Ελληνική start up αυξάνει την παραγωγή με διαφοροποιημένη λίπανση

Ελληνική start up αυξάνει την παραγωγή με διαφοροποιημένη λίπανση

«Οι Έλληνες μηχανικοί είναι πολύ πιο ευρηματικοί και λύνουν προβλήματα πολύ καλύτερα από αρκετούς μηχανικούς του εξωτερικού».

Δημήτρης Ευαγγελόπουλος και ο Γιώργος Βαρβαρέλης ξεκίνησαν, πριν από μερικά χρόνια, με την ιδέα να προσφέρουν σε κάθε αγρότη ένα σύστημα που θα λιπαίνει τις καλλιέργειες με ακρίβεια και με βάση τις πραγματικές ανάγκες των φυτών. Σήμερα, η ιδέα αυτή έχει μετατραπεί σε ένα σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης, το οποίο ελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον και ταξιδεύει σε επτά διαφορετικές χώρες, προσφέροντας τις υπηρεσίες του. Με αφορμή την πρόσφατη ΔΕΘ, ο Δημήτρης, αγρότης, μηχανικός και ιδρυτής της Augmenta Agriculture Technologies, αναφέρει στην «ΥΧ» τι είναι επαυξημένη γεωργία και με ποιον τρόπο έχουν καταφέρει να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Έχετε κερδίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον λαμβάνοντας χρηματοδότηση 500.000 ευρώ, ενώ έχετε αναπτύξει εταιρική παρουσία και στο Τέξας. Από πού ξεκίνησε αυτή η άνοδος;

Η εταιρεία μας τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε κατασκευάσει το σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε πιλοτικά σε αγρούς στην Ελλάδα. Από αυτές τις πιλοτικές δοκιμές, καταφέραμε να αποδείξουμε ότι το σύστημα δουλεύει πολύ καλά, καθώς μπορούσε να παρέχει αξία στους παραγωγούς που το χρησιμοποιούσαν και είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας του σιταριού, αλλά και τη μείωση του κόστους. Η διαδικασία αυτή μας έδωσε το πράσινο φως για να μπορέσουμε να κλείσουμε μια συμφωνία με επενδυτή. Κάναμε διάφορες επαφές και καταλήξαμε να συμφωνήσουμε με το επενδυτικό fund Marathon Venture Capital οι οποίοι πίστεψαν στην ιδέα μας, είδαν κάποιους πιλοτικούς αγρούς και θέλησαν να μπουν και αυτοί στο σχήμα και να μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Η δραστηριοποίησή μας στο Τέξας ξεκίνησε με αφορμή τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα επιχειρηματικού επιταχυντή Mass Challenge, στο οποίο διαγωνιστήκαμε με άλλες 4.000 περίπου εταιρείες τεχνολογίας από όλο τον κόσμο και καταφέραμε να βρεθούμε στους πρώτους τρεις και να κερδίσουμε το έπαθλο των 50.000 δολαρίων. Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που διήρκεσε το πρόγραμμα, μπορέσαμε να δημιουργήσουμε επαφές με αγρότες που θα είναι πιθανοί πελάτες στο μέλλον. Επίσης, πραγματοποιήσαμε μια συμφωνία με έναν καθηγητή του πανεπιστημίου του Τέξας, ο οποίος βρήκε τεράστιο ενδιαφέρον στη συσκευή μας και ζήτησε να πάρει μία, να τη δουλέψει και να αναπτύξει λογισμικό με επίκεντρο το βαμβάκι.

Επιπλέον, έχουμε ήδη κλείσει κάποιες συμφωνίες με αγρότες στη Σερβία, στη Ρουμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στη Χιλή και στην Αυστραλία, οι οποίοι περιμένουν το επόμενο διάστημα την αποστολή της συσκευής.

Τι είναι το σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης και πώς ωφελεί τον αγρότη;

Το σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης που κατασκευάζουμε αποτελείται από ένα σετ από πολυφασματικές κάμερες, που εκτιμούν τις ανάγκες για λίπασμα. Το σετ αυτό τοποθετείται στο μπροστινό μέρος του τρακτέρ. Ο παραγωγός εισέρχεται στο χωράφι και οδηγεί κατά μήκος του, όπως θα έκανε παραδοσιακά. Οι αισθητήρες συλλέγουν μετρήσεις τις οποίες στέλνουν στην «καρδιά» του συστήματος, που βρίσκεται εντός της καμπίνας του τρακτέρ. Εκεί, ο παραγωγός μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο πόσο λίπασμα πέφτει εκείνη τη στιγμή στο χωράφι του. Η εντολή για τη σωστή ποσότητα δίνεται σε έναν ηλεκτρικό βραχίονα που τοποθετείται στις θυρίδες του λιπασματοδιανομέα και τους επιτρέπει να ανοιγοκλείνουν σε διάφορες θέσεις, για να προσαρμόζουν τη δόση του λιπάσματος. Τα αποτελέσματα από τις εφαρμογές στο σιτάρι έχουν δείξει αύξηση παραγωγής κατά μέσο όρο 12% και μείωση του λιπάσματος κατά 5%.

