσμίου επιπέδου ομάδα έρευνας και ανάπτυξης που εργάζεται εσωτερικά για την καινοτομία, έχει επίσης δημιουργήσει και μια επιτυχημένη εξωτερική πλατφόρμα καινοτομίας για να επωφεληθεί από την εμπειρία και τη δύναμη πολλών ιδρυμάτων, οργανισμών από ακαδημαϊκούς φορείς και βιομηχανικούς κλάδους. «Μέσα από στρατηγικές συνεργασίες έρευνας και χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων, συνεργαζόμαστε σε πολλαπλά μέτωπα για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε στην καινοτομία στη γεωργία», δήλωσε ο Percy.

Πρόσφατα, η Bayer και η Ginkgo Bioworks, συνήψαν συμφωνία για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας επικεντρωμένης στo μικροβιακό φορτίο των φυτών, με αρχική εστίαση στη σταθεροποίηση του αζώτου. Η βελτίωση της ικανότητας των μικροοργανισμών να διαθέτουν τα αζωτούχα λιπάσματα για τα φυτά προσφέρει ένα σημαντικό δυνητικό όφελος για τη βιώσιμη γεωργία και τις λύσεις της επόμενης γενιάς για τις μεγαλύτερες προκλήσεις των αγροτών.

Αυξάνεται το κόστος της καινοτομίας

Τα τελευταία χρόνια, το μέσο κόστος μιας επένδυσης που απαιτείται για να διατεθεί στην αγορά ένα νέο προϊόν έχει αυξηθεί, κυρίως λόγω των αυξημένων ρυθμιστικών επενδύσεων. Ο Percy εκτιμά ότι η Bayer κάνει τη διαφορά μέσω της επιστήμης αιχμής και βοηθώντας τους αγρότες σ’ όλο τον κόσμο να παράγουν, με βιώσιμο τρόπο, υψηλής ποιότητας τρόφιμα, ζωοτροφές, ίνες και βιοκαύσιμα.

Σταθερή μακροπρόθεσμα ανάπτυξη του τομέα

Η αγορά σπόρων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από μεταβλητότητα μέσα στους επόμενους μήνες του 2017. Ωστόσο, η ανάπτυξη του πληθυσμού σε διεθνές επίπεδο, οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες και η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα που παράγονται με αειφόρο τρόπο θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην παραγωγή τροφίμων, στο διεθνές αγροτικό εμπόριο και κατ’ επέκταση στο αγροτικό εισόδημα.

«Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με τη σταθερή διεθνή ζήτηση για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα υποστηρίζουν σε μακροπρόθεσμη βάση την αύξηση της ζήτησης για σπόρους και φυτοπροστατευτικά προϊόντα», σημειώνει ο Liam Condon, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer AG και επικεφαλής του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας στα πλαίσια της παρουσίασής του την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στην εκδήλωση της εταιρείας για το «Μέλλον του Αγροτικού Διαλόγου το 2017» που πραγματοποιείται από 18-20 Σεπτεμβρίου στο Μανχάιμ της Γερμανίας.

Από το 2018 επιστρέφει κανονικά η ζήτηση της Βραζιλίας

Η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα στην αγορά σπόρων και φυτοπροστατευτικών εξαρτάται από τον καιρό και την επικράτηση παρασίτων και ασθενειών, ειδικά σε τροπικά κλίματα όπως η Βραζιλία. «Τα τελευταία 2 χρόνια, λιγότερα προβλήματα από παράσιτα και η ξηρασία σε βασικές αγροτικές περιοχές της χώρας οδήγησαν σε λιγότερη ζήτηση για εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα», εξήγησε ο Condon. Τα αυξημένα αποθέματα επηρεάζουν ολόκληρη την αγορά, αλλά η Bayer είναι πιθανό να επηρεαστεί περισσότερο λόγω της έντονης θέση της στην αγορά και στους  δύο κλάδους (σσ. εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα). Έχουμε λάβει μέτρα για να επανέλθουμε σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση, όπως για παράδειγμα η ανακατανομή των προϊόντων σε διαφορετικές αγορές. Για το 2018 συνολικά προβλέπουμε μια επιστροφή στην ανάπτυξη της ζήτησης από τη Βραζιλία», προσθέτει ο ίδιος.


