President Z.M. Barroso impressed from the coloured cotton that is produced in the greek fields

Εντυπωσιασμένος ο Ζ.Μ. Μπαρόζο από το έγχρωμο βαμβάκι που παράγεται στο χωράφι


Τα Θρακικά εκκοκκιστήρια παρουσίασαν στην έκθεση καινοτομικών προϊόντων στο Ζάππειο στην Αθήνα, το ερευνητικό τους πρόγραμμα, που έκλεψε το ενδιαφέρον από τα άλλα είδη, του προέδρου της Ευρωπαϊκής επιτροπής.


 Ήδη η βιομηχανία κλήθηκε να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών της και του προγράμματος Camvas στην Λάρισα στις αρχές Ιουνίου, όπου θεωρείται το κέντρο της κλωστοϋφαντουργίας.


Το χρωματιστό βαμβάκι ήταν αυτό που έκλεψε το ενδιαφέρον τόσο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο, όσο και των ξένων δημοσιογράφων στην έκθεση καινοτομικών προϊόντων που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, όπου ο πρόεδρος της Ε.Ε. ξεναγήθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον γενικό γραμματέα έρευνας και τεχνολογίας καθηγητή Ι. Τσουκαλά.


Αυτό που δεν έγινε ευρέως γνωστό ήταν ότι το έγχρωμο βαμβάκι όπως λέγεται, παρήχθη ύστερα από καινοτομικό πρόγραμμα που υλοποιούν εδώ και δύο χρόνια τα Θρακικά εκκοκκιστήρια, μια δυναμική και βραβευμένη μονάδα στην Κομοτηνή, που καλείται τον Μάϊο στην Λάρισα για να παρουσιάσει αυτό το πρόγραμμα και τα χαρακτηριστικά του στην κέντρο της κλωστοϋφαντουργίας, στην Θεσσαλία.


Εμείς μιλήσαμε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Σταμάτη Κουρούδη για όσα αθόρυβα συντελούνται, που δείχνουν ότι η μονάδα του όχι μόνο δεν επαναπαύεται, αλλά πρωτοπορεί πανελλήνια και πανευρωπαϊκά.


Κύριε Κουρούδη, πραγματικά αισθανόμαστε περήφανοι γιατί η εταιρεία σας συμμετείχε σε αυτή την έκθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με τον τίτλο «Τεχνολογία στην στεριά και την θάλασσα», που είχε την ευκαιρία να την επισκεφθεί μάλιστα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο κατά την πρόσφατη άφιξή του στην Αθήνα, δείχνοντας ένα καινούριο πνεύμα που υπάρχει στην Ελλάδα όσον αφορά τους επιχειρηματίες που επενδύουν σε καινοτόμες τεχνολογίες, όπως είστε και εσείς. Ήθελα να μας μιλήσετε για την παρουσίαση του δικού σας προϊόντος που ήταν το έγχρωμο βαμβάκι.


-Καταρχήν είναι πεποίθησή μας ότι στις νέες συνθήκες της οικονομίας που υπάρχουν και που καθορίζονται τόσο από την παγκοσμιοποίηση από την μία πλευρά, όσο και από την ένταξή μας στην ΟΝΕ από την άλλη, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια χώρα με μία απλή αγροτική βιομηχανία, αλλά πρέπει να επενδύσει στην ανταγωνιστικότητα και στα νέα καινοτόμα προϊόντα.


Συμμετέχουμε εδώ και αρκετό καιρό σαν εταιρεία σε διάφορα προγράμματα που έχουν σκοπό στην παραγωγή νέων προϊόντων, που δεν είναι αυτά που βγάζουν οι φτωχές ή υπό ανάπτυξη χώρες, αλλά προϊόντα για πιο εξειδικευμένες αγορές. Έτσι, αυτή την στιγμή συμμετέχουμε σε τρία ερευνητικά προγράμματα τα οποία έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και δύο από αυτά τα αποτελέσματα συμμετείχαν σε αυτή την έκθεση καινοτόμων προϊόντων την οποία επισκέφθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο την Δευτέρα που μας πέρασε.


