Το βαμβάκι στο άρμα της παγκόσμιας οικονομίας

Το βαμβάκι στο άρμα της παγκόσμιας οικονομίας

A- A+
This article is not available in the language you have selected and thus we are showing its original version. You can use Google Translate to translate it.

Οι χρηματιστηριακές τιμές όπως αναμενόταν έκαναν μια μικρή διόρθωση από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας.

Η αγορά είχε δοκιμάσει να σπάσει τα 84 σεντς αλλά δεν τα κατάφερε και οι τιμές Μαρτίου κύλησαν προς τα 81-82 σεντς. Η αμερικανική σοδειά, σύμφωνα με αναλυτές εξακολουθεί να είναι λιγότερο ανταγωνιστική για φορτώσεις προς την ¶πω Ανατολή, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο στην άνοδο, αν και οι εξαγωγές έχουν εξελιχθεί καλά. Παράλληλα οι κερδοσκόποι έχουν υπερ-τοποθετηθεί στην άνοδο και αν υπάρξει πτωτικός παράγοντας (π.χ. επιτυχής πώληση κρατικών αποθεμάτων της Κίνας) η τάση μπορεί να αλλάξει βραχυπρόθεσμα σε πτωτική. Για τη νέα σοδειά (συμβόλαια Δεκεμβρίου ΅13) τα σενάρια είναι πιο αισιόδοξα, καθώς τα θεμελιώδη στοιχεία βαίνουν προς ισορροπία. Η παγκόσμια προσφορά δεν θα είναι πλεονάζουσα, ενώ τα σημάδια παγκόσμιας ανάκαμψης της οικονομίας θα φανούν και στη ζήτηση/κατανάλωση βάμβακος.

Eλληνική αγορά

Οι τιμές για τις καλές φετινές ποιότητες βρίσκονται στα 84-85 σεντς/λίμπρα επί αυτοκινήτου. Σε σχέση με έναν μήνα πριν οι τιμές εκκοκκισμένου έχουν ενισχυθεί κατά 5% (από 80 στα 84 σεντς), όμως λόγω της πτώσης του δολαρίου έναντι του ευρώ η πραγματική αύξηση είναι σχεδόν 2,5% (από 1,33 στα 1,36 ευρώ/κιλό). Τα επίπεδα αυτά δεν πληρώνονται κατά κόρον αλλά μόνο από κλώστες που έχουν άμεση ανάγκη από ίνα. Όσον αφορά παλιότερες φορτώσεις ακούγεται γκρίνια για τις ποιότητες κυρίως για το χρώμα το οποίο φέτος είναι αρκετά αλλοιωμένο λόγω των υγρασιών. Είναι λογικό πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν δώσουμε προσοχή στην ποιότητα, θα χάσουμε το ενδιαφέρον αρκετών αγορών που με πολύ μόχθο αποκτήσαμε ή απλούστατα θα λαμβάνουμε χαμηλότερες τιμές στο εκκοκκισμένο οι οποίες αυτομάτως θα περνάνε και στις τιμές του σύσπορου…

Παπαδογιάννης Γιάννης

newsletter

Subscribe to our daily newsletter