Αναγκαία η κοινωνική αποδοχή για να μειωθεί το χάσμα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή

«Ο λαϊκισμός και η πολιτική πόλωση θέτουν σε κίνδυνο την αποδοχή της μοντέρνας επιστήμης. Καλά τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα τίθενται υπό αμφισβήτηση από ανθρώπους που αρέσκονται να πιστεύουν σε φήμες και συναισθηματικές εκστρατείες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Liam Condon και συνεχίζοντας επικαλέστηκε τα λόγια ενός προσφάτως βραβευθέντος με βραβείο Nobel επιστήμονα : «Το να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι βασική προϋπόθεση ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για τις επιστημονικές ανακαλύψεις που απαιτούνται για τη διασφάλιση υγιεινών τροφίμων για έναν αυξανόμενο πληθυσμό».

Από την πλευρά του ο Adrian Percy, επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D)  του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer , υπογράμμισε την ανάγκη για όλους όσους εργάζονται στη βιομηχανία αγροχημικών ν’ ακούσουν τις ανησυχίες των καταναλωτών και να τους απαντήσουν με σαφή και διαφανή τρόπο στις ερωτήσεις που έχουν σχετικά με τις γεωργικές καινοτομίες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα, της Bayer, σε 10.000 ανθρώπους σε 10 χώρες, περισσότεροι από 9 στους 10 πιστεύουν ότι η εξασφάλιση ασφαλών, προσιτών και θρεπτικών τροφίμων για όλους μέσω της καινοτομίας αποτελεί επείγον ζήτημα. Ωστόσο, πολλοί καταναλωτές παραμένουν συναισθηματικά σκεπτικοί όσον αφορά την εμπιστοσύνη στην επιστήμη και την έρευνα.

«Η κοινωνική αποδοχή είναι καθοριστική», σημείωσε ο Percy και ζήτησε μια προσέγγιση με πολλούς ενδιαφερόμενους για την καλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως των νεότερων καταναλωτών, μέσω της ενεργού ακρόασης, του ανοιχτού διαλόγου και της καλύτερης εκπαίδευσης σχετικά με τα οφέλη της καινοτομίας. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συγκεντρώσαμε μια τέτοια ποικιλόμορφη ομάδα στη φετινή εκδήλωση για το μελλοντικό διάλογο για τη γεωργία», πρόσθεσε ο Percy.

Το πρόγραμμα AgVocacy της Bayer παρέχει, για παράδειγμα, μια ολοκληρωμένη κατάρτιση στους ενδιαφερόμενους της βιομηχανίας για να τους βοηθήσει να μοιραστούν και να εξηγήσουν το έργο τους στους καταναλωτές, ενώ αγροτικά εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το BayLabs, η διεθνής σύσκεψη Ag-Summit για τη νεολαία και η δημιουργία του Science Make Sense βοηθούν στην εισαγωγή της επόμενης γενιάς στην επιστήμη. Επιπλέον, το πρόγραμμα Bayer Bee Care καθώς και η πρωτοβουλία Bayer ForwardFarming αποτελούν σημαντικές πλατφόρμες διαλόγου που συμβάλλουν στη μείωση του χάσματος μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.

«Χωρίς τη βιομηχανική έρευνα, οι καινοτομίες στη γεωργία για την αντιμετώπιση των μελλοντικών αναγκών σε τρόφιμα θα μειωθούν σημαντικά. Ως επιστήμονες, η πρόκλησή μας είναι να εμπλακούμε αποτελεσματικά και να επικοινωνήσουμε αυτά τα θέματα. Το μέλλον της διατροφής εξαρτάται από έναν ισχυρότερο δεσμό μεταξύ της γεωργίας και της κοινωνίας», κατέληξε ο Percy.

Σε 30 χώρες τα προϊόντα ψηφιακής γεωργίας  της Bayer
Παράλληλα, ο Liam Condon αναφέρθηκε στις προσπάθειες της εταιρείες στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών. «Θα επενδύσουμε 200 εκατ. ευρώ στο κομμάτι της Ψηφιακής Γεωργίας το διάστημα 2015-2020», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Ήδη, τα περισσότερα αγροτικά μηχανήματα είναι εξοπλισμένα με συστήματα γεωργίας ακριβείας. Τα νέα αυτά εργαλεία βοηθούν τους παραγωγούς να βελτιστοποιούν τη χρήση των εισροών, όπως τα λιπάσματα και τα φυτοπροστατευτικά. «Οι καινοτόμες τεχνολογίες ψηφιακής γεωργίας βοηθούν τους αγρότες μικρούς και μεγάλους να καλλιεργούν πιο υγιεινά τρόφιμα με πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο», δήλωσε ο Condon.

