Η «Διεθνής Τιμή Βάμβακος» όπως την υπολογίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Η «Διεθνής Τιμή Βάμβακος» όπως την υπολογίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/bambaki/125-diethnistimesbambakos

και ο ΟΠΕΚΕΠΕ

http://www.opekepe.gr/vamvaki.asp

ανακοινώνουν ως γνωστόν καθημερινά την «Διεθνή Τιμή Βάμβακος». Πως την υπολογίζουν όμως και τι σχέση έχει με την πραγματικότητα;

Για τον υπολογισμό της χρησιμοποιούν 2 νούμερα. Τον δείκτη Liverpool (δυστυχώς κάποιες ημέρες πριν, προφανώς γιατί δεν πληρώνουν συνδρομή να τον έχουν την ίδια ημέρα) και την ισοτιμία Ευρώ/Δολάριο.

Ο Δείκτης Liverpool  δημοσιοποιείται κάθε μέρα στις 15.30 εδώ

https://www.cotlook.com/

ενώ η ισοτιμία Ευρώ/Δολάριο υπάρχει σε πολλά site πχ:

https://www.fxstreet.com/rates-charts/chart-interactive

Επομένως ο καθένας μας μπορεί να υπολογίσει την «Διεθνή τιμή Βάμβακος». Πως; Ας πάρουμε για παράδειγμα την Τρίτη 03/10/2017.

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/BAMBAKI/bambaki031017.pdf

Η τιμή Ευρώ/ Δολάριο  ήταν 1,1712 ενώ ο Δείκτης Liverpool της Παρασκευής 29/09/2017 (!)  ήταν 79,05 c/lb. (c είναι σεντς του Δολαρίου και lb είναι η λίμπρα).

Ως γνωστόν 1 lb = 0,4536 κιλά, οπότε

70,55  / 0,4536 = 174,27 c/κιλό

Και επειδή 1 Ευρώ = 1,1712 Δολάρια

174,27 / 1,1712 = 148 λεπτά / κιλό εκκοκκισμένου

Το υπουργείο υπολογίζει την απόδοση σε ίνα 33% οπότε

148 x 0,33 = 49 λεπτά/κιλό ή 0,49 Ευρώ/κιλό, όπως φαίνεται και στο site του υπουργείου.

Είναι όμως σωστός αυτός ο υπολογισμός; Όχι. Δεν λαμβάνει κατ΄ αρχήν υπόψη ούτε τα έσοδα από τον βαμβακόσπορο, ούτε τα έξοδα εκκόκκισης, ούτε την πραγματική απόδοση σε ίνα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα ποιο είναι; Είναι ότι υπολογίζει την τιμή από τον Δείκτη Liverpool. Ο δείκτης Liverpool, όπως μπορεί κανείς να δει εδώ

https://www.cotlook.com/information/the-cotlook-indices-an-explanation/

είναι για παράδοση βαμβακιού σε λιμάνι της Άπω Ανατολής, άρα είναι αρκετά πάνω από την τιμή που το πουλάμε στα εκκοκκιστήρια μας.

Επομένως η τιμή που εμφανίζεται στο site του υπουργείο δεν είναι ρεαλιστική, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο συγκριτικά. Αν δηλαδή δείξει άνοδο ή πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη αυτό αντιπροσωπεύει συνήθως πραγματική αύξηση ή μείωση της τιμής.

Επιπλέον Υπολογίζεται την Τρίτη για τιμή Δείκτη Liverpool της Παρασκευής, ενώ ο Δείκτης εξαρτάται από το κλείσιμο του χρηματιστηρίου βάμβακος την Πέμπτη. Από την Πέμπτη όμως μέχρι την Τρίτη μπορεί να έχουν γίνει πράγματα και θαύματα. Είναι επομένως ετεροχρονισμένος. 

You can read the full article here: https://thrakika.gr/index.php/en/post/h-diethnhs-timh-bambakos-opws-thn-ypologizei-to-ypoyrgeio-agrotikhs-anaptyxhs-kai-o-opekepe-fh