Υποτονικά τα χρηματιστήρια γύρω στα 90 σεντς/λίμπρα και λιγοστές οι πωλήσεις του ελληνικού βαμβακιού στα 94-95 σεντς. Οι χρηματιστηριακές τιμές για άλλη μια φορά έφτασαν στα 90 σεντς/λίμπρα και αντέδρασαν ανοδικά. Μάλιστα μέσα στην εβδομάδα υπήρξαν συνεδριάσεις, στις οποίες οι τιμές κυμάνθηκαν λίγο κάτω από τα 90 σεντς, αλλά κατόπιν αγορών από πλευράς κλωστηρίων, οι τιμές στηρίχτηκαν και ανέκαμψαν πάνω από τα 90 σεντς/λίμπρα.
Γενικότερα, ο τζίρος είναι χαμηλός και σύμφωνα με αναλυτές δεν αναμένονται έντονες διακυμάνσεις στις επόμενες συνεδριάσεις. Όσο το δολάριο υποτιμάται τα εμπορεύματα στο σύνολο τους θα ενισχύονται, αλλά με την υπάρχουσα παγκόσμια μειωμένη ζήτηση για ίνα, τα περιθώρια ανόδου είναι περιορισμένα.
Πλησιάζουμε προς τη συγκομιδή των παραγωγών του νοτίου ημισφαιρίου και αρκετοί αναλυτές πιστεύουν πως η διοχέτευση νέων ποσοτήτων στην αγορά θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω. Μην ξεχνάμε πως τα κλωστήρια εξακολουθούν να αγοράζουν με σκοπό να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους και όχι με μακροχρόνιο ορίζοντα.
Ελληνική αγορά
Όσο τα αποθέματα λιγοστεύουν τόσο οι νέες πωλήσεις γίνονται δυσκολότερες. Η πτώση του χρηματιστηρίου στα 90 σεντς/λίμπρα έκανε τις τιμές της σοδειάς μας μη ανταγωνιστικές, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεμονωμένες δουλειές από αγοραστές, που έχουν ανάγκη το βαμβάκι, στα 94-95 σεντς/λίμπρα. Οι απούλητες ποσότητες είναι διαχειρίσιμες και επομένως οι εκκοκκιστές προτιμούν να περιμένουν μήπως η αγορά τους δώσει την ευκαιρία για καλύτερες τιμές.
Αναφορικά με τη νέα σοδειά, οι πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζουν σχεδόν τα ίδια στρέμματα με πέρυσι. Οι τιμές του εκκοκκισμένου εξακολουθούν να βρίσκονται σε συγκριτικά υψηλά επίπεδα κι αυτό αποτελεί κίνητρο για την καλλιέργεια. Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου κυμαίνονται στα 90 σεντς/λίμπρα και οι πρώτες εκθέσεις για τη νέα σεζόν (USDA) υπολογίζουν μείωση της παγκόσμιας παραγωγής (-3,9%) και αύξηση της κατανάλωσης βάμβακος (+4,4%) σε σχέση με πέρσι.
Γιάννης Παπαδογιάννης