Το πρόγραμμα Cotton+ ξεκινούν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια

Το πρόγραμμα Cotton+ ξεκινούν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια

Από την εφημερίδα "Παρατηρητής της Θράκης"

 

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης

Εξατομικευμένη εξυπηρέτηση για ποιοτικότερο βαμβάκι - Στόχος η βελτίωση της ποιότητας και κατ’ επέκταση η τιμή του παραγόμενου βαμβακιού στη Ροδόπη - Σταμάτης Κουρούδης «Είμαστε οι μόνοι στον κόσμο που μπορούμε να παράξουμε ένα βαμβάκι, το οποίο ο τελικός καταναλωτής μπορεί να δει σε ποιο χωράφι της Ροδόπης παράχθηκε»

Να αναβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν στους βαμβακοπαραγωγούς, βελτιώνοντας την ποιότητα του προϊόντος και κατ’ επέκταση το όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα της παραγωγής του, θέλουν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, που προχωρούν στην εξατομικευμένη εξυπηρέτηση του κάθε παραγωγού, μέσω του προγράμματος Cotton+.

Έτσι έχουν δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα στην εταιρεία τους, το οποίο γνωρίζοντας το ιδιαίτερο προφίλ του κάθε παραγωγού συνεργάτη τους και τις ιδιαίτερες επιθυμίες και ανάγκες του, θα του παρέχει σε συνεχή βάση πληροφόρηση για τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει και που είναι πολλά περισσότερα από αυτά που προσέφεραν μέχρι τώρα.

Να υπενθυμίσουμε πως τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια παρέχουν τα τελευταία χρόνια στους συνεργαζόμενους βαμβακοπαραγωγούς μια σειρά από υπηρεσίες όπως το κλείσιμο όλο το χρόνο μέσω του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της τιμής του συσπόρου βάμβακος που παράγουν οι βαμβακοπαραγωγοί καθώς και κλείσιμο μέσω των συνεργαζόμενων τραπεζών της ισοτιμίας Ευρώ/Δολαρίου, τη χρηματοδότηση του καλλιεργητικού κόστους μέσω Συμβολαιακής Γεωργίας με τη σύναψη συμφωνίας με τις Τράπεζες που συνεργάζεται, καθώς και παροχή χρηματοδότησης με άλλες μορφές, καθώς και προγράμματα Πιστοποίησης Βάμβακος.

Επίσης βοηθούν τους παραγωγούς να κάνουν χρήση συστημάτων Ευφυούς Γεωργίας, την εκκόκκιση για λογαριασμό του παραγωγού, τη δημιουργία πρόσθετης χρηματικής αξίας στο σύσπορο βαμβάκι μέσω επιλεγμένων ποικιλιών σπόρων, αλλά και συμμετοχή σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα για αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων, μείωση του κόστους παραγωγής καθώς και για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και βελτίωσης της ποιότητας, καθώς και συμπληρωματική ασφάλιση, πλέον του ΕΛΓΑ, μέσω Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Στροφή στο ποιοτικότερο βαμβάκι

Όλα αυτά γίνονται γιατί τα εκκοκκιστήρια τα τελευταία δύο με τρία χρόνια έχουν στραφεί στην προσπάθεια να παράξουν ένα βαμβάκι με μεγαλύτερη αξία, σημείωσε ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων κ. Σταμάτης Κουρούδης, προσπαθώντας να αναστρέψουν την μείωση της ποιότητας που έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας, παρά τις προσπάθειες της Διεπαγγελματικής βάμβακος.

Βλέποντας αυτή την κατάσταση αποφάσισαν να κάνουν μια προσπάθεια ώστε κάθε χρόνο να παράγεται στην περιοχή μας βαμβάκι με μεγαλύτερη αξία, η οποία θα καταλήγει τελικά στον παραγωγό, ώστε και αυτός να είναι ευχαριστημένος αλλά και να μπορούν τα προϊόντα να πωλούνται με καλύτερους όρους στη διεθνή αγορά.

Για αυτό και ξεκίνησαν να κάνουν μια σειρά από τις δράσεις που αναφέρθηκαν προηγούμενα, οι οποίες σταδιακά δένουν μεταξύ τους, ώστε ο παραγωγός να έχει μια σειρά από υπηρεσίες και ένα δίκτυο ασφαλείας και ανάλογα με τις επιλογές του να επιτυγχάνει και μεγαλύτερη τιμή.

Για αυτό άλλωστε βρέθηκαν και στο παγκόσμιο συνέδριο του BCI (Better Cotton Initiative) στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας το πιστοποιημένο βαμβάκι που βγάζουν μέσω του συστήματος Fibermax.

