Γεγονός τα ρούχα από 100% θρακιώτικο βαμβάκι

Γεγονός τα ρούχα από 100% θρακιώτικο βαμβάκι

Μία καινοτόμος ελληνική γραμμή παραγωγής καλλιέργειας, εκκόκκισης, μεταποίησης και παρασκευής ρούχων

Διονύσης Βοργιάς

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί από πού προέρχονται τα ρούχα σας; Η απάντηση δεν προξενεί εντύπωση: τα περισσότερα είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία -ακόμη και τα ελληνικής παραγωγής- δεν έχουν ως πρώτη ύλη απευθείας το ελληνικό βαμβάκι.

Κόντρα στην τάση διεθνοποίησης, μία εταιρία του τόπου προτάσσει ως βασικές αξίες την πρώτη ύλη, τους παραγωγούς της και τις σωστές καλλιεργητικές πρακτικές κι επιχειρείν, ευελπιστώντας να πρωταγωνιστήσει και στην αγορά ενδυμάτων. Ο λόγος για τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, τα οποία συμμετέχουν σε μία 100% ελληνική γραμμή παραγωγής ρούχων, με πρώτη ύλη το θρακιώτικο βαμβάκι.

Η Κομοτηνή πρωταγωνίστρια
Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια και η BASF εφαρμόζουν εδώ κι αρκετά χρόνια το πρόγραμμα «Πιστοποίηση Fibermax με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές (CSF)». Τώρα έκαναν το επόμενο βήμα: Σε συνεργασία με την εταιρεία Athos Pallas παράγουν ρούχα 100% ελληνικά από τον σπόρο βαμβακιού ως το έτοιμο ένδυμα, πιστοποιημένα σε όλες τις φάσεις παραγωγής από ανεξάρτητο φορέα τόσο για την ποιότητα όσο και για τις βιώσιμες πρακτικές.

Σε συνεργασία με την εταιρεία Athos Pallas παράγουν τα ρούχα, με την πρώτη ύλη -το βαμβάκι- να παράγεται στη Θράκη, να εκκοκκίζεται στην Κομοτηνή, να γίνεται νήμα στα κλωστήρια Θράκης στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, και από εκεί να πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη για να γίνει ύφασμα, να βαφεί, να κοπεί, να συσκευαστεί και μετά τον ποιοτικό έλεγχο να γίνει το τελικό ρούχο.

Από τον παραγωγό μέχρι το έτοιμο ρούχο
Από το χωράφι έως τον τελικό καταναλωτή, η γραμμή παραγωγής (βαμβακοκαλλιεργητές, εκκοκκιστές, μεταποιητές, παρασκευαστές κλπ) είναι εγχώρια. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι 100% ελληνικό, που θα επιστρέφει στον παραγωγό που περιποιείται το βαμβάκι και κάνει την περισσότερη δουλειά», δήλωσε με ικανοποίηση μιλώντας στον «Χ» η αντιπρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Εμμανουέλα Κουρούδη και σχολίασε: «Το παλεύαμε τόσα χρόνια, είχαμε ένα βαμβάκι που εξαγόταν εύκολα, αλλά πιστεύαμε στο κάτι παραπάνω που θα επιστρέψει στον παραγωγό. Δηλαδή μαζί με τους παραγωγούς μας να φτιάξουμε ένα premium προϊόν, το οποίο θα βρει τη θέση του στην αγορά. Για εμάς ήταν στόχος και μεγάλη χαρά».

Η κα Κουρούδη εκτιμά πως αντίστοιχη πρωτοβουλία δεν έχει σχηματιστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα: «θεωρώ ότι δεν υπάρχει (κάτι αντίστοιχο), γιατί οι περισσότεροι Έλληνες σχεδιαστές που φτιάχνουν ρούχα στην Ελλάδα συνήθως παίρνουν πρώτες ύλες από υφασματάδικα, δηλαδή δεν συνεργάζονται με τη βιομηχανία. Αυτό το βαμβάκι δεν ξέρουν από που έχει έρθει».

Ποιοτικό βαμβάκι από τη γη της Θράκης
Τα πάντα ξεκινούν από πέντε Ροδοπίτες βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι χρόνια τώρα έχουν πιστέψει στα προγράμματα προστιθέμενης αξίας των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, παράγοντας ένα βαμβάκι ποιοτικότερο των άλλων.

«Το βαμβάκι είναι όλο δικό μας, από συγκεκριμένους παραγωγούς της περιοχής», είπε η κα Κουρούδη. Τα βαμβάκια  αυτά, μέχρι πρότινος, πωλούνταν σε πολύ καλύτερες τιμές, αλλά πλέον συμμετέχουν στο νέο project, δηλαδή αποτελούν την πρώτη ύλη για παρασκευή ενδυμάτων. «Εμείς μαζί με τη Basf τα τελευταία χρόνια ταξιδεύαμε σε διάφορα συνέδρια και προσπαθούσαμε να προωθήσουμε το ελληνικό βαμβάκι», συνέχισε και στάθηκε στην ποιότητα, τα πρωτόκολλα αειφορίας, τις βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές, τις ανθρώπινες σχέσεις με τους παραγωγούς, τις αυξημένες τιμές που αυτοί κερδίζουν, το σεβασμό του περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών.


Το ταξίδι ξεκινά
Το ταξίδι του βαμβακιού ξεκινά, λοιπόν, στα βαμβακοχώραφα της Ροδόπης, εκκοκκίζεται και γίνεται νήμα στην Κομοτηνή, παρασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη κι ετοιμάζεται να… κατακτήσει τις αγορές.

Αυτό είναι και το τελευταίο βήμα, καθώς το διάστημα που διανύουμε οι συνεργαζόμενες εταιρίες αναζητούν γνωστά brands ένδυσης -ελληνικά ή του εξωτερικού- που θα πιστέψουν στο εγχείρημα του 100% ελληνικού ρούχου. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα πρώτα «κομμάτια» ρούχων ταξίδεψαν ήδη σε έκθεση του εξωτερικού, ενώ το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν σε έκθεση μόδας στο Λονδίνο.

Source: Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ"
You can read the full article here: https://thrakika.gr/en/post/gegonos-ta-royxa-apo-100-thrakiotiko-vamvaki