Οι λύσεις ψηφιακής γεωργίας συμβάλλουν επίσης στην ικανοποίηση των αυξανόμενων απαιτήσεων της κοινωνίας όσον αφορά τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα. «Συνεπώς, συνεργαζόμαστε στενά με εταίρους όπως η Bosch και η FaunaPhotonics, πανεπιστήμια, start-up εταιρείες και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις όπως η Quantified Planet. Με τη δωρεά και την ανταλλαγή δεδομένων, συμβάλλουμε στην έρευνα για τη βιοποικιλότητα προς όφελος τόσο της γεωργίας όσο και της κοινωνίας των πολιτών », πρόσθεσε ο ίδιος.

Επί του παρόντος, η Bayer παρέχει ψηφιακές λύσεις σε περισσότερες από 30 χώρες και αποσκοπεί στην ταχεία περαιτέρω επέκτασή τους. Οι νέες τεχνολογίες έχουν τεράστιες δυνατότητες όχι μόνο σε χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ουκρανία και η Ρωσία, αλλά και σε μικροκαλλιεργητές στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Bayer Crop Science δείχνει  τις ευκαιρίες της ψηφιακής γεωργίας

Τον αντίκτυπο της βιώσιμης γεωργίας με την ψηφιακή τεχνολογία τόσο στις παγκόσμιες και τοπικές γεωργικές προκλήσεις αποτυπώνει η φετινή εκδήλωση της Bayer Crop Science, στο Μανχάιμ της Γερμανίας στις 18-20 Σεπτεμβρίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, στο αγρόκτημα επίδειξης Laacher Hof, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι πόσο βιώσιμη και ψηφιακή γεωργία λύνουν ζητήματα των καιρών (επάρκεια τροφίμων, περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κόστος παραγωγής κλπ), ενώ ειδικοί ανέπτυξαν πως με τις νέες τεχνολογίες η αλυσίδα τροφίμων μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική.

Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, ο Liam Condon, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer AG και επικεφαλής του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας στο Τropicarium στο Μάνχαιμ, θα παρουσιάσει τις δράσεις του κέντρου. Θα ακολουθήσει μια συνάντηση Q & A με την ομάδα ανώτερων στελεχών της Crop Science. Το απόγευμα, ο διεθνής αναλυτής Gerd Leonard θα μοιραστεί τις σκέψεις του για το μέλλον της γεωργίας.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν πολλές συζητήσεις σε ομάδες, όπου θα αναπτυχθούν ζητήματα σχετικά με τις προοπτικές της γεωργίας διεθνώς, την καινοτομία και το σημερινό και το μελλοντικό κανονιστικό περιβάλλον.

Στο κλείσιμο της ημέρας μια ομάδα καλλιεργητών από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αξιοποιώντας την καινοτόμο τεχνολογία για να τις μετατρέψει σε ευκαιρίες.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, όπου οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μία από τις τέσσερις διαφορετικές δραστηριότητες που επικεντρώνονται στις βιολογικές επιστήμες και την αναπαραγωγή φυτών.

Το Δελτίο Τύπου της Bayer AG

O Τομέας Επιστήμης Γεωργίας της Bayer AG έτοιμος να ανταποκριθεί στις μελλοντικές ανάγκες του καταναλωτή, της αγοράς και της κοινωνίας

Η Βayer είναι πεπεισμένη ότι οι μακροπρόθεσμες τάσεις που επηρεάζουν τον παγκόσμιο γεωργικό τομέα θα παραμείνουν αμετάβλητες. «Παρά την αστάθεια που επικρατεί στη σύγχρονη αγορά, ο Τομέας Επιστήμης Γεωργίας της εταιρείας μας είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για να ανταποκριθεί στις μελλοντικές ανάγκες του καταναλωτή, της αγοράς και της κοινωνίας», είπε ο κ. Liam Condon, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer και Πρόεδρος του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας, στο πλαίσιο της παρουσίασης του στο εταιρικό συνέδριο «Διάλογος για το Μέλλον της Γεωργίας 2017 - Future of Farming Dialog 2017» που πραγματοποιήθηκε στις 18-20 Σεπτεμβρίου 2017.