Το ένα πρόγραμμα έχει να κάνει με την ανάπτυξη έγχρωμου βαμβακιού, να βγαίνει δηλαδή από το χωράφι κατευθείαν βαμβάκι σε διάφορα χρώματα, οπότε να μην χρειάζεται ούτε βαφή, που βασικός στόχος είναι βέβαια η προστασία του περιβάλλοντος.


Όταν λέτε έγχρωμο βαμβάκι, αυτό επιτυγχάνεται με μεταλλαγμένο σπόρο;


-Όχι, τα μεταλλαγμένα ως γνωστόν είναι ακόμα απαγορευμένα στην Ελλάδα και την Ε.Ε. γενικότερα. Αυτό γίνεται καθαρά με κλασική γενετική. Είναι ένα πρόγραμμα που το είχε ξεκινήσει πριν πολλά χρόνια το ΕΘΙΑΓΕ με το Ινστιτούτο βάμβακος στην Θεσσαλονίκη. Ο επιστημονικός συνεργάτης που κάνει την έρευνα είναι το ινστιτούτο βάμβακος στην Θεσσαλονίκη δηλαδή το κέντρο του ΕΘΙΑΓΕ για το βαμβάκι με επικεφαλής διευθύντρια την κ. Ουρανία Κεχαγιά.


Έχουμε ήδη παράγει ήδη δύο διαφορετικά χρώματα, το καφέ και το μπλε είναι γεγονός ότι δύο χρώματα δεν είναι αρκετά, πρέπει να συνεχίσουμε για να παραχθούν και άλλα ούτως ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ρούχα εφάμιλλα αυτών που γίνονται σήμερα με την βαφή, να τα κάνουμε χωρίς να χρειάζονται να βάφονται.


Δηλαδή στα χωράφια της Θράκης παρήχθη έγχρωμο βαμβάκι;


-Όχι στα χωράφια της Θράκης δεν παρήχθη ακόμη, είναι σε πειραματικά χωράφια τα οποία πρέπει να είναι απομονωμένα από τα υπόλοιπα που βγάζουν κανονικό λευκό, γιατί βέβαια δεν θέλουμε να επιμολυνθεί το λευκό βαμβάκι. Όταν το λευκό βαμβάκι που πουλάμε έχει κηλίδες μέσα από άλλα χρώματα και βγαίνει κακής ποιότητας, άρα πρέπει να υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές.


Το πείραμα γίνεται σε πολύ μικρή έκταση, αυτό το νόημα έχει το ερευνητικό πρόγραμμα. Όταν καταλήξει σε κάποια αποτελέσματα, που τα αποτελέσματα αυτά εκτός του να έχουμε βαμβάκι με χρώμα, πρέπει να πληρούνται άλλες δύο προϋποθέσεις, να έχει μία καλή απόδοση το χωράφι και να έχει και καλά τεχνολογικά χαρακτηριστικά.


Πιστεύουμε ότι πλησιάζουμε πολύ σε αυτό το αποτέλεσμα, όταν φθάσουμε, τότε θα πρέπει να μπουν και κάποιοι όροι από την πολιτεία για το πώς θα καλλιεργηθεί αυτό, δηλαδή σε απομονωμένες περιοχές για να μην γίνει πρόσμιξη με το λευκό βαμβάκι. Αυτός είναι ο σκοπός, είμαστε ακόμη στο ερευνητικό στάδιο, ξέρουμε ότι για να αναπτυχθεί ένα καινούριο προϊόν δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη, ούτε εμείς θέλουμε να πούμε ότι από του χρόνου θα καλλιεργήσουμε αυτό, αλλά πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλά.


Αυτό είναι το ένα πρόγραμμα. Το δεύτερο πρόγραμμα είναι το πρόγραμμα CANVAS το οποίο χρηματοδοτείται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και στην οποία συμμετέχει εκτός από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, τα Κλωστήρια Ροδόπης, η κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτος και από τεχνολογικά ινστιτούτα καθώς και το ΕΤΑΚΕΙ με δύο ινστιτούτα, όπως επίσης το θεσσαλικό πανεπιστήμιο και το εργαστήριο μοριακής βιοτεχνολογίας από την Θεσσαλονίκη και το οποίο έχει σκοπό την ανάπτυξη ενός βαμβακιού το οποίο θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.


