Ξεκίνησε με άσχημους οιωνούς η φετινή εκκοκκιστική περίοδος για τη Ροδόπη, καθώς οι τιμές είναι κάτω 20% σε σχέση με πέρυσι λόγω διεθνών οικονομικών συγκυριών (σ.σ. η τιμή του βαμβακιού διαμορφώνεται από το Αμερικάνικο Χρηματιστήριο κατά κύριο λόγο).
Στην Ελλάδα φέτος υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε ότι αφορά τις εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν, καθώς ξεπερνούν τα 2,5 εκ στρέμματα(σ.σ. άγγιξαν τα 2,9), οπότε αυτό σημαίνει μείωση της Ειδικής ενίσχυσης. Αυτό σαφέστατα θα επηρεάσει και τη Συνδεδεμένη που και αυτή θα μειωθεί.
Στη Θράκη, όπως τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, το μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, από την πλευρά των παραγωγών, εκπροσωπώντας τη Θράκη, Νίκος Κουρκούτας, το κακό τρίτωσε, καθώς είχαμε εκείνη την καταστροφική χαλαζόπτωση στις 10 Ιούλη, όπου θέρισε στην κυριολεξία τις βαμβακοκαλλιέργειες. «Από τα στοιχεία που μου έχουν δώσει από τον ΕΛΓΑ, 150.000 στρέμματα δηλώθηκαν ως χαλαζόπληκτα και τα 70.000 στρέμματα, η ζημιά είναι στο 100%», σημείωσε ο κ. Κουρκούτας. Το πλαφόν για να μη χάσουν τη Συνδεδεμένη θα το χειρισθεί ο ΕΛΓΑ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, βάσει των κιλών που θα παραδώσουν οι παραγωγοί που επλήγησαν από το χαλάζι.
Αυτή είναι η μοίρα του Αγρότη δυστυχώς! Κάτω από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και από τις διεθνείς συγκυρίες…
«Δεν είναι τυχαίο που δεν επιθυμούν νέοι άνθρωποι να γίνουν Αγρότες. Ωστόσο θα μπορούσε να γίνουν πολλά από την Πολιτεία και από τους ίδιους τους Αγρότες, στο κομμάτι της μείωσης τους υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αυτό το τεράστιο έργο του Φράγματος Κομψάτου, που χρόνια ακούμε και δεν βλέπουμε ΠΟΤΕ. Εξασφαλίζοντας το νερό άρδευσης οι Βαμβακοπαραγωγοί, μπορούν να εξοικονομήσουν 40 ευρώ το στρέμμα!
Παράλληλα με το Φράγμα Κομψάτου και τις κατάλληλες υποδομές δεν θα χρειάζεται να βάλλουν τόσα στρέμματα με βαμβάκι για να καλύψουν το εισόδημα και θα στραφούν σε άλλες καλλιέργειες,είτε δενδρώδεις, είτε παραδοσιακές και όχι τις τόσο τις εντατικές. Τι να καλλιεργήσει ο Αγρότης στη νότια πλευρά της Ροδόπης, όταν η υφαλμύρινση έχει πάει στα ύψη;
Επίσης ο κ. Κουρκούτας έθεσε το μείζον θέμα της έλλειψης ρευστότητας. Ο Αγροτικός κόσμος δεν έχει χρήματα(σ.σ. φυσικά από την κατάργηση της ΑΤΕ επί θητείας Σαμαρά, επί της ουσίας ούτε δική του Τράπεζα). Γιατί να μην μπορεί να πάρει χαμηλότοκα δάνεια και να αναγκάζεται να υποθηκεύει την παραγωγή του, έτσι φυσικά και θα μειωθεί το εισόδημά του.
Να ψηφισθεί ο νόμος για τους Συνεταιρισμούς, προκειμένου οι Αγρότες να συστήσουν υγιή συνεργατικά σχήματα και να μπορούν να διαπραγματεύονται τα προϊόντα τους, αλλά και τα εφόδια που χρειάζονται.
Ας σπεύσουν προς συμμετοχή οι Βαμβακοπαραγωγοί στην Διεπαγγελματική και ας μην κρίνουν μόνο, χρειάζεται συμμετοχή, τόνισε ο κ Κουρκούτας.
Κάλεσε δε τους Βαμβακοπαραγωγούς να εξετάσουν με προσοχή οι Βαμβακοπαραγωγοί, είναι το προπληρωμένο βαμβάκι, εκείνη τη στιγμή που κρίνεται συμφέρουσα, χωρίς να επηρεάζεται από κλυδωνισμούς διεθνών οικονομικών συγκυριών.
Πηγή: ert.gr