Η εκδήλωση αυτή φέρνει κοντά βασικά στελέχη από διαφορετικούς τομείς της  γεωργικής βιομηχανίας, με στόχο να τονίσει την ανάγκη που υπάρχει στις διαφορετικές εμπλεκόμενες ομάδες -συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανίας, των κυβερνητικών εκπροσώπων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των εκπροσώπων των Μ.Κ.Ο.– να συνεργάζονται προς τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου συστήματος παραγωγής τροφής που θα είναι και το πιο κατάλληλο για το μέλλον.

«Η παγκόσμια αγορά σπόρων και φυτοπροστασίας, μετά από ένα δύσκολο 2016, παραμένει ευάλωτη και το 2017» σημείωσε ο κ. Condon. Ωστόσο, η σημαντική αύξηση του πληθυσμού, η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για την παραγωγή των τροφίμων με βιώσιμο τρόπο θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην παραγωγή τους, αλλά και στο παγκόσμιο εμπόριο γεωργικών προϊόντων και κατ’ επέκταση στα εισοδήματα που προέρχονται από τη γεωργική δραστηριότητα. «Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την σταθερά αυξανόμενη ζήτηση, για τροφή και πρώτες ύλες βιοκαυσίμου παγκοσμίως, οδηγούν στη μακροπρόθεσμη αύξηση της ζήτησης, η οποία και θα ενδυναμώσει τη θέση της εταιρείας μας» επεσήμανε ο κ. Condon.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βραζιλία αναμένεται να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς το 2018.

Μια επιχείρηση μπορεί συχνά να είναι ευάλωτη βραχυπρόθεσμα, όταν η δραστηριότητα της είναι εξαρτημένη από τις καιρικές συνθήκες και από τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών και εντόμων, ειδικά όταν δραστηριοποιείται σε τροπικά κλίματα, όπως αυτό της Βραζιλίας. «Τα τελευταία δύο χρόνια, η μειωμένη παρουσία εχθρών / εντόμων και η ξηρασία σε βασικές περιοχές της χώρας οδήγησαν στη μειωμένη ζήτηση για εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα» εξήγησε ο Condon. «Είχαμε σημαντική μείωση στις πωλήσεις και στα κέρδη σε συνδυασμό με τα ιστορικά υψηλά αποθέματα στο τέλος της χρονιάς της φετινής συγκομιδής στη Βραζιλία». Η κατάσταση των αυξημένων αποθεμάτων επηρεάζει το σύνολο της αγοράς, αλλά η Bayer ενδέχεται να επηρεαστεί σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω της ισχυρής θέσης της στην αγορά και συγκεκριμένα στους τομείς των εντομοκτόνων και των μυκητοκτόνων. Έχουν ήδη ληφθεί τα αναγκαία μέτρα, όπως για παράδειγμα η ανακατανομή των προϊόντων σε διαφορετικές αγορές και η μείωση της χονδρικής πώλησης, προκειμένου να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική κατάσταση.


«Η πρόβλεψη μας για τη Βραζιλία, συνολικά για το 2018, είναι ότι θα επιστρέψει στην ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Condon κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στη Συνέντευξη Τύπου. Όπως αναφέρθηκε και με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου (Q2), εξαιτίας των συνθηκών στη Βραζιλία, η Bayer προβλέπει για το 2017 πωλήσεις μικρότερες των 10 δις ευρώ (στο παρελθόν: οι πωλήσεις ξεπερνούσαν τα 10 δις) στον Τομέα Επιστήμης Γεωργίας. Αυτό αντιστοιχεί σε μια χαμηλή μονοψήφια ποσοστιαία πτώση λαμβάνοντας υπόψη τις ισοτιμίες και το χαρτοφυλάκιο.

Η Καινοτομία είναι Σημαντική για τη Βιώσιμη Γεωργία

Εστιάζοντας την ομιλία του στην βιώσιμη γεωργία, ο Liam Condon επιβεβαίωσε, επίσης, τη δέσμευση του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας να επενδύσει στην καινοτομία και να αναπτύσσει εξατομικευμένες αγρονομικές λύσεις για τους παραγωγούς, προκειμένου να ανταποκριθούν στις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες και προκλήσεις. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Condon τόνισε ότι η προτεινόμενη εξαγορά της Monsanto αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία που μπορεί να οδηγήσει στη θετική διαμόρφωση του μέλλοντος της Γεωργίας. «Είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ότι η καινοτομία διατίθεται τόσο στους μεγάλους όσο και στους μικρούς παραγωγούς ανά τον κόσμο. Μόνο τότε μπορούμε να συνεισφέρουμε σημαντικά στη διασφάλιση ενός βιώσιμου συστήματος σίτισης παγκοσμίως».