Αν θέλουμε να είναι ανταγωνιστική και να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας που έχει στην Ελλάδα και η οποία πρέπει να βασιστεί σε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχει ήδη η ελληνική κλωστοϋφαντουργία και δεν το έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές, είναι το ότι έχει την πρώτη ύλη. Το βαμβάκι που δεν υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Θέλουμε επομένως για να βγάζει και η ελληνική κλωστοϋφαντουργία καλύτερα προϊόντα, να παράγουμε ένα βαμβάκι με καλύτερα τεχνολογικά χαρακτηριστικά και όχι μόνο ένα βαμβάκι που θα είναι καλό στο χωράφι και θα δίνει ένα καλό εισόδημα στον παραγωγό. Μας ενδιαφέρει κι αυτό αλλά βέβαια θέλουμε και καλά τεχνολογικά χαρακτηριστικά.


Και αυτή η κοινοπραξία που μπορούμε να πούμε ότι έχει κάνει πραγματικά πολύ μεγάλα βήματα, με δύο μεγάλα πειραματικά εργαστήρια, ένα στην Θεσσαλία και ένα εδώ στην Ροδόπη, ήδη είμαστε στην δεύτερη χρονιά αυτού του προγράμματος, έχουμε επιλέξει πρώτον κάποιες ποικιλίες, δεύτερο κάποιες καλλιεργητικές μεθόδους οι οποίες δίνουν καλύτερα αποτελέσματα και αυτά τα αποτελέσματα δείξαμε και σε αυτή την έκθεση καινοτομικών προϊόντων.


Για τους αναγνώστες μας όμως, που ίσως δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό το «έξυπνο» βαμβάκι, θα θέλαμε να μας εξηγήσετε τί προσφέρει στο νήμα, κάποιες άλλες ιδιότητες στα ρούχα, στα υφάσματα;


-Είναι λιγάκι δύσκολο να μπω σε λεπτομέρειες, θα πω μόνο σε γενικές γραμμές ότι θα πρέπει να είναι ένα βαμβάκι που θα δίνει καλύτερες ιδιότητες τόσο στο νήμα, όσο στο ύφασμα και κυρίως καλύτερο στην βαφή. Να βάφεται με πιο εύκολο τρόπο χωρίς χημικά, σε πιο ωραία χρώματα.


Αυτό έχει πολύ καλά αποτελέσματα πρέπει να πω, αποφασίστηκε ότι στην έκθεση όπου ήταν εκτός από τον κ. Μπαρόζο και ο υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Σιούφας και ο γεν. γραμματέας έρευνας και τεχνολογίας ο κ. Τσουκαλάς, τα αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων να παρουσιαστούν αρχές Ιουνίου στην Λάρισα όπου είναι αφενός το κέντρο της βαμβακοπαραγωγής, αφετέρου υπάρχουν εκεί και αρκετές κλωστοβιομηχανίες, γιατί εκτιμήθηκε πραγματικά ότι έχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία, μια και συμπεριλαμβάνει τόσο την αγροτική με το βαμβάκι, όσο και ένα σημαντικό βιομηχανικό κλάδο της Ελλάδας την κλωστοϋφαντουργία».


Να λοιπόν που πραγματικά καινοτομικά πράγματα γίνονται από επιχειρηματίες που δεν επαναπαύονται, όπως δημιουργία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που μας προστατεύουν από διάφορα πράγματα, όπως ηλιακή ακτινοβολία, μικρόβια, αλλά και δράσεις που έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση των ποικιλιών βαμβακιού και επίσης των καλλιεργητικών μεθόδων, όσον αφορά την μετέπειτα επεξεργασία του βαμβακιού σε βιομηχανικό στάδιο, δηλαδή στην νηματοποίηση, στην πλοκή, στην βαφή κλπ. Εν αναμονή λοιπόν των νέων θαυμάτων...


Μελαχροινή Μαρτίδου
Εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ"


 


 

You can read the full article here: https://thrakika.gr/en/post/president-zm-barroso-impressed-from-the-coloured-cotton-that-is-produced-in-the-greek-fields-ao