Home page ΚΤΕΟ Θρακικά
 
 Home 
 About Company 
 Business Strategy 
 Production 
 Cotton News 
 Cotton Data 
 Links 

Company Presentation
Plant Facilities
Financial Information
Company Structure
Company News
Contacts

Site search


Click here!

Subscription

Modify subscription


Authorization

Remember me on this computer
  Forgot your password?


About Company / Company News

Λίγο πριν την έναρξη της συλλογής βαμβακιού

Print version Print version

August 29 2016

Προσαρμοζόμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει

Η κατάσταση με το βαμβάκι διεθνώς, αλλά και η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας άλλαξαν δραματικά προς το χειρότερο τα τελευταία χρόνια. Το να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα είναι όρος επιβίωσης. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη συνεργασία βαμβακοπαραγωγών και εκκοκκιστηρίων σε συνεχή, πολύπλευρη, υγιή και επωφελή για όλους βάση. Προς τη κατεύθυνση αυτή κινούμαστε ιδιαίτερα έντονα τους τελευταίους μήνες αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες.

 

Χρηματοδότηση καλλιέργειας

Αυτό ήταν το πιο επείγον πρόβλημα. Με το σταμάτημα στην ουσία της χρηματοδότησης της καλλιέργειας τόσο από τις τράπεζες, όσο και από τις εταιρείες γεωργικών εφοδίων, έπρεπε να αναλάβουμε εμείς αυτό το ρόλο, ώστε να μπορέσει κατ΄ αρχήν να καλλιεργηθεί βαμβάκι. Τη χρηματοδότηση την κάναμε με δύο τρόπους: α) σαν Τραπεζική Συμβολαιακή, με την Alpha Bank στη Ροδόπη και με την Πειραιώς στον Έβρο. Οι αγρότες που εντάχθηκαν έλυσαν το πρόβλημα μόνιμα και για τα επόμενα χρόνια. β) Χρηματοδότηση με δικές μας επιταγές. Με αυτές μπορεί ο παραγωγός να αγοράσει τα εφόδια του από όποιο κατάστημα γεωργικών εφοδίων θέλει, πετυχαίνοντας τις εκπτώσεις και την εξυπηρέτηση που ζητά. Με διαφάνεια και όχι να είναι υποχρεωμένος να προμηθευτεί από συγκεκριμένο εκκοκκιστή χωρίς να ξέρει ούτε τι ποσότητες του χρεώνουν, ούτε σε τι τιμή.

 

Συμβάσεις για την τιμή όλο το χρόνο με βάση το χρηματιστήριο

Η τιμή για το βαμβάκι μέχρι τώρα έβγαινε, μόνο την εποχή της παράδοσης του, όταν δηλαδή όλη η υφήλιος προσφέρει βαμβάκι και η τιμή είναι πιεσμένη. Εμείς από φέτος δίνουμε τη δυνατότητα να κλείνει κανείς ποσότητα της παραγωγής του όλο το χρόνο με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος ενώ η τιμή του συσπόρου διακυμάνθηκε μεταξύ 38 και 51 λεπτών, η μεγάλη πλειοψηφία των συνεργατών μας που είχε συνεχή ενημέρωση από εμάς, έκλεισε στα 50 λεπτά.

 

Ενημέρωση

Καλός παραγωγός είναι ο ενημερωμένος παραγωγός. Όχι μόνο για τις μεθόδους καλλιέργειας, αλλά και για το τι γίνεται στην παγκόσμια αγορά βαμβακιού, ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν κλπ. Στην κατεύθυνση αυτή στέλνουμε στους παραγωγούς που μας δίνουν το email τους κάθε μέρα ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Αυτό θα συνεχιστεί και με ενημερωτικές ημερίδες και σεμινάρια.

 

Δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο βαμβάκι

Για να βελτιωθεί το αγροτικό εισόδημα και να είναι πιο ευκολοπούλητο το βαμβάκι μας πρέπει να του προσδώσουμε προστιθέμενη αξία. Αυτό το κάνουμε εμείς φέτος για δεύτερη χρονιά με το πρόγραμμα Πιστοποίηση Fibermax με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές (CSF). Το βαμβάκι παίρνει πιστοποίηση και ο αγρότης 4 ευρώ το στρέμμα επιπλέον. Επίσης πιλοτικά φέτος θα δοκιμάσουμε με μια ομάδα παραγωγών από την Ξυλαγανή πληρωμή με βάση την Υγρασία του συσπόρου και αν πετύχει θα το επεκτείνουμε την επόμενη χρονιά. Επίσης θα παρακολουθούμε συγκεκριμένες ποικιλίες και αν έχουν τα χαρακτηριστικά που υπόσχονται θα ευνοηθούν στο μέλλον, ενώ θα κάνουμε και μια μικρή σποροπαραγωγή.

 

Επόμενες πρωτοβουλίες

Επειδή μείωση κόστους και αύξηση στρεμματικής απόδοσης πρέπει να είναι συνεχώς στο στόχαστρο μας, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο και εταιρείες γεωργικών μηχανημάτων, ώστε να εφαρμόσουμε και εδώ καλλιεργητικές μεθόδους, που μόνο σε αναπτυγμένες χώρες όπως ΗΠΑ και Αυστραλία εφαρμόζονται.

 

Κάποια πράγματα παραμένουν σταθερά

Φυσικά και φέτος η πληρωμή θα γίνεται όπως κάθε χρόνο με επιταγή ημέρας και θα πληρώνεται μαζί το σύνολο του ΦΠΑ. Η άμεση πληρωμή δεν διευκολύνει απλώς τον παραγωγό να τακτοποιήσει άμεσα τις υποχρεώσεις του. Είναι και διασφάλιση του. Αν ανεβεί ή κατεβεί η τιμή δεν είναι πρόβλημα του. Αντίθετα αν το πάει σε εκκοκκιστήριο και περιμένει να πληρωθεί από την πώληση του εκκοκκισμένου, τότε παίρνει αυτός το ρίσκο, και θα πληρωθεί όταν και όσο πουληθεί το προϊόν. Το σιτάρι φέτος ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι τοπικοί επιχειρηματίες πλήρωναν αμέσως με την παράδοση 18 λεπτά. Οι πολλά υποσχόμενοι κομήτες πλήρωσαν  – σε κάποιους, όχι όλους - μετά από 2 μήνες 17 λεπτά «γιατί έπεσε η τιμή». Σκεφτείτε τι έχει να γίνει στο βαμβάκι, που έχει και πολύ υψηλότερη τιμή!

Φίλοι-συνεργάτες βαμβακοπαραγωγοί: Η φετινή χρονιά (μετά από δύο κακές) φαίνεται να είναι καλή, τόσο από άποψη στρεμματικών αποδόσεων όσο και τιμών. Τα Θρακικά Εκκοκιστήρια με την αποδεδειγμένη αξιοπιστία τους εγγυώνται το εισόδημα σας.

 

Θρακικά Εκκοκιστήρια: 44 χρόνια σταθερή αξία


Translate into English Translate this article into English using SYSTRAN's online translation service


© Thrakika Ekkokistiria S.A. 2005
Development: Komotini On-Line
Hosting: MyHost