Όπως φαίνεται και στο γράφηµα των δύο εβδοµάδων, η αγορά εξακολουθεί να κινείται σε ένα στενό εύρος τιµών (σχεδόν ίδιο εδώ και έξι µήνες) αδυνατώντας να πάρει µια σαφή κατεύθυνση.
Όταν οι τιµές πλησιάζουν προς τα 75 σεντς/λίµπρα, µειώνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον και διορθώνει η αγορά, ενώ, όσο πλησιάζουµε προς τα 70 σεντς/λίµπρα, η ζήτηση από τα κλωστήρια αυξάνεται και επανακάµπτει το χρηµατιστήριο. Τις τελευταίες εβδοµάδες υπήρξαν αρκετές πωλήσεις αµερικανικής σοδειάς σε βασικές χώρες κατανάλωσης ίνας, οι οποίες ελαττώθηκαν όσο η χρηµατιστηριακή αγορά ενισχυόταν. Στην Κίνα τα αποθέµατα είναι τεράστια ενώ η πορεία της οικονοµίας αµφισβητούµενη. Πιθανή µείωση της κατανάλωσης και παράλληλη υπερ-προσφορά ίνας µπορεί να οδηγήσει σε πίεση του χρηµατιστηρίου.
Ελληνική αγορά
Τα φετινά αποθέµατα κυµαίνονται στους 90.000 τόνους και οι εκκοκκιστές δεν βιάζονται να πουλήσουν εκτός αν η τιµή είναι εξαιρετική. Παράλληλα η προσπάθεια των πωλητών να ανεβάσουν τις τιµές σε επίπεδα από 77-78 σεντς/λίµπρα (τέσσερα σεντς πάνω από τις τιµές Μαρτίου) δεν καρποφόρησε ιδιαίτερα.
Οι εµπορικοί οίκοι και τα κλωστήρια έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε άλλες πιο ανταγωνιστικές σοδειές, στις οποίες µπορούν να διασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα µε τις ίδιες τιµές. Πρέπει να σηµειωθεί πως πλέον και οι σοδειές του βορείου ηµισφαιρίου είναι διαθέσιµες, εποµένως η προσφορά ίνας αυξάνεται.
Ως αποτέλεσµα, ενώ υπήρχε ζήτηση από τους παραδοσιακούς µας πελάτες, οι πωλήσεις που σηµειώθηκαν ήταν πολύ λίγες. Αν δεν αλλάξει σηµαντικά η αγορά, είναι πολύ πιθανό οι πωλήσεις να συνεχίσουν να είναι υποτονικές µέχρι το τέλος του έτους.
Παπαδογιάννης Γιάννης