Ταυτόχρονα, η Bayer δεσμεύεται να συμβάλει στην επίτευξη των βιώσιμων αναπτυξιακών στόχων του ΟΗΕ που σχετίζονται με την καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας, την προώθηση της καλής υγείας και ευημερίας, τις βιώσιμες πόλεις και κοινωνίες, τα υπεύθυνα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής καθώς και τη δράση για το κλίμα και την ανάπτυξη συνεργασιών.

Ήδη υπάρχει πρόοδος στην προγραμματισμένη εξαγορά της Monsanto / Αναμενόμενη καταληκτική ημερομηνία στις αρχές του 2018

Σχετικά με τη διαδικασία και το χρονικό πλαίσιο της εξαγοράς, ο κ. Condon δήλωσε ότι η εταιρεία σημειώνει πρόοδο. Στα τέλη του Ιουνίου 2017, η Bayer υπέβαλλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για έγκριση σε θέματα που αφορούν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Στις 22 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα φάσης ΙΙ.

Μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Bayer υπέβαλε αίτημα, τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου, ζητώντας παράταση 10 εργάσιμων ημερών, δηλαδή μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2018, για την αξιολόγηση. Στόχος του αιτήματος της παράτασης ήταν η πιο αποτελεσματική αξιολόγηση, δεδομένου του μεγέθους της συναλλαγής. «Με βάση αυτήν την εξέλιξη, εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας τοποθετείται πιο κοντά στις αρχές του 2018 παρά στο τέλος του 2017», είπε ο Condon. Η Bayer έχει υποβάλει αιτήσεις εκκαθάρισης σχεδόν σε όλες τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες στο σύνολο τους είναι 30 και έχει ήδη λάβει τις εγκρίσεις από περίπου το ένα τρίτο αυτών.

Τα προϊόντα Ψηφιακής Γεωργίας (Digital Farming) έχουν αναπτυχθεί με επιτυχία σε περισσότερες από 30 χώρες

Ο κ. Condon αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της εταιρείας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. «Δεσμευόμαστε να επενδύσουμε τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα μας  Ψηφιακής Γεωργίας από το 2015 έως το 2020». Ήδη σήμερα, τα περισσότερα νέα γεωργικά μηχανήματα είναι εξοπλισμένα με λειτουργίες ακριβείας. Τα νέα εργαλεία βοηθούν τους παραγωγούς να βελτιστοποιούν τις εισροές, όπως λιπάσματα και φυτοπροστατευτικοί παράγοντες, με αντίστοιχες βελτιώσεις στις αποδόσεις και την ποιότητα. «Οι καινοτόμες τεχνολογίες ψηφιακής γεωργίας βοηθούν μικρούς και μεγάλους παραγωγούς να καλλιεργούν πιο υγιείς σοδειές, πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα», δήλωσε ο κ. Condon.

Οι λύσεις που προσφέρει η Ψηφιακή Γεωργία συμβάλλουν επίσης στην ικανοποίηση των αυξανόμενων απαιτήσεων της κοινωνίας όσον αφορά τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα. «Συνεπώς, συνεργαζόμαστε στενά με εξαιρετικά ικανούς εταίρους όπως η Bosch και η FaunaPhotonics, πανεπιστήμια, νεοφυείς επιχειρήσεις (start-up) και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, όπως η Quantified Planet. Με τη δωρεά και την ανταλλαγή δεδομένων, συμβάλλουμε στην έρευνα για τη βιοποικιλότητα προς όφελος τόσο της γεωργίας όσο και της κοινωνίας».

Αυτή τη στιγμή, η Bayer παρέχει ψηφιακές λύσεις σε περισσότερες από 30 χώρες και στοχεύει στην ταχεία περαιτέρω επέκτασή της. Οι νέες τεχνολογίες έχουν τεράστιες δυνατότητες όχι μόνο σε χώρες όπως ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ουκρανία και η Ρωσία, αλλά και για τους μικροκαλλιεργητές στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η διευκόλυνση των μικροκαλλιεργητών να επιτύχουν τις γεωργικές τους δυνατότητες είναι καθοριστικής σημασίας για την αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας με βιώσιμο τρόπο και τη βελτίωση της ζωής των οικογενειών και των κοινοτήτων τους.