Εξατομικεύοντας τις υπηρεσίες

Η εμπειρία των προηγούμενων ετών όμως τους έδειξε πως όλοι οι παραγωγοί της περιοχής μας δεν είναι στο ίδιο επίπεδο, για να μπορέσουν να κάνουν τα ίδια πράγματα, και επομένως θα πρέπει να εξατομικεύσουν αυτές τις υπηρεσίες. Για αυτό και δημιούργησαν το ειδικό τμήμα, το οποίο γνωρίζοντας τον κάθε παραγωγό δημιουργεί ένα προφίλ για αυτόν ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν μαζί του, ανάλογα με τις δυνατότητες του, ώστε να κάνει το μέγιστο που μπορεί, ώστε να ενσωματωθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος στη λογική της παραγωγής ενός βαμβακιού μεγαλύτερης αξίας, ανεξάρτητα από το μέγεθος της παραγωγής του.

«Το θέμα είναι να κάνουμε ένα βαμβάκι που αντί για 100 αξίζει 110, και από εκεί και πέρα και ο παραγωγός να πάρει πολύ περισσότερα, και εμείς να μπορούμε να το πουλήσουμε πιο εύκολα και να κάνουμε ένα καλύτερο όνομα στη διεθνή αγορά» εξήγησε ο κ. Κουρούδης, τονίζοντας πως ενώ συνήθως στα προϊόντα και τις υπηρεσίες όλοι προσανατολίζονται στο τι θέλει ο πελάτης, στο βαμβάκι στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η αντίληψη.

«Εμείς ως επιχείρηση προσανατολιζόμαστε πια σε αυτό, και θέλουμε να βάλουμε και τους παραγωγούς σε αυτή τη λογική», υπογράμμισε ο ίδιος επισημαίνοντας πως θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες από πληροφόρηση μέχρι χρηματοδότηση και ασφάλιση, αλλά και δυνατότητες να παράγει με χαμηλότερο κόστος, να έχει καλύτερες παραγωγές και να κάνει ένα πιστοποιημένο βαμβάκι, κάτι που θέλουν οι πιο απαιτητικοί καταναλωτές, που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω για αυτό.

Κλειδί η συνεχής βελτίωση

Το μεγαλύτερο ερώτημα και ρίσκο βέβαια είναι αν οι παραγωγοί θα αγκαλιάσουν ένα τέτοιο εγχείρημα, όμως η εμπειρία δείχνει ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα.

Από τα στοιχεία της εταιρείας, φαίνεται ότι το 35% του βαμβακιού που συνέλεξε πέρυσι ήταν από αγρότες που συμμετείχαν, αν όχι σε  όλες, στις περισσότερες από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα εκκοκκιστήρια, κάτι το οποίο τους εντυπωσίασε, ενώ φάνηκαν γρήγορα και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, με τις τιμές να φτάνουν ακόμα και τα 10 λεπτά παραπάνω από όσους παρέδωσαν κοινό βαμβάκι.

Έτσι κρατούν τα θετικά αποτελέσματα, όπως το γεγονός ότι η στροφή προς το ποιοτικότερο βαμβάκι έγινε γρηγορότερα από ό,τι περίμεναν, και προσπαθούν να βελτιώσουν όποιες υστερήσεις ή προβλήματα παρατηρούνται, ώστε να μπουν όλα σε μια σειρά, όπως τόνισε ο κ. Κουρούδης.

Ούτως ή άλλως τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια συνεχίζουν να βελτιώνουν και όλες τις υπηρεσίες που προσφέρουν, σε βαθμό μάλιστα που έχουν ξεπεράσει τα τοπικά όρια. «Αυτή τη στιγμή είμαστε οι μόνοι στον κόσμο που μπορούμε να παράξουμε ένα βαμβάκι, το οποίο ο τελικός καταναλωτής που αγοράζει το ρούχο μπορεί να δει σε ποιο χωράφι της Ροδόπης παράχθηκε, πότε συγκομίστηκε, ποια ποικιλία βαμβακιού χρησιμοποιήθηκε και άλλα» σημείωσε, τονίζοντας πως πρωτοπορούν στα θέματα ιχνηλασιμότητας, και αυτό γίνεται σιγά σιγά γνωστό και στις εταιρείες που παράγουν τα τελικά προϊόντα, τα ρούχα.

Επίσης δεν έχει καταγραφεί στον κόσμο η δυνατότητα να μπορεί ο μικρός παραγωγός, χωρίς δικές του επενδύσεις, να καλλιεργήσει με τα δικά του δεδομένα, που παίρνει μέσω των επενδύσεων που έχουν γίνει μέσω των Εκκοκκιστηρίων, και όχι απλά με το «μάτι» και την εμπειρία.

Όλα αυτά, τόνισε ο κ. Κουρούδης, έχουν πάρα πολύ καλή αποδοχή όχι μόνο από τους αγρότες της περιοχής μας αλλά και από αγρότες από άλλα μέρη της χώρας, που επισκέπτονται τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια για να γνωρίσουν τον τρόπο εφαρμογής αυτών των υπηρεσιών και πώς αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στην περιοχή τους.

Source: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
You can read the full article here: https://thrakika.gr/index.php/en/post/to-programma-cotton-xekinoyn-ta-thrakika-ekkokkisthria-Cl