Το δολάριο και γενικότερα εξωγενείς παράγοντες δείχνουν να επηρεάζουν τελευταία το βαμβάκι. Η Κίνα επέστρεψε στις αγορές, αλλά ως συνήθως η πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές δεν ήταν πολύ δραστήρια. Λογικά θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης από τις χώρες της ¶πω Ανατολής στο προσεχές διάστημα, η οποία μεσοπρόθεσμα μπορεί να στηρίξει τις χρηματιστηριακές τιμές.
Η έλλειψη δραστηριότητας στη φυσική αγορά δεν στήριξε το πρόσφατο χρηματιστηριακό ράλι, που είχε φτάσει τις τιμές στα επίπεδα των 99 σεντς/λίμπρα.
Η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και η αδυναμία εύρεσης μιας λύσης δημιουργεί αβεβαιότητα στις αγορές, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να αδυνατούν να κάνουν «ασφαλείς» προβλέψεις. Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου είναι ευμετάβλητη και ασκεί αντίστοιχη επιρροή στα εμπορεύματα. Τέλος, να σημειωθεί πως πλησιάζουμε στη συγκομιδή σοδειών του νοτίου ημισφαιρίου (Αυστραλία, Βραζιλία, Αργεντινή), όπου συνήθως δημιουργείται μια πίεση στην αγορά.
Ελληνική αγορά
Η χρηματιστηριακή πίεση έχει μειώσει και τις τιμές για τη σοδειά μας. Οι εκκοκκιστές είχαν ανεβάσει τις προσφορές τους την προηγούμενη εβδομάδα, στοχεύοντας σε τιμές κοντά στα 96-97 σεντς/λίμπρα. Λίγες όμως ήταν οι πωλήσεις που σημειώθηκαν σε αυτά τα επίπεδα, κυρίως για προορισμούς την ¶πω Ανατολής. Κατόπιν της διόρθωσης, οι εκκοκκιστές δυσκολεύονται να «χωνέψουν» τα χαμηλότερα επίπεδα και αποφεύγουν να προσφέρουν σε τιμές στα 94 σεντς/λίμπρα. Ως αποτέλεσμα, έγιναν λίγες και μεμονωμένες πωλήσεις κατά βάση σε ανοιχτά συμβόλαια, τα οποία μπορούν να δώσουν την ευκαιρία για καλύτερο φιξάρισμα τιμής σε ενδεχόμενη άνοδο του χρηματιστηρίου.
Οι Τούρκοι κλώστες εξακολουθούν να προσφέρουν τιμές χαμηλότερες του ανταγωνισμού και η στάση τους δεν θυμίζει καθόλου τη δυναμική που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη τοπική παραγωγή τους, στις αγορές αμερικανικού προϊόντος που είχαν κάνει από πέρσι και ακόμα εκτελούνται, αλλά και στις πρόσφατες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας της χώρας (υποτίμηση της λίρας, αύξηση ανεργίας και πληθωρισμού, υπερδανεισμός).
Γιάννης Παπαδογιάννης