Επένδυση  στην Έρευνα & Ανάπτυξη ύψους περίπου ενός δις ευρώ

Κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του, ο κ. Condon πλαισιώθηκε από τον κ. Adrian Percy, επικεφαλής του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης παγκοσμίως για τον Τομέα Επιστήμης Γεωργίας, ο οποίος παρουσίασε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα και τις επενδύσεις της Bayer στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης. «Στον Τομέα Επιστήμης Γεωργίας, επενδύουμε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως στην έρευνα και την ανάπτυξη ώστε να φέρουμε νέα προϊόντα στην αγορά και να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που επηρεάζουν τους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε ο κ. Percy. «Θεωρούμε ευθύνη μας να ακούμε τους πελάτες μας ώστε να κατανοούμε τα συγκεκριμένα θέματα που προκύπτουν από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή, διευκολύνοντάς την παροχή προσαρμοσμένων αγρονομικών λύσεων που ταιριάζουν καλύτερα στις ατομικές ανάγκες τους».


Το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της Επιστήμης Γεωργίας αναμένεται να φέρει 15 νέα προϊόντα στους παραγωγούς μέχρι το 2020

«Είμαστε πολύ περήφανοι για τις καινοτόμες λύσεις μας, όπως τα μυκητοκτόνα Luna και Aviator Xpro καθώς και το εντομοκτόνο Sivanto, τα οποία αποτελούν όλα αποδείξεις της ικανότητάς μας να καινοτομούμε. Αξίζει, επίσης, να γίνει αναφορά στους σπόρους σόγιας LibertyLink και τις υβριδικές ποικιλίες κανόλα InVigor με την πατενταρισμένη τεχνολογία μας για την μείωση του θρυμματισμού των λοβών (καρπών)», δήλωσε ο κ. Percy. «Τα προϊόντα αυτά έχουν συμβάλει σημαντικά στα έσοδα μέσα σε λίγα μόνο χρόνια». Η Bayer διαθέτει στην προϊοντική της σειρά στο κομμάτι της Ανάπτυξης ποικιλία λύσεων φυτοπροστασίας φυσικής προέλευσης, όπως, το Poncho ™ / VOTiVO ™ 2.0. Ένα δεύτερο, συμπληρωματικό βακτήριο αυξάνει την παραγωγικότητα του εδάφους γύρω από τη ρίζα, με αποτέλεσμα την αύξηση των διαθέσιμων θρεπτικών ουσιών για το φυτό.

Ο κ. Percy συνόψισε επίσης την τρέχουσα προϊόντική σειρά Έρευνας & Ανάπτυξης του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας με 15 δραστικά συστατικά και βελτίωση γενετικών χαρακτηριστικών που θα εισαχθούν στην αγορά από το 2017 έως το 2020. Η ολοκληρωμένη προϊόντική σειρά περιέχει επίσης περισσότερα από 100 projects διαχείρισης του κύκλου ζωής προϊόντων που κυκλοφορούν καθώς και αρκετές εκατοντάδες νέες ποικιλίες σπόρων σε λαχανικών και σπόρων για μεγάλες καλλιέργειες. Οι δραστηριότητες του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης παγκοσμίως καθοδηγούνται από τους αντίστοιχους στόχους για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανεκπλήρωτων αναγκών των καλλιεργητών παγκοσμίως, με μελλοντικές καινοτόμες λύσεις στη συμβατική και φυσικής προέλευσης φυτοπροστασία καθώς και με τεχνολογία βελτίωσης γενετικών χαρακτηριστικών.

Ενώ η Bayer διαθέτει μια ομάδα Έρευνας & Ανάπτυξης παγκόσμιας κλάσης που εργάζεται εσωτερικά για την καινοτομία, η εταιρεία έχει επίσης δημιουργήσει μια επιτυχημένη εξωτερική πλατφόρμα καινοτομίας για να επωφεληθεί από την εμπειρία και τη δύναμη πολλών ιδρυμάτων, οργανισμών από την ακαδημία και τη βιομηχανία και νεοφυών επιχειρήσεων με κοινά κίνητρα και στόχους. «Μέσα από στρατηγικές συνεργασίες έρευνας, εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης και χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων, συνεργαζόμαστε σε πολλαπλά μέτωπα για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε και να καινοτομούμε στη γεωργία», δήλωσε ο κ. Percy. Πρόσφατα, η Bayer και η Ginkgo Bioworks από τη Βοστώνη ήρθαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης επικεντρωμένης στο φυτικό μικροβίωμα με μια αρχική εστίαση στη σταθεροποίηση του αζώτου. Η βελτίωση της ικανότητας των μικροοργανισμών να παράγουν αζωτούχα λιπάσματα διαθέσιμα για τα φυτά προσφέρει ένα σημαντικό δυνητικό όφελος για βιώσιμη γεωργία και λύσεις επόμενης γενιάς στις μεγαλύτερες προκλήσεις των παραγωγών.

