Καλά εξελίσσεται η διάθεση του ελληνικού βαμβακιού

Καλά εξελίσσεται η διάθεση του ελληνικού βαμβακιού

A- A+
This article is not available in the language you have selected and thus we are showing its original version. You can use Google Translate to translate it.

Η αναπλήρωση των κινεζικών αποθεμάτων, η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και οι καιρικές συνθήκες ήταν οι κρισιμότεροι παράγοντες που επηρέασαν την αγορά βάμβακος την τρέχουσα περίοδο. Όπως ανακοινώθηκε στην ανασκόπηση της χρονιάς από το Εθνικό Συμβούλιο Βάμβακος των Η.Π.Α., αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να μείνουν στο προσκήνιο και για την ερχόμενη περίοδο. Όσον αφορά την Ελλάδα, περίπου το 80% της φετινής παραγωγής εκκοκκισμένου βαμβακιού έχει ήδη πωληθεί. Η συνολική παραγωγή εκτιμάται φέτος ότι θα φτάσει στους 280.000 τόνους. Οι εξαγωγές βαμβακιού αναμένεται να φέρουν στην Ελλάδα 600 εκατ. δολάρια. «Το ελληνικό βαμβάκι είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν για το οποίο πάντα υπάρχει ζήτηση», τονίζουν στον ΑγροΤύπο οι εκπρόσωποι Εκκοκκιστών. Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα κατέχει την όγδοη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών παραγωγής και την τέταρτη θέση στις εξαγωγές.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος κ. Νίκος Καραγιώργος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «φέτος η παραγωγή βάμβακος ήταν αρκετά καλή ποσοτικά παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 50% σε σχέση με πέρσι. Υπάρχει ζήτηση από τη διεθνή αγορά για το ελληνικό βαμβάκι και πωλείται σχετικά εύκολα. Να σας αναφέρω ότι ήδη από την τρέχουσα σοδειά έχει πουληθεί το 80% της παραγωγής του εκκοκκισμένου βαμβακιού. Η χώρα που εξάγεται το προϊόν μας είναι κυρίως η Τουρκία που τα τελευταία δέκα χρόνια είναι ο κυριότερος πελάτης μας. Από φέτος η Κίνα είναι ο δεύτερος εξαγωγικός προορισμός. Βέβαια δεν μπορεί να πωληθεί όλη η παραγωγή μέσα σε δύο μήνες. Όσον αφορά κάποιες καθυστερήσεις φέτος με την πληρωμή των παραγωγών, αυτό οφείλεται στην έλλειψη χρηματοδότησης από την πλευρά των τραπεζών. Με τις νέες οικονομικές συνθήκες είμαστε αναγκασμένοι να περιμένουμε πότε θα ολοκληρωθεί η πώληση του προϊόντος μας για να εξοφλήσουμε τους παραγωγούς. Η συνδεδεμένη ενίσχυση για την χώρα μας αφορά 2,5 εκατ. στρέμματα. Το αντίστοιχο ποσό είναι 200 εκατ. ευρώ περίπου που εισπράττουν οι παραγωγοί της χώρας. Μπορούν να καλλιεργηθούν και περισσότερα στρέμματα αλλά θα μειωθεί η επιδότηση ανά στρέμμα. Φέτος η εμπορική τιμή του σύσπορου για τον παραγωγό κυμάνθηκε στα 50 λεπτά το κιλό.
Σχεδόν όλη η παραγωγή εκκοκκισμένου βάμβακος στην χώρα μας πηγαίνει προς εξαγωγή. Φέτος η συνολική παραγωγή εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 280.000 τόνους, με τιμή πώλησης τα 2,1 δολάρια το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι οι εξαγωγές βαμβακιού θα φέρουν στην χώρα μας περίπου 600 εκατ. δολάρια.
Επίσης θα πρέπει να προσθέσουμε και τον βαμβακόσπορο που και αυτός κυρίως εξάγεται. Βαμβακόσπορο φέτος έχουμε συνολική παραγωγή 400.000 τόνων. Από αυτούς θα εξαχθούν περίπου οι 300.000. Ο βαμβακόσπορος, που χρησιμοποιείται για ζωοτροφές, εξάγεται κυρίως προς την Ιταλία και τις χώρες της ¶πω Ανατολής. Οι πωλήσεις από τις εξαγωγές βαμβακόσπορου θα φέρουν στην χώρα μας γύρω στα 100 εκατ. ευρώ».

Οι πρώτες εκτιμήσεις από το Εθνικό Συμβούλιο Βάμβακος των Η.Π.Α. για την καινούργια καλλιεργητική περίοδο αναφέρουν ότι οι εκτάσεις στις Η.Π.Α. θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2011 κατά 7,5%, κάτι που οφείλεται κυρίως στην μειωμένη ελκυστικότητα που παρουσιάζει σε σχέση με τις ανταγωνιστικές καλλιέργειες (σόγια, αραβόσιτος, αραχίδα). Η ανταγωνιστικότητά του σε σχέση με τις συνθετικές ίνες είναι επίσης πολύ κρίσιμο στοιχείο, γιατί, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η κύρια ζήτηση βαμβακιού θα προέλθει από τις αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στις ανεπτυγμένες.

newsletter

Subscribe to our daily newsletter