Καλύτερες τιμές, αλλά και βελτιωμένο όγκο συγκομιδής βλέπει ο Σταμάτης Κουρούδης
ε καλούς οιωνούς ξεκινά η περίοδος συγκομιδής του βαμβακιού στη Ροδόπη, μιας και οι υψηλές τιμές από τη μία, αλλά και η έλλειψη, τουλάχιστον μέχρι τώρα, καταστροφικών καιρικών φαινομένων θα βοηθήσουν σημαντικά.
«Φαίνεται να είναι μια καλή χρονιά για τους παραγωγούς», σημείωσε ο κ. Σταμάτης Κουρούδης, από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, γιατί ενώ η καλλιεργητική περίοδος είχε ξεκινήσει άσχημα, με βροχές μέχρι τον Ιούνιο, η ζέστη του καλοκαιριού βοήθησε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.
Και ενώ ο Σεπτέμβριος δεν ήταν τόσο ζεστός όσο αναμενόταν στη Θράκη, δεν χάλασε η εικόνα. Οι έντονοι και συνεχιζόμενοι καύσωνες του καλοκαιριού επηρέασαν το ξηρικό βαμβάκι, που αποτελεί όμως ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής της Ροδόπης. Από την άλλη τα ποτιστικά χωράφια ελπίζουν πως θα έχουν μια πολύ καλή παραγωγή, σε μια περίοδο που και οι τιμές είναι καλές.
Καλλιεργητικά δεν υπήρξαν μεγάλα προβλήματα, τόσο από εντομολογικές προσβολές όπως το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι, και ούτε μεγάλα ζητήματα με χαλάζι και έντονα καιρικά φαινόμενα.
«Ελπίζουμε να είναι καλές οι παραγωγές. Είναι ευκαιρία φέτος γιατί και οι τιμές είναι υψηλότερες από πέρυσι και αποτελεί ευκαιρία για τους βαμβακοπαραγωγούς να έχουν ένα καλό εισόδημα μετά από δύο κακές χρονιές» υπογράμμισε ο κ. Κουρούδης, που αυτή τη στιγμή, φτάνοντας στην περίοδο της συγκομιδής, δεν βλέπει να επηρεάζεται σημαντικά η τιμή χρηματιστηριακά, παρόλο που πάντα υπάρχει κίνδυνος από εξωπαραγωγικές εξελίξεις, όπως η πτώση των διεθνών αγορών την Δευτέρα από την επαπειλούμενη χρεοκοπία της Evergrande, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ακινήτων στην Κίνα.
Στροφή στην καλλιέργεια ποιοτικότερου βαμβακιού
Αυτό που έδειξε η φετινή παραγωγική περίοδος, σημείωσε ο κ. Κουρούδης, είναι ότι η στροφή στη δημιουργία ενός καλύτερου και ποιοτικότερου βαμβακιού, έχει συνέχεια, με αρκετές εκκοκκιστικές επιχειρήσεις να μπαίνουν σε αυτή τη λογική, αλλά κυρίως γιατί γίνεται αποδεκτό και από τους αγρότες. Θετικό δε είναι πως αυτό γίνεται, τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών, και από κυβερνητικά στελέχη, που αναφέρονται στην ανάγκη ενός βαμβακιού με χαρακτηριστικά όπως η ποιότητα, η πιστοποίηση και η φιλικότητα προς το περιβάλλον.
Σαν χώρα, τόνισε, δεν είμαστε φυσικά σε θέση να καθορίσουμε τις χρηματιστηριακές τιμές, όμως είμαστε σε θέση να καθορίσουμε τη διαφορά προς τα πάνω και να μπούμε στις χώρες που δίνουν κάτι καλύτερο.
Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, σημείωσε, μπήκαν από την αρχή σε αυτή τη λογική, ήδη βλέπουν τα αποτελέσματά της, και προσδοκούν ακόμα καλύτερα, ιδιαίτερα αν τα χαρακτηριστικά αυτά επεκταθούν σε όλο το ελληνικό βαμβάκι, και όχι σε μια μεμονωμένη επιχείρηση.
Βλέπουν δε στην επιχείρησή τους να αυξάνεται το ποσοστό των παραγωγών που μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, απολαμβάνοντας καλύτερη τιμή, και είναι πιο πρόθυμοι να το αγκαλιάσουν, με την υπεραξία να επιστρέφει στον παραγωγό.
Υπάρχει ενδιαφέρον για αναβίωση της κλωστοϋφαντουργίας
Πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού στις εγκαταστάσεις των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, είχε γίνει αναφορά στην αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ, που πλέον δίνει βάρος ξανά στις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις.
Η ΕΕ από το 2000 και μετά δεν έδινε έμφαση σε αυτή, όμως πλέον αυτό έχει αλλάξει, στην λογική όμως της πράσινης ανάπτυξης. Η κλωστοϋφαντουργία είναι από τους κλάδους που επιβαρύνουν αρκετά το περιβάλλον, όμως η Ευρώπη θέλει να είναι πρωτοπόρα, στην επιστροφή της σε αυτή, στην πράσινη παραγωγή.
Αυτό πρέπει να λάβουν υπόψη τους όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με αυτή, σημείωσε ο κ. Κουρούδης, που τόνισε πως γίνονται βήματα, κάποια από τα οποία ανακοινώνονται και άλλα που αναμένονται, τόσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσο και στη χώρα μας. Εκτίμησε πάντως πως λόγω της διαφοράς της παραγωγικής διαδικασίας από αυτή του παρελθόντος, πέρα από υφιστάμενες κλωστοϋφαντουργίες που θα προσπαθήσουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, μάλλον θα δούμε νέες προσπάθειες παρά αναβίωση παλιών επιχειρήσεων.-
Source: Εφημερίδα "Παρατηρητής της Θράκης"