Το κόστος της καινοτομίας αυξάνεται

Τα τελευταία χρόνια, η μέση επένδυση που απαιτήθηκε για την κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος στην αγορά έχει αυξηθεί, λόγω των αυξανόμενων απαιτήσεων των ρυθμιστικών αρχών. Ο κ. Percy είναι πεπεισμένος ότι η Bayer κάνει τη διαφορά μέσω επιστήμης τελευταίας τεχνολογίας και, παράλληλα, βοηθώντας τους παραγωγούς σε όλο τον κόσμο να παράγουν τρόφιμα, ζωοτροφές, φυτικές ίνες και βιοκαύσιμα υψηλής ποιότητας με βιώσιμο τρόπο.

«Για να διασφαλίσουμε αυτές τις επενδύσεις, χρειαζόμαστε ένα πολιτικό και ρυθμιστικό περιβάλλον που να ευνοεί την καινοτομία και τη συνεργασία στην ευρύτερη και πολυεπίπεδη αλυσίδα αξίας», επεσήμανε ο κ. Percy. «Ο κλάδος μας εξαρτάται από την επιστημονική έρευνα για να επιτραπεί η ανάπτυξη των μετασχηματιστικών τεχνολογιών που απαιτούνται για τη μελλοντική διασφάλιση τροφής. Εάν το κοινό δεν εμπιστεύεται την επιστήμη μας, τότε η συγκεκριμένη ασφάλεια θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο».

Δέσμευση για διαφάνεια

Ο κ. Percy επανέλαβε, επίσης, τη δέσμευση της εταιρείας για ασφάλεια και διαφάνεια κάνοντας αναφορά σε μια πρωτοβουλία της Bayer για την παροχή πρόσβασης σε στοιχεία από μελέτες για την προστασία των καλλιεργειών που έχουν σχέση με την ασφάλεια. Αρχικά, οι περιλήψεις των μελετών για μεγάλο αριθμό δραστικών ουσιών θα διατίθενται μέσω μιας ειδικά σχεδιασμένης διαδικτυακής πύλης της Bayer. Πρόσθετες πληροφορίες θα παρέχονται με τη μορφή εκπαιδευτικών βίντεο, infographics και περαιτέρω επεξεργασμένου επιστημονικού υλικού. Ο δικτυακός τόπος θα είναι διαθέσιμος στα τέλη του 2017. Στην επόμενη φάση, οι χρήστες θα μπορούν επίσης να ζητήσουν πρόσβαση σε πλήρεις και αναλυτικές εκθέσεις μελετών σχετικά με την ασφάλεια.

«Θέλουμε όλοι – από το ευρύ κοινό μέχρι την επιστημονική κοινότητα – να είναι σε θέση να βρουν τις πληροφορίες που θέλουν με ένα τρόπο γρήγορο και εύκολα κατανοητό», είπε ο κ. Percy. «Θέλουμε, επίσης, το ευρύ κοινό να κατανοήσει το γιατί και πώς πραγματοποιούμε τις μελέτες σχετικά με την ασφάλεια. Αυτή είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την έναρξη ενός αμοιβαία επωφελούς διαλόγου με το ευρύ κοινό σχετικά με τον τρόπο που η Bayer διασφαλίζει την ασφάλεια των προϊόντων της».

