Σπορές: Στα 3 εκατ. στρέμματα οι εκτιμήσεις για το βαμβάκι

Σπορές: Στα 3 εκατ. στρέμματα οι εκτιμήσεις για το βαμβάκι

Τιμή και κόστος καλλιέργειας προβληματίζουν τους παραγωγούς, που επιλέγουν το προϊόν απουσία εναλλακτικών

Σταθερές φαίνεται να κρατιούνται οι εκτάσεις της καλλιέργειας βαμβακιού, με μικρές τάσεις αυξομείωσης σε σύγκριση με το σύνολο των στρεμμάτων που καταλαμβάνει σε εθνικό επίπεδο, όπως καταγράφεται από τις πρώτες εκτιμήσεις αναφορικά με τις προθέσεις των παραγωγών ενόψει των εαρινών σπορών.

Το διάστημα που μεσολαβεί έως το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου, οπότε και ξεκινούν να σπέρνουν οι παραγωγοί, τους δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούν σε ποιες καλλιέργειες θα δώσουν μεγαλύτερο βάρος, ανάλογα με τη ρευστότητα που διαθέτουν, τον προβληματισμό που προκάλεσε η περσινή μείωση της τιμής για το προϊόν σε αντίθεση με την αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και τη διαθεσιμότητα νερού.

Επιπλέον, καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση των παραγωγών παραμένει η ύπαρξη ή όχι εναλλακτικών επιλογών καλλιέργειας, κατά το δυνατόν μικρότερων απαιτήσεων σε καλλιεργητικές φροντίδες, αλλά «εύκολης» εμπορίας, ανάλογης με αυτήν του βαμβακιού.

Σταθερές οι εκτάσεις με μικρές διαφοροποιήσεις, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις

«Παρά το γεγονός ότι έσπειραν περισσότεροι πέρσι και έπεσε η ειδική ενίσχυση βάμβακος ανά παραγωγό, φαίνεται ότι ως προϊόν το γνωρίζουν και το εμπιστεύονται οι παραγωγοί. Δεν αλλάζει εύκολα», σχολίασε στην «ΥΧ» ο Αλέξανδρος Διαμαντίδης, γενικός διευθυντής του ΣΕΠΥ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκτάσεις του βαμβακιού εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σταθερές στα 2,7-2,9 εκατ. στρέμματα σε εθνικό επίπεδο και κατά τη φετινή χρονιά, με λίγες μόνο εκτάσεις να φαίνεται ότι υποχωρούν υπέρ του ηλίανθου.

«Όπου υπάρχουν μικρές εναλλαγές και η προηγούμενη απόδοση του βαμβακιού δεν ήταν και η καλύτερη, ίσως υπάρξουν μικρές διαφοροποιήσεις», ανέφερε ο Θανάσης Τσούτσας, επικεφαλής του Τμήματος Σπόρων της BASF Ελλάς, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μικρά μόνο σημεία ανά την Ελλάδα.

«Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει ελαφρά μείωση των στρεμμάτων», σχολίασε ο Χρήστος Νικολαΐδης, γεωπόνος διευθυντής μάρκετινγκ και ανάπτυξης προϊόντων φυτοπροστασίας της Sipcam Ελλάς, εξηγώντας ότι αν οι τιμές ήταν καλύτερες θα μιλούσαμε για άνοδο, λόγω και των πολύ καλών αποδόσεων της περσινής χρονιάς.

Κατά τον ίδιο, οι περιοχές που ενδέχεται να παρουσιάσουν ελαφρά μείωση εντοπίζονται κυρίως στον Έβρο, προς όφελος μάλλον του ηλίανθου, και στη Λάρισα, προς όφελος του σκληρού σίτου.

Βαμβάκι και ηλίανθος φλερτάρουν τις εκτάσεις καλαμποκιού στη Βόρεια Ελλάδα

Η περσινή χαμηλή τιμή, που προσέγγιζε τα 40 λεπτά το κιλό, σε συνδυασμό με τη μείωση της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, αποτελεί μάλλον τον κυριότερο παράγοντα προβληματισμού για τους παραγωγούς, που είτε θα διατηρήσουν την καλλιέργεια, μην έχοντας ισάξια εναλλακτική, είτε θα διαθέσουν μέρος των εκτάσεών τους σε άλλες.

«Μέχρι τώρα το σκεφτόμαστε, δεν έχουμε κατασταλάξει», σχολίασε ο Βεργής Τσελέπης, καλλιεργητής στον Αγ. Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, εκτιμώντας μάλλον μία άνοδο του ρυζιού σε βάρος του βαμβακιού και σταθερές τις εκτάσεις καλαμποκιού, λόγω της κτηνοτροφίας, στα χωριά του Δέλτα Αξιού, όπου κυριαρχεί βέβαια η ορυζοκαλλιέργεια.

