PRESENTATION OF THE RESEARCH PROJECT "CANVAS"

Εκδήλωση για το Βαμβάκι

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ CANVAS

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία την Παρασκευή 17 Ιουνίου ενημερωτική εκδήλωση στη Λάρισα με θέμα «ανταγωνιστικό ελληνικό βαμβάκι με βελτιστοποίηση των μεθόδων καλλιέργειας και μεταποίησης του».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού Έργου CANVAS το οποίο χρηματοδοτείται από τη ΓΓΕΤ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» και στο οποίο συμμετέχουν η ΕΤΑΚΕ1 ως συντονιστής, το Ινστιτούτο Βάμβακος και Βιομηχανικών Φυτών του ΕΘΙΑΓΕ, το Εργαστήριο Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ)/ΕΚΕΤΑ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων (ΙΤΕΓΕΠ)/ΕΘΙΑΓΕ, τα Θρακικά Εκκοκιστήρια, τα Κλωστήρια Ναούσης, τα Κλωστήρια Ροδόπης και η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία.

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Ι. Τσουκαλάς μεταφέροντας το έντονο ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, δήλωσε ότι το ελληνικό βαμβάκι μπορεί με την εφαρμογή της βιοτεχνολογίας και την ολοκληρωμένη διαχείριση των καλλιεργειών να αποκτήσει διεθνή ανταγωνιστικότητα.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Β. Αναγνωστόπουλος, ο Αντινομάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Κ. Δεσποτόπουλος, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδος καθηγητής Φ. Γραβάνης, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Λάρισας κ. Β. Νικολόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Ι. Τσιτσιανούδης, επιχειρηματίες του κλάδου των Εκκοκκιστηρίων και των Κλωστηρίων, διευθυντές και στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, γεωπόνοι, εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών και σποροπαραγωγοί.

• Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ένδυσης και Ινών - ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ η οποία διοργάνωσε την εκδήλωση, καθηγητής του ΕΜΠ Κ. Παπασπυρίδης ανέφερε ότι «Με το ερευνητικό Έργο CANVAS επιχειρείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η σύνδεση της γεωργικής παραγωγής βάμβακος με τις απαιτήσεις της κλωστοϋφαντουργικής βιομηχανίας».

• Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Επίλεκτου Κλωστοϋφαντουργίας κ. Α. Δοντάς στην ομιλία του υπογράμμισε την ανάγκη το ελληνικό βαμβάκι να γίνει «παγκοσμίως ανταγωνιστικό». Για το σκοπό αυτό απαιτείται υψηλή ποιότητα - ταξινόμηση σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και μείωση κόστους καλλιέργειας σε συνδυασμό με την εφαρμογή των φιλοπεριβαλλοντικών καλλιεργητικών μεθόδων.

• Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Θρακικών Εκκοκιστηρίων και μέλος του ΔΣ της ΕΤΑΚΕΙ κ. Στ. Κουρούδης στην ομιλία του ανέδειξε την ανάγκη το βαμβάκι πλέον να αντιμετωπίζεται ως βιομηχανική πρώτη ύλη και όχι ως απλό επιδοτούμενο αγροτικό προϊόν.

• Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Στ. Γαλανοπούλου παρουσίασε το πλαίσιο εφαρμογής της νέας ΚΟΑ για το βαμβάκι και υπογράμμισε την ανάγκη επιστημονικής και συμβουλευτικής υποστήριξης των αγροτών προκειμένου να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τις φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους καλλιέργειας των μειωμένων εισροών προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να μπορούν οι αγρότες να εισπράττουν το σύνολο των επιδοτήσεων.

• Η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βάμβακος και Βιομηχανικών Φυτών του ΕΘΙΑΓΕ Δρ Ο. Κεχαγιά ανέπτυξε τις προϋποθέσεις για ποιοτικό βαμβάκι «από το χωράφι στο ράφι» και έδωσε έμφαση στη σημασία της επιλογής των κατάλληλων ποικιλιών ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής αλλά και τα επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.

• Ο καθηγητής Αθ. Τσαυτάρης παρουσίασε τις εφαρμογές των γονιδιωματικών τεχνολογιών στο βαμβάκι οι οποίες αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου CANVAS.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της ημερίδας ο Γενικός Διευθυντής της ΕΤΑΚΕΙ κ. Α. Καλαντζής υπογράμμισε:

- Η νέα ΚΟΑ για το βαμβάκι θα οδηγήσει σε μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και της παραγόμενης ποσότητας μειώνοντας τον αριθμό των Εκκοκκιστηρίων κατά περίπου 50%.

- Το ελληνικό βαμβάκι χρειάζεται να γίνει διεθνώς ανταγωνιστικό. Η εφαρμογή των φιλοπεριβαλλοντικών καλλιεργητικών πρακτικών των μειωμένων εισροών, η ορθολογικότερη χρήση των φυσικών πόρων και η κατάλληλη επιλογή των ποικιλιών μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν το εισόδημα των αγροτών και στο νέο καθεστώς της νέας ΚΟΑ.

- Το βαμβάκι πρέπει να σταματήσει πλέον να αντιμετωπίζεται ως επιδοτούμενο γεωργικό προϊόν και να αντιμετωπίζεται ως βιομηχανική πρώτη ύλη η οποία θα πρέπει να ανταγωνίζεται με επιτυχία στις διεθνείς αγορές τις συνθετικές ίνες που κατέχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στην κατανάλωση των κλωστοϋφαντουργικών ινών. Το βαμβάκι ως βιομηχανική πρώτη ύλη χρειάζεται ταξινόμηση, τυποποίηση και πιστοποίηση. Επίσης χρειάζεται τεχνολογική αναβάθμιση και ερευνητική στήριξη.

Το Δίκτυο των εταίρων της ερευνητικής κοινοπραξίας CANVAS θα συνεχίσει για ακόμα δύο χρόνια με τη χρηματοδοτική στήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης την έρευνα για την τεχνολογική στήριξη του βαμβακιού.

You can read the full article here: https://thrakika.gr/en/post/presentation-of-the-research-project-canvas-iH