Άφαντοι ακόμα οι αγοραστές για το ελληνικό βαμβάκι

Άφαντοι ακόμα οι αγοραστές για το ελληνικό βαμβάκι

των Μαρίας Αμπατζή, Γιάννη Τσατσάκη 

Bραχύβια αποδείχτηκε η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο βάμβακος το οποίο υπέκυψε στο αρνητικό κλίμα που «χτύπησε» χρηματαγορές και εμπορεύματα, με αποτέλεσμα να κυλήσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην περιοχή των 83 σεντς/λίμπρα.

Αντίστοιχα υποχώρησαν και οι τιμές του σύσπορου στην εγχώρια αγορά που αυτό το διάστημα κινούνται πέριξ ή ακόμα και κάτω από 75 λεπτά/κιλό. Στο μεταξύ, απούσα εξακολουθεί να είναι η ζήτηση από τα τουρκικά κλωστήρια τη στιγμή που η συγκομιδή, όπως και η εκκόκκιση προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

«Οι Τούρκοι εξακολουθούν να απέχουν από νέες αγορές και, μάλιστα, τα μηνύματα που λαμβάνουμε λένε ότι δεν αποκλείεται αυτό να συνεχιστεί και τους επόμενους δυο-τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους. Αν θέλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό ίσως να προεξοφλεί ότι τον Ιανουάριο θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον για ελληνικό βαμβάκι», δηλώνει στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, Ηλίας Κουρούδης.

«Αυτήν τη στιγμή πάντως η εικόνα είναι ότι ως χώρα έχουμε ήδη αρκετό προϊόν το οποίο όμως είναι δύσκολο να διατεθεί. Το πρόβλημα της ζήτησης φυσικά δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά εμείς το βιώνουμε πιο έντονα λόγω της εξάρτησης από την Τουρκία», συμπληρώνει. «Όπως έχουμε δει τα τελευταία 2-3 χρόνια, η κατάσταση είναι ρευστή και τα δεδομένα μπορούν γρήγορα να ανατραπούν. Υπάρχει μια αίσθηση ότι ίσως να έχουμε πιάσει το κάτω άκρο της αγοράς και ότι ένα καλό νέο, π.χ. μια θετική έκθεση του USDA μπορεί να αλλάξει το κλίμα προς το καλύτερο», σημειώνει ο κ. Κουρούδης.

Η αναιμική ζήτηση αναπόφευκτα έχει επηρεάσει και το basis το οποίο απέχει από τα υψηλά των 15 σεντς που είχε φτάσει τους προηγούμενους μήνες. «Σήμερα γίνονται κουβέντες στα 10-11 σεντς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πληρώνονται αυτές οι τιμές», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων.

Στο 30% η συγκομιδή στη Θράκη

Στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης η συγκομιδή βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο 30%, με τις αποδόσεις να καταγράφονται, όπως λέει ο κ. Κουρούδης, ελαφρώς μειωμένες, σε μικρότερο βαθμό πάντως σε σχέση με όσα ακούγονται για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Στη Ροδόπη ολοκληρώνεται η συλλογή στα ξηρικά χωράφια, με εξαίρεση τα όψιμα και ξεκινούν τα ποτιστικά ο κύριος όγκος των οποίων θα συγκομιστεί εντατικά από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως μεταφέρει ο γεωπόνος-πρόεδρος των Επαγγελματιών Αγροτών Ροδόπης, Κυριάκος Κρόκος. «Οι αποδόσεις είναι μέτριες, σχετικά πεσμένες. Δείχνει να έχουμε μεγαλύτερες απώλειες σε ποτιστικά, στα λεγόμενα μπαϊρια (σε υψόμετρα), ενώ στον κάμπο η εικόνα δείχνει καλύτερη», επισημαίνει.

«Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου οι θερμοκρασίες ήταν σχετικά χαμηλές και δεν βοήθησαν την ανάπτυξη του βαμβακιού που ξεκίνησε αμέσως μετά. Εκτιμώ ότι ήταν βασικός παράγοντας που τα βαμβάκια δεν πήραν το ύψος που θέλαμε, με συνέπεια τη μειωμένη παραγωγή», εξηγεί. Ως προς τις εντομολογικές προσβολές σημειώνει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί κάνουν συστηματική καλλιέργεια και προχωρούν στους απαραίτητους ψεκασμούς για να τις αντιμετωπίσουν.

Αντίθετα με την ποσότητα, η ποιότητα δείχνει καλή. Όπως αναφέρει, το χρώμα θα είναι πολύ καλό, όπως και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Εξηγεί πως αν ο καιρός επιτρέψει να συγκομίσουν χωρίς βροχές, τα ποιοτικά στοιχεία θα είναι πολύ καλά σε επίπεδο νομού. Ο προβληματισμός του εστιάζεται βέβαια στις διεθνείς τιμές του βαμβακιού που έχουν πτωτική πορεία. Συνυπολογίζει την ενεργειακή κρίση που πιέζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και εκτιμά ότι θα επιφέρει πτώση στην κατανάλωση, παρά το γεγονός ότι η διεθνής παραγωγή διαφαίνεται μειωμένη. «Μ’ αυτές τις τιμές δεν βγαίνουμε με τα υψηλά κόστη που έχουμε, γιατί οι τιμές στα λιπάσματα υπερδιπλασιάστηκαν ενώ έχουμε αυξήσεις και στα καύσιμα. Υπήρξε βέβαια η επιστροφή φόρου πετρελαίου, αλλά περιμένουμε βοήθεια και στα λιπάσματα», καταλήγει.

Μπήκαν στα πρώτα ποτιστικά στην Ορεστιάδα

Στο μεταξύ, συγκομίζονται τα ξηρικά και ορισμένα πρώιμα ποτιστικά στην περιοχή της Ορεστιάδας, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Δημήτρης Σταματίου. «Οι παραγωγές στα ξηρικά κυμαίνονται από 100- 180 κιλά το στρέμμα και στα ποτιστικά από 350 κιλά και πάνω. Επικρατεί αισιοδοξία γιατί τα καλύτερα χωράφια αργούν ακόμη και αυτά φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τα 400 κιλά», σημειώνει.

Τα χωράφια είναι σε καλή κατάσταση, οι συνάδελφοί του δεν αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ακολούθησαν τις ενδεδειγμένες καλλιεργητικές φροντίδες, με συνέπεια να μην έχουν εντομολογικές προσβολές. Εξηγεί ότι οι περισσότεροι παραγωγοί καλλιεργούν τις συγκεκριμένες ποικιλίες που ζητούν και πριμοδοτούν τα εκκοκκιστήρια, οπότε και η ποιότητα είναι η καλύτερη δυνατή.

Παρατηρούν βέβαια τις τιμές να ανεβοκατεβαίνουν με αγωνία και ελπίζουν να βελτιωθούν σταδιακά, όπως και ο καιρός να σταθεί σύμμαχός τους ώστε να συγκομίσουν ανέφελα.

Πηγή: ypaithros.gr
Η διεύθυνση του άρθρου: https://thrakika.gr/index.php/post/afantoi-akoma-oi-agorastes-gia-to-elliniko-vamvaki