Στη Ρουμανία για τη συνέχεια του TCBL τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια»

Στη Ρουμανία για τη συνέχεια του TCBL τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια»

Νατάσσα Βαφειάδου

Η Εμμανουέλα Κουρούδη έκανε τον έως τώρα απολογισμό των πρακτικών που υιοθετήθηκαν στη Ροδόπη - Παρουσίασε και τα επόμενα σχέδια της εταιρείας για ανιχνευσιμότητα όλων των σταδίων παραγωγής

Στην Ρουμανία και συγκεκριμένα στην πόλη Ιάσιο βρέθηκε το διήμερο 28 και 29 Μαΐου η κ. Εμμανουέλα Κουρούδη, εκπροσωπώντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια» στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού έργου TCBL.

Στόχος του έργου η ακριβής ονομασία του οποίου είναι “Textile & Clothing Business Labs” είναι η δημιουργία ενός πολύπλευρου επιχειρηματικού οικοσυστήματος αποτελούμενο από επιχειρήσεις, εργαστήρια καινοτομίας, παρόχους υπηρεσιών και συμβούλους επιχειρήσεων, οι οποίοι εργάζονται από κοινού για την μεταμόρφωση της βιομηχανίας της κλωστοϋφαντουργίας και του ενδύματος. Κοινός στόχος του δικτύου TCBL είναι να δημιουργηθούν εναλλακτικοί δρόμοι για τη μαζική παραγωγή και τη μείωση του κόστους παραγωγής των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, με άξονα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη βιωσιμότητα, ως εναλλακτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα προς τους κατασκευαστές τρίτων χωρών.

Στην έως τώρα διάρκεια υλοποίησής του το TCBL δημιούργησε μια κοινότητα με 136 επιχειρήσεις, 28 επιχειρηματικά εργαστήρια, 75 συμβούλους εμπειρογνωμόνων, 12 παρόχους υπηρεσιών και 7 νεοσύστατες επιχειρήσεις, που συνεργάζονται μεταξύ τους. Ανάμεσά τους και τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, την δράση των οποίων έως σήμερα, μαζί με τα μελλοντικά σχέδια της επιχείρησης παρουσίασε ενώπιον των παρευρισκομένων η κ. Κουρούδη.

Ειδικότερα η κ. Κουρούδη αναφέρθηκε στο σύνολο των πράξεων που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του προγράμματος “CSF (Certified Sustainable fibermax”  σε συνεργασία με την BASF, και την προώθηση της ευφυούς γεωργίας στους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης. Από την καταγραφή των δεδομένων σε όλες σχεδόν τις φάσεις της παραγωγής, δια μέσου της εγκατάστασης μετεωρολογικών σταθμών, αισθητήρων εδάφους κ.α. έως και την αξιοποίηση των δεδομένων αυτών από επιστημονική ομάδα η έρευνα επί των οποίων θα οδηγήσει στην αναδιάρθρωση τόσο των αλυσίδων εφοδιασμού όσο και των διαδικασιών παραγωγής, παρέχοντας στους παραγωγούς τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία αλλά και την καθοδήγηση για την υιοθέτηση των πρακτικών ευφυούς γεωργίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εφαρμογής των πρακτικών αυτών στο οποίο αναφέρθηκε και η κ. Κουρούδη η κολεξιόν της σχεδιάστριας Ιωάννας Κουρμπέλα που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2017 και αποτελούνταν από 100% βιώσιμο βαμβάκι των παραγωγών της Ροδόπης.

Η ιστορία ενός ενδύματος στα χέρια του καταναλωτή, επόμενος στόχος του προγράμματος

Η ίδια αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα επί των οποίων εργάζεται η ομάδα των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, υλοποιώντας ήδη πιλοτικά προγράμματα του δικτύου, αλλά και για την επίτευξη του βασικού επόμενου στόχου που έθεσε η εταιρία, αυτόν της ανιχνευσιμότητας όλων των σταδίων παραγωγής και την πλήρη διαφάνεια των διαδικασιών που ακολουθούνται κατά τη διάρκεια αυτών.

Ξεκινώντας από την καταγραφή όλων των βαμβακοκαλλιεργειών της Ροδόπης, την ποικιλία του βαμβακιού που αυτοί καλλιεργούν, καθώς και τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής που ακολουθούν έως και το τελικό παραγόμενο προϊόν. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην ήδη υφιστάμενη παρακολούθηση όλων των προαναφερθέντων σταδίων με την χρήση ενός μοναδικού κωδικού –barcode το σκανάρισμα του οποίου επιτρέπει στον χρήση να δει σε ποιο χωράφι της Ροδόπης παράχθηκε, πότε συγκομίστηκε, ποια ποικιλία βαμβακιού χρησιμοποιήθηκε και άλλες σχετικές πληροφορίες, αλλά και στον επόμενο στόχο πάνω στον οποίο εργάζονται πιλοτικά για τη διεύρυνση της δυνατότητας αυτής και στο τελικό παραγόμενο προϊόν ένδυσης από βαμβάκι, στην καταγραφή δηλαδή της ιστορίας του ρούχου, όταν αυτό βρίσκεται ακόμα και στα χέρια του καταναλωτή.

Κλείνοντας η ίδια υπογράμμισε την αξία αλλά και τη βοήθεια που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει το έργο TCBL, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα οφέλη της συνεργασίας και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας με όλους του συμμετέχοντες του έργου, θέτοντας ως στόχο των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων τη συνεχή εξέλιξη και υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών που σχετίζονται με το βαμβάκι.

Source: paratiritis-news.gr
You can read the full article here: https://thrakika.gr/index.php/en/post/sth-roymania-gia-th-synexeia-toy-tcbl-ta-thrakika-ekkokkisthria-HV