Άρθρο του Karol Osborne Αμερικανού ειδικού στο βαμβάκι
Σύμφωνα με τον ειδικό στο βαμβάκι του LSU Agcenter, Dan Fromme,οι καλλιεργητές βαμβακιού θα πρέπει να επικεντρώνονται στη θερμοκρασία του εδάφους, και όχι στο ημερολόγιο, για να επιλέξουν τον σωστό χρόνο σποράς του βαμβακιού.
Το βαμβάκι σπέρνεται συνήθως από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου στη Λουιζιάνα. Ωστόσο, οι πρόσφατες ψυχρότερες θερμοκρασίες έχουν επιβραδύνει την ανοιξιάτικη θερμοκρασία του εδάφους και θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την κρίσιμη περίοδο βλάστησης που απαιτείται για το βαμβάκι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να παρακολουθούν οι παραγωγοί τη θερμοκρασία του εδάφους και την πρόγνωση καιρού πριν από τη σπορά.
«Εάν η σπορά γίνει πολύ νωρίς, η επιβίωση των σπορόφυτων θα μειωθεί και τα υπόλοιπα φυτά είναι λιγότερο δυνατά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μειωμένες αποδόσεις», δήλωσε ο Fromme. «Απαιτούνται υψηλότερες θερμοκρασίες τις πρώτες τέσσερις έως πέντε ημέρες μετά την σπορά όταν ο σπόρος αρχίζει να βλασταίνει και απορροφά το νερό ακολουθούμενο από τις μικροσκοπικές ρίζες ή τα ριζίδια, που αρχίζουν να αναδύονται από τον σπόρο».
Οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου μπορεί να επιδράσουν αρνητικά και να οδηγήσουν σε μείωση της απόδοσης. «Εάν τα αναδυόμενα φυτά τραυματιστούν, θα χάσουν την ικανότητα να παράγουν ζωτικούς υδατάνθρακες και πρωτεΐνες που απαιτούνται για να παραμείνουν δυνατά και υγιή κατά το πρώιμο φυτικό στάδιο ανάπτυξης», δήλωσε ο Fromme. Νεαρά βαμβακόφυτα με μειωμένη δύναμη, ανεπιθύμητη στάση και αυξημένη πιθανότητα προβλημάτων ασθένειας μπορεί να προκύψουν από ψυχρό τραυματισμό. "Όσο περισσότερο εκτίθενται οι σπόροι στο κρύο, αυξάνεται η σοβαρότητα του τραυματισμού, προκαλώντας καθυστερημένη ωριμότητα και μειωμένες αποδόσεις", δήλωσε ο Fromme. "Η καθυστερημένη σπορά έως και τέσσερις εβδομάδες έως ότου υπάρχουν οι βέλτιστες συνθήκες μπορεί να οδηγήσει μόνο σε διαφορά μίας έως δύο εβδομάδων στην άνθηση."
Αρκετοί παράγοντες καθορίζουν το χρόνο που απαιτείται για να φτάσουν οι θερμοκρασίες του εδάφους στα βέλτιστα επίπεδα:
• Οι υψηλές θερμοκρασίες του ατμοσφαιρικού αέρα μεταφέρουν ενέργεια μέσω μεταγωγής και αυξάνουν την θερμοκρασία του εδάφους.
• Το φως του ήλιου παρέχει ακτινοβολούμενη θερμότητα που απορροφάται από την επιφάνεια του εδάφους.
• Η υγρασία της επιφάνειας του εδάφους παράγει ψύχος λόγω της εξάτμισης και απαιτεί περισσότερη θερμότητα από το φως του ήλιου ή ζεστό αέρα για θέρμανση.
• Η υφή και το χρώμα του εδάφους μπορούν να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα θερμαίνεται το έδαφος. Τα αμμώδη εδάφη διατηρούν λιγότερη υγρασία και θερμαίνουν γρηγορότερα από τα λασπωμένα εδάφη. Τα πιο σκούρα εδάφη θα απορροφήσουν τη θερμότητα με γρηγορότερο ρυθμό από τα εδάφη ανοιχτόχρωμου χρώματος.
• Υψηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων καλλιέργειας στις επιφάνειες του εδάφους μπορεί να οδηγήσουν σε βραδύτερη θέρμανση του εδάφους λόγω της αυξημένης υγρασίας του εδάφους.
Οι αγρότες πρέπει να αναζητούν μία μέση ημερήσια θερμοκρασία 18 βαθμών Κελσίου (65 Φαρενάιτ) ή μεγαλύτερη, σε βάθος σποράς 10 εκατοστών που μετράται κάθε μέρα στις 8:00 π.μ. για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες ημέρες.
«Για κάθε ημέρα έπειτα από τις πρώτες 10 ημέρες μετά τη σπορά, που η εμφάνιση καθυστερεί, η δυνητική απόδοση μειώνεται κατά περίπου 0,7%», δήλωσε ο Fromme.
Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο εδώ : https://www.cottongrower.com/cotton-production/planting/watch-soil-temperature-to-optimize-cotton-planting-timing/