Βαμβάκι και ηλίανθος φαίνεται ότι θα αντικαταστήσουν το έδαφος που χάνει το καλαμπόκι στην περιοχή της Δράμας, εκτίμησε ο γεωπόνος Κώστας Γουδούτσης. Αντίστοιχη εκτίμηση μετέφερε και για την Κεντρική Μακεδονία ο Τόλης Ιωαννίδης, γεωπόνος και συνιδρυτής της Euroagro.

Πάντως, σε περιοχές της Ροδόπης, σύμφωνα με τον βαμβακοκαλλιεργητή Ερτζάν Χουσεΐν, οι εκτάσεις του βαμβακιού θα διατηρηθούν σταθερές, παρά τα παράπονα των παραγωγών για τις τιμές. «Εγώ δεν θα βάλω ούτε ένα στρέμμα παραπάνω, ούτε παρακάτω» δήλωσε. Αντίστοιχα, χωρίς υποχώρηση βλέπει τις εκτάσεις που θα σπαρθούν σε βαμβάκι και ο Ηρακλής Ηρακλείδης, γεωπόνος της Ευρωφάρμ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Μικρή άνοδος και φέτος στον κάμπο

Η «εύκολη» πώληση του προϊόντος, σε συνδυασμό με την απουσία σημαντικών εναλλακτικών και τις καλές αποδόσεις, φαίνεται ότι διατηρεί τις εκτάσεις του βαμβακιού στη Θεσσαλία, με μικρές αποκλίσεις. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να κλέψει κάποιες από τις εκτάσεις του καλαμποκιού, το οποίο δείχνει να περιορίζεται πάνω από 10%, εκτίμησε ο Κωνσταντίνος Γιαννακός, της ΑΛΦΑ Γεωργικά Εφόδια.

Σταθερότητα και μικρή ανοδική τάση ανέφερε ως προς τις προθέσεις των βαμβακοπαραγωγών στην περιοχή της Καρδίτσας ο Αθανάσιος Μπαλτάς, γεωπόνος της Praton, εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών, έχοντας συγκεντρώσει ένα στατιστικό δείγμα για λογαριασμό της «ΥΧ». Η κακή πορεία της μηδικής αφήνει κάποιους αγρούς να μπορούν να καλυφθούν με βαμβάκι, εκτίμησε ο ίδιος.

«Γενικά, υπολογίζαμε να βάλουμε βαμβάκι για τελευταία φορά, γιατί από 54 λεπτά ανά κιλό πήγε στα 42, αλλά τώρα λένε ότι θα πάει στα 50», σχολίασε ο Βισάρης Κυριαζόπουλος από τα Φάρσαλα, ο οποίος σκοπεύει να αυξήσει κατά 20% τις εκτάσεις του στην καλλιέργεια. Αντιθέτως, σταθερές θα κρατηθούν οι εκτάσεις των 15.000-20.000 στρεμμάτων της ομάδας βαμβακοπαραγωγών Θεσσαλιώτιδας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Συν Αγρός, Χρήστο Πετρόπουλο.

Κλέβουν στρέμματα τα εσπεριδοειδή στο Μεσολόγγι

Μείωση της τάξεως του 10%-15% στον αριθμό των στρεμμάτων εκτίμησε ο Απόστολος Ευθυμίου, από την Ένωση Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, στην περιοχή που καλλιεργούσε σταθερά την τελευταία πενταετία περίπου 18.000-20.000 στρέμματα.

Ο συνδυασμός των πιεσμένων τιμών και της μειωμένης ειδικής ενίσχυσης βάμβακος φαίνεται τελικά ότι θα επηρεάσει τους παραγωγούς στην περιοχή, κάνοντας ελκυστική τη δενδροκαλλιέργεια και ειδικά των όψιμων ποικιλιών εσπεριδοειδών. «Πιστεύω ότι μπορεί να έχει μία απόκλιση 2.000 στρεμμάτων» εκτίμησε ο κ. Ευθυμίου, «εκ των οποίων τα μισά μπορεί να απορροφηθούν σε εσπεριδοειδή και τα υπόλοιπα να μείνουν ακαλλιέργητα».


Source: ypaithros.gr
You can read the full article here: https://thrakika.gr/en/post/spores-sta-3-ekat-stremmata-oi-ektimiseis-gia-to-vamvaki