Η κοινωνική αποδοχή παίζει σημαντικό ρόλο στην κάλυψη του χάσματος μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή

«Ζούμε σε μια εποχή, κατά την οποία ο λαϊκισμός και η πολιτική πόλωση θέτουν σε κίνδυνο την αποδοχή της σύγχρονης επιστήμης», σημείωσε ο κ. Liam Condon στην εναρκτήρια ομιλία του. «Ορθώς επιβεβαιωμένα επιστημονικά δεδομένα αμφισβητούνται από ανθρώπους που προτιμούν να πιστεύουν σε φήμες και εκστρατείες που βασίζονται στο συναίσθημα», συνέχισε κάνοντας αναφορά σε ένα πρόσφατο νικητή του βραβείου Νόμπελ: «Αποκτώντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών ανοίγει ο δρόμος για τις επιστημονικές ανακαλύψεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση υγιεινής τροφής ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Percy υπογράμμισε ότι όλοι οι άνθρωποι του κλάδου θα πρέπει να ακούν περισσότερο τις ανησυχίες των καταναλωτών απαντώντας με σαφή και διαφανή τρόπο στις ερωτήσεις που έχουν σχετικά με τις καινοτομίες στη γεωργία. Σύμφωνα με μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησε η Bayer σε 10.000 ανθρώπους σε 10 χώρες, περισσότεροι από 9 στους 10 ανθρώπους πιστεύουν ότι η εξασφάλιση ασφαλών, προσιτών και θρεπτικών τροφίμων για όλους μέσω της καινοτομίας αποτελεί επείγον ζήτημα. Ωστόσο, πολλοί καταναλωτές παραμένουν σκεπτικοί όσον αφορά στην εμπιστοσύνη τους στην επιστήμη και την έρευνα.

«Η αποδοχή της κοινωνίας είναι καθοριστική», σημείωσε ο κ. Percy ζητώντας την εφαρμογή μίας προσέγγισης η οποία εμπλέκει όλους τους ενδιαφερόμενους, προσφέροντας καλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας, ιδίως των νεότερων καταναλωτών, μέσω της ενεργού ακρόασης, του ανοιχτού διαλόγου και της καλύτερης εκπαίδευσης σχετικά με τα οφέλη της καινοτομίας. «Για το λόγο αυτό στο φετινό Διάλογο για το Μέλλον της Γεωργίας συγκαλέσαμε μια ποικιλόμορφη ομάδα φέρνοντας σε επαφή εκπροσώπους από όλες τις σημαντικές ομάδες». Το πρόγραμμα AgVocacy της Bayer παρέχει, για παράδειγμα, ολοκληρωμένη κατάρτιση στους ανθρώπους του κλάδου βοηθώντας τους να μοιραστούν και να εξηγήσουν το έργο τους στους καταναλωτές, ενώ εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το BayLabs και τα Youth Ag-Summit και το Making Science Make Sense βοηθούν στην γνωριμία της νέας γενιάς με την επιστήμη. Επιπλέον, το πρόγραμμα Bayer Bee Care καθώς και η πρωτοβουλία Bayer Forward Farming αποτελούν σημαντικές πλατφόρμες διαλόγου που συμβάλλουν στη μείωση του χάσματος μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.

«Χωρίς την έρευνα της βιομηχανίας, οι καινοτομίες στη γεωργία για την αντιμετώπιση των μελλοντικών αναγκών μας σε τρόφιμα θα μειωθούν σημαντικά. Ως επιστήμονες, η πρόκλησή μας είναι να εμπλακούμε αποτελεσματικά και να επικοινωνήσουμε σε αυτά τα θέματα», συνοψίζει ο κ. Percy. «Το μέλλον της διατροφής εξαρτάται από την δημιουργία ενός ισχυρότερου δεσμού μεταξύ της γεωργίας και της κοινωνίας».

 

Bayer: Επιστήμη για μία Καλύτερη Ζωή

Η Bayer είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο των Βιοεπιστημών και συγκεκριμένα στους τομείς της Υγείας και της Γεωργίας. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Bayer σχεδιάζονται με γνώμονα το όφελος των ανθρώπων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος στοχεύει στη δημιουργία αξίας μέσω της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της υψηλής απόδοσης. Η Bayer είναι προσηλωμένη στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και δρα ως ένας κοινωνικά και ηθικά υπεύθυνος εταιρικός πολίτης. Κατά το οικονομικό έτος 2016, ο Όμιλος απασχολούσε περίπου 115.200 άτομα και είχε πωλήσεις της τάξεως των 46,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επενδύσεις ανήλθαν σε € 2,6 δις ενώ οι  δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη σε € 4,7 δις. Στα αποτελέσματα αυτά συμπεριλαμβάνονται τα οικονομικά στοιχεία του Τομέα Πολυμερών, ο οποίος εισήλθε στο χρηματιστήριο στις 6 Οκτωβρίου 2015, ως ανεξάρτητη εταιρεία με την επωνυμία Covestro. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.bayer.com

Πηγή: Agronews

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter