Η φυσική αγορά δεν βοηθάει και το χρηματιστήριο δεν μπορεί να αντιδράσει. Τα κλωστήρια ακόμα κρατούν στάση αναμονής ή αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα και η ζήτηση που έχει προκύψει από την πτώση δεν είναι η αναμενόμενη.
Βέβαια ισχυροποιήθηκε και το δολάριο, το οποίο πίεσε τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Παράλληλα, η αγορά δεν δείχνει κάποια σημάδια αντιστροφής του κλίματος και γιΆ αυτό οι κερδοσκόποι δεν είναι «ζεστοί».
Γενικότερα βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου μόνο καλά νέα ακούγονται για τις σοδειές παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ βελτιώνεται κάπως η κατάσταση με την ξηρασία στο Τέξας, ενώ στην Ινδία οδεύουμε προς υπερπαραγωγή. Παράλληλα, ερωτηματικό εξακολουθεί να υπάρχει για την πολιτική της Κίνας. Σίγουρα θα υπάρξει μείωση των εισαγωγών της, με στόχο τη στήριξη της τοπικής σοδειάς και μείωση των τεράστιων αποθεμάτων της.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Υποτονική παραμένει η ζήτηση για τη νέα σοδειά, κατόπιν της διόρθωσης. Οι κλώστες βλέπουν πως ακόμα δεν έχει ισορροπήσει το χρηματιστήριο και φυσικά αναβάλουν τις αγορές τους. Η μόνη δραστήρια αγορά για την ώρα είναι η τουρκική. Τιμές γύρω από τα 87 σεντς/λίμπρα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν όσοι Τούρκοι πραγματικά χρειάζονται βαμβάκι, μόνο όμως αν πρόκειται για λευκό χρώμα.
Από την άλλη μεριά, οι εμπορικοί οίκοι προσδοκούν να πέσει η βάση για το ελληνικό βαμβάκι, ώστε να καταφέρουν να προβούν σε πωλήσεις στην ¶πω Ανατολή. Είναι γεγονός ότι φέτος οι προπωλήσεις είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων ετών. Αν υποθέσουμε πως η νέα σοδειά θα είναι 240.000 εκκοκκισμένο και έχουν δεσμευτεί μόνο οι 25.000 τόνοι, υπάρχει ένα σημαντικό υπόλοιπο προς πώληση.
Παπαδογιάννης Γιάννης