Τι σημαίνει επαυξημένη γεωργία (Augmenta farming), που είναι και η επωνυμία της εταιρείας σας;

Όταν ξεκινήσαμε την εταιρεία, έχοντας και την αγροτική εμπειρία, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε αγρότη και θα προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες που έχει ο αγροτικός τομέας κάθε χώρας. Πολλά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί μέχρι τώρα στο εξωτερικό είναι ακριβά και δεν δίνουν τη δυνατότητα επέκτασης, του να μπορεί, δηλαδή, το σύστημα να προσαρμοστεί στις εκάστοτε συνθήκες. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα σύστημα το οποίο θα είναι σχετικά φτηνό, εύκολο στη χρήση, χωρίς να προσθέτει πολυπλοκότητα στις καθημερινές δραστηριότητες του αγρότη και να αλλάζει τις συνήθειες του. Θέλοντας, λοιπόν, να διαφοροποιηθούμε από όλα τα άλλα συστήματα του εξωτερικού, δημιουργήσαμε τον όρο επαυξημένη γεωργία.

Οι Έλληνες αγρότες χρησιμοποιούν το σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης;

Το πρόβλημα των αγροτών παγκοσμίως είναι κοινό, δηλαδή όλοι οι αγρότες θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή τους και να μειώσουν το κόστος. Στην Ελλάδα, σε σχέση με το εξωτερικό, ο αριθμός των αγροτών που συνεργαζόμαστε είναι μικρότερος, καθώς οι Έλληνες δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι στη χρήση νέων τεχνολογιών. Ωστόσο, το ενδιαφέρον τους να ενημερωθούν για αυτές συνεχώς αυξάνεται.

Υπάρχουν τα κατάλληλα εφόδια στην Ελλάδα για την ανάπτυξη τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα;

Ναι, βεβαίως. Η Ελλάδα δεν στερείται τίποτα. Ίσα-ίσα, μπορώ να πω ότι οι Έλληνες μηχανικοί είναι πολύ πιο ευρηματικοί και λύνουν προβλήματα πολύ καλύτερα από αρκετούς μηχανικούς του εξωτερικού. Αυτό που μας λείπει στην Ελλάδα είναι η κουλτούρα. Το να σκεφτούμε έξω από τα πλαίσια της ασφάλειας και να επιχειρήσουμε, να τολμήσουμε.

Πείτε μας δύο λόγια για την παρουσία σας στη φετινή ΔΕΘ

Παρουσιάσαμε την τεχνολογία μας στα πλαίσια της εκδήλωσης «Μία νέα γεωργία σε μία νέα εποχή, καινοτομία, γνώση και ψηφιακός μετασχηματισμός στην ΚΑΠ μετά το 2020», στην οποία συμμετείχα ως ομιλητής. Το πολύ θετικό ήταν ότι στο κοινό συμμετείχαν αρκετοί γεωπόνοι και αγρότες και έγινε κουβέντα στο τέλος της ημερίδας μέσω της οποίας αποτυπώθηκε το ενδιαφέρον τους για τις νέες τεχνολογίες.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της εταιρείας;

Τα επόμενα σχέδια είναι να στείλουμε τις συσκευές που έχουμε συμφωνήσει με τους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο. Από εκεί και πέρα για εμάς ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο όπου θα αρχίσουν να έρχονται τα δεδομένα από τις συσκευές και η ανατροφοδότηση από τους αγρότες. Τόσο καιρό ζεσταίναμε τις μηχανές μας, από εδώ και πέρα θα αρχίσουμε την πραγματική δουλειά και να δίνουμε όφελος στους αγρότες.

Συνέντευξη στη Βικτωρία Αποστολοπούλου

Source: ypaithros.gr
You can read the full article here: https://thrakika.gr/en/post/ellhnikh-start-up-ayxanei-thn-paragwgh-me-diaforopoihmenh-lipansh-GM