Γεωργία Ακριβείας στη Βαμβακοκαλλιέργεια της Θράκης

Η γεωργία ακριβείας (ή ευφυής ή ψηφιακή γεωργία), η χρήση δηλαδή της επιστήμης και της τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα είναι σίγουρα το μέλλον και θα ακούμε όλο και πιο συχνά γι’ αυτήν. Στις αναπτυγμένες χώρες με μεγάλους κλήρους είναι ήδη το παρόν, αλλά και εκεί εξελίσσεται με αλματώδεις ρυθμούς.

Όλοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί ασχολούνται εντατικά με αυτήν. Η Microsoft έκανε μια θυγατρική την Farmbeats για να φέρει το Internet of Things στη γεωργία. Η Monsanto με τη θυγατρική της Climate Corp., θέλει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο αισθητήρων δεδομένων στα χωράφια στον κόσμο. Η Bayer, που έχει επίσης τομέα γεωργίας ακριβείας, λέγεται ότι ένας από τους λόγους που εξαγόρασε τη Monsanto, ήταν ακριβώς αυτός. Το Bloomberg εκτιμά ότι το 2015 επενδύθηκαν 25 δισεκατομμύρια δολάρια στο «precision agriculture».

Στην Ελλάδα γίνονται προς στιγμήν ερευνητικά έργα στον τομέα αυτόν (σε κάποια συμμετέχουν και τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια). Πραγματικές εφαρμογές έχουν γίνει από το GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και τον μέτοχο της, εταιρεία τεχνολογίας NEUROPUBLIC ΑΕ στην ελιά (Χαλκιδική), στα φασόλια (Πρέσπες), στο σταφύλι (Κορινθία, Πέλλα, Θεσσαλία) στις πατάτες (Νευροκόπι) κλπ.
 

Στο βαμβάκι δεν είχε γίνει μέχρι πέρυσι κάτι, παρόλο που σε Αμερική, Αυστραλία και πρόσφατα στη Βραζιλία έχουν προχωρήσει πολύ. Στην Ελλάδα, σε σύγκριση με αυτές τις χώρες, το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολύ μικρό κλήρο. Ακόμη και μεγάλοι παραγωγοί μας, έχουν την έκταση τους διεσπαρμένη σε πολλά κομμάτια, μακριά το ένα από το άλλο. Αυτό αποτρέπει τις επενδύσεις που χρειάζονται (μετεωρολογικοί σταθμοί, αισθητήρες, αντένες GPS κλπ), γιατί δεν είναι λογικό να αγοράζονται για κάθε αγροτεμάχιο τους.


Εδώ είδε η επιχείρηση μας τον ρόλο της. Να παίξει δηλαδή τον ρόλο του ενδιάμεσου, του διαχειριστή δηλ. της γεωργίας ακριβείας σε μια μεγαλύτερη έκταση. Έτσι επιλέξαμε στη Ροδόπη μία έκταση 5.500 στρεμμάτων περίπου, όπου θα εφαρμοστεί από φέτος ήδη από το το GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ-NEUROPUBLIC.

Τα πρώτα δεδομένα που πήραμε ήταν τα εδαφολογικά των χωραφιών. Επίσης κάθε 5 ημέρες έρχονται φωτογραφίες από τους δορυφόρους Sentinel της ΕΕ. Οι πληροφορίες που δίνουν αυτές είναι εντυπωσιακές (αντίστοιχες μιας ακτινογραφίας σε άνθρωπο). Επίσης χθες 21/6/2017 τοποθετήθηκαν στη περιοχή μετεωρολογικοί σταθμοί και αισθητήρες υγρασίας. Με τα συνολικά στοιχεία που μαζεύονται και καταγράφοντας οι γεωπόνοι μας τις καλλιεργητικές φροντίδες των παραγωγών στη συγκεκριμένη έκταση, μπορούν να δοθούν πολύ πιο εμπεριστατωμένες συμβουλές στον καθένα ξεχωριστά για την σωστή άρδευση, λίπανση και αντιμετώπιση ασθενειών. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε:

- Αύξηση της παραγωγής
- Μείωση κόστους καλλιέργειας
- Βελτίωση ποιότητας

You can read the full article here: https://thrakika.gr/index.php/en/post/gewrgia-akribeias-sth-bambakokalliergeia-ths-thrakhs-Vh