Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκε φέτος η εκκοκκιστική περίοδος

Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκε φέτος η εκκοκκιστική περίοδος

A- A+
This article is not available in the language you have selected and thus we are showing its original version. You can use Google Translate to translate it.

Αναμφισβήτητα δύσκολη η φετινή χρονιά για τους βαμβακοκαλλιεργητές στη Ροδόπη, με τα τερτίπια του καιρού από τη μια και την επέλαση του «πράσινου σκουληκιού» από την άλλη να προμηνύουν σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους, ήδη προτού ξεκινήσει η φετινή εκκοκκιστική περίοδος. Σα να μην έφταναν αυτά, οι σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι τιμές της διάθεσης του βαμβακιού, ήρθαν για να επιφέρουν ένα ακόμα πλήγμα στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, που εξαρτάται άμεσα από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις ζημιές, που υπέστησαν οι παραγωγοί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο της σποράς και από το «πράσινο σκουλήκι» στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, κρίνονται εν τέλει αρκετά περιορισμένες σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις. «Φοβόμασταν ότι η παραγωγή θα είναι αρκετά μειωμένη», παρατήρησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο ιδιοκτήτης των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, κ. Σταμάτης Κουρούδης, «αλλά ευτυχώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η παραγωγή ξεπερνάει τους 75.000 τόνους στο νομό μας, όταν πέρυσι ήταν γύρω στις 82.000». Ο κ. Κουρούδης επισήμανε ότι η ζημιά δεν ήταν σε όλους τους παραγωγούς η ίδια, «ήταν κάποιοι που δεν είχαν καθόλου-ενδεχομένως να είχαν και καλύτερες στρεμματικές αποδόσεις από πέρυσι-και ήταν και κάποιοι άλλοι, που είχαν μεγαλύτερες ζημιές». Ένας παράγοντας, πάντως, που συνέβαλε στον περιορισμό των απωλειών της συνολικής παραγωγής, είναι και η αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι των καλλιεργησίμων στρεμμάτων. Δεν πρόκειται όμως για έναν καθοριστικό παράγοντα, σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη, διότι αυτή η αύξηση των στρεμμάτων ήταν μικρή.

«Πτώση της τιμής του βαμβακιού, λόγω των πολύ μεγάλων στοκ παγκοσμίως»

Αναφορικά με τιμές, που πήραν φέτος την κατιούσα, ακολουθώντας τη διεθνή τιμή του εκκοκκισμένου βάμβακος, ο ιδιοκτήτης των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων εξήγησε ότι αυτή η πτωτική τάση οφείλεται κυρίως στο ότι «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή από την κατανάλωση παγκοσμίως». «Αυτό έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλα στοκ», επισήμανε, «τα οποία αυτή τη στιγμή είναι περίπου στο 70% της ετησίας παγκόσμιας κατανάλωσης». «Δημιουργεί επομένως μια πίεση στην τιμή του βαμβακιού», συνέχισε, «κι αν δεν έπεσε ακόμα περισσότερο, που θα ήταν πιο λογικό, αυτό οφείλεται στο ότι είναι ανεβασμένη η τιμή στα άλλα αγροτικά προϊόντα κι επομένως η αγορά υπολογίζει ότι θα μειωθούν πολύ του χρόνου τα στρέμματα καλλιέργειας βαμβακιού, προς όφελος άλλων καλλιεργούν που παγκόσμια δίνουν καλύτερες τιμές».

«Συμφέρει τους οργανωμένους παραγωγούς να επιμείνουν στο βαμβάκι»

Υπό αυτά όμως τα δεδομένα και τις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, συμφέρει πλέον έναν παραγωγό από τη Ροδόπη να επιμείνει στην παραγωγή του βαμβακιού τα επόμενα χρόνια; Στην απάντηση του ο κ. Κουρούδης διέκρινε δυο κατηγορίες παραγωγών, τους μικρούς παραγωγούς, που έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν κάτι άλλο και ενδεχομένως να το κάνουν, και τους πιο μεγάλους και πιο οργανωμένους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν δικές τους βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές κι όλα τα μηχανήματα για το βαμβάκι-κατΆ επέκταση χαμηλότερο κόστος καλλιέργειας-κι επομένως τους συμφέρει η παραμονή στην ενασχόληση με την καλλιέργεια του συγκεκριμένου προϊόντος. «Στο νομό μας, επειδή έχουμε πάρα πολλούς τέτοιους παραγωγούς», επισήμανε ο κ. Κουρούδης, «εκτιμώ ότι δε θα έχουμε ιδιαίτερη μείωση στις καλλιέργειες».

Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου είχε παραδοθεί πάνω από το 80% της παραγωγής

Στα αξιοσημείωτα πάντως της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου ανήκει η ταχυτάτη ολοκλήρωση της συγκομιδής και παράδοσης του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια, «σε χρόνο ρεκόρ», όπως παρατήρησε ο κ. Κουρούδης, αφού από μέχρι τις 20 Οκτωβρίου είχε παραδοθεί πάνω από το 80% της παραγωγής και ήδη από την 28η Οκτωβρίου ξεκινούσε το όργωμα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Δυο είναι κατά τον ίδιο οι βασικοί παράγοντες, που οδήγησαν σε αυτό. «Ο ένας είναι ότι βοήθησε ο καιρός», εξήγησε, «δεν είχαμε δηλαδή όλο αυτό το διάστημα βροχές κι επομένως μπορούσαν οι παραγωγοί να μαζεύουν συνέχεια». «Ο δεύτερος είναι ότι υπάρχουν πια πάρα πολλές βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές», συνέχισε, «οπότε είναι πάρα πολύ εύκολο, δεν είναι όπως παλιά που περίμενε κανείς πότε θα έρθει η σειρά του για τη συγκομιδή. Πλέον με τόσες πολλές μηχανές, το σύνολο των στρεμμάτων μπορεί να μαζευτεί μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ και τα εκκοκκιστήρια έχουν αυξήσει τις δυναμικότητές τους, άρα μπορούν και να παραλάβουν μεγάλες ποσότητες καθημερινά».

40 χρόνια Θρακικά Εκκοκκιστήρια, μια σχέση εμπιστοσύνης με τους αγρότες

Με την ολοκλήρωση της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου, τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια συμπληρώνουν αισίως 4 δεκαετίες επιτυχημένης πορείας στο χώρο, που χαρακτηρίστηκε από τη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τους αγρότες, με αμοιβαίο όφελος, όπως παρατήρησε ο κ. Κουρούδης, τόσο για την ίδια την επιχείρηση, όσο και για τους αγρότες, που συνεργάστηκαν μαζί της όλα αυτά τα χρόνια. «Θέλουμε να πιστεύουμε», σημείωσε, «ότι κι εμείς συμβάλλαμε σε ένα βαθμό στο ότι αναπτύχθηκε η βαμβακοκαλλιέργεια εδώ στην περιοχή σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στους γειτονικούς νομούς Ξάνθης και Έβρου». «Θέλουμε παρόμοια να συνεχίσουμε αυτήν την αμοιβαία σχέση», συνέχισε, «και να υπάρχει η στήριξη από τη δικιά μας την πλευρά προς τους αγρότες σε αυτές τις δύσκολες τις εποχές. ΠαρΆ όλη την οικονομική κρίση, που υπάρχει στην Ελλάδα, κι όλα αυτά που περνάμε, θέλω να πιστεύω πως εδώ στην περιοχή με βάση το βαμβάκι, το οποίο το εξάγουμε κατά 100%, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ένα εισόδημα».

newsletter

Subscribe to our daily newsletter