Ανακτά δυνάμεις το βαμβάκι στον απόηχο της εκεχυρίας ΗΠΑ- Κίνας

Στην περιοχή των 80 σεντς ξανά το χρηματιστήριο, μετά την προσωρινή ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο

vamvaki-agora-ekdilosi

των Αφροδίτης Χρυσοχόου, Γιάννη Τσατσάκη

Από σχετικά μικρής κλίμακας μεν, ιδιαίτερης σημασίας δε, εμπορικές συμφωνίες για την πώληση ελληνικού βάμβακος στο εξωτερικό επισφραγίστηκαν οι «3οι Μεσογειακοί Δρόμοι Βάμβακος», που πραγματοποιήθηκαν φέτος στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ), σε συνεργασία με το το Izmir Commodity Exhange (ICE), πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις έως και 5.000 τόνων εκκοκκισμένου βάμβακος σε μεγάλους εμπορικούς οίκους οι οποίοι, μέσω αντιπροσώπων, έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση.

«Τα πάνω τους» πήραν τα συμβόλαια

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συμφωνίες κλείστηκαν με ένα basis της τάξης των 2 σεντς επί των υφιστάμενων χρηματιστηριακών τιμών για τα συμβόλαια Μαρτίου. Τα τελευταία, έχοντας… αναθαρρήσει από την προσωρινή ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, κινούνται τις τελευταίες μέρες πάνω από τα 80 σεντς ανά λίμπρα, δηλαδή στο άνω άκρο του –στενού, όπως έχει γράψει ξανά η «ΥΧ»– εύρους διακύμανσης εντός του οποίου «ταλαντώνονται» από την αρχή της ελληνικής περιόδου συγκομιδής.

Βεβαίως, οι δουλειές αυτές δεν αρκούν για να αλλάξουν δραστικά την εικόνα της φετινής εμπορίας του προϊόντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφεραν στο περιθώριο της εκδήλωσης Έλληνες εκκοκκιστές, μέχρι στιγμής έχει πωληθεί το 25% της φετινής παραγωγής βάμβακος, η οποία, λόγω και των εξαιρετικών αποδόσεων, φαίνεται ότι θα κυμανθεί λίγο πάνω από τους 300.000 τόνους εκκοκκισμένου, όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα είχε πωληθεί το 50%.

Η σημασία των «Μεσογειακών Δρόμων»

Μέσω εκδηλώσεων όπως οι «Μεσογειακοί Δρόμοι», πάντως, οι εκκοκκιστές εντείνουν την προσπάθεια να διευρύνουν το εμπορικό αποτύπωμα του ελληνικού βαμβακιού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΕΕΒ, Βασίλη Μάρκου, σκοπός της φετινής εκδήλωσης ήταν να έρθουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο και κυρίως από τη λεκάνη της Μεσογείου, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, αλλά και όλη την Ευρώπη, ώστε να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα και εμπορευσιμότητα του ελληνικού βαμβακιού. «Θεωρούμε ότι η καλύτερη αγορά του, αυτή που θα δώσει τη μεγαλύτερη αξία μεταπώλησης, είναι στη γειτονιά μας», δήλωσε στην «ΥΧ» ο κ. Μάρκου, προσθέτοντας ότι η ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού είναι πολύ καλή και βελτιώνεται ακόμα περισσότερο κάθε χρόνο. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι στόχος είναι το ελληνικό βαμβάκι να γίνει πιο φιλικό προς το περιβάλλον, να πιστοποιηθεί και να αποκτήσει εμπορική ταυτότητα στα επόμενα χρόνια, μέσα από την εθνική στρατηγική.

Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ιδιωτικών εργαστηρίων για το 80% της παραγωγής, το μήκος είναι περίπου 9,18, το micronaire κατά μέσο όρο 4,5 και σε ό,τι αφορά την αντοχή, που είναι από τα δυνατά σημεία του ελληνικού βαμβακιού, φτάνει κατά μέσο όρο το 31,64.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η χώρα μας κατέχει τη 16η θέση στην παγκόσμια παραγωγή βάμβακος για το 2108, την 7η θέση σε επίπεδο εξαγωγών, καθώς και την 4η σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, μετά την Αυστραλία, τη Βραζιλία και την Τουρκία.

Μειώνονται τα αποθέματα, αυξάνεται η κατανάλωση

Στις διεθνείς προκλήσεις και τις προοπτικές, αλλά και στους πολιτικοοικονομικούς παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά βάμβακος, αναφέρθηκε ο Paul Reinhart, ιδιοκτήτης της Paul Reinhart AG. Κατονόμασε μία σειρά παραγόντων, όπως στο Brexit και στον προϋπολογισμό της Ιταλίας, αλλά και στην Κίνα, που επηρεάζουν άμεσα τις ευρωπαϊκές αγορές. Σχετικά με τη διεθνή ζήτηση και προσφορά για το προϊόν, ανέφερε ότι τα στοιχεία του υπουργείου των ΗΠΑ δείχνουν πως υπάρχει μια σταθερή και συνεχιζόμενη μείωση των αποθεμάτων και ταυτόχρονα αυξανόμενη κατανάλωση. Για την Κίνα εκτιμάται ένα δομικό έλλειμμα 3 εκατ. τόνων ετησίως.

Για τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής αλυσίδας παραγωγής βάμβακος μίλησε, από την πλευρά του, ο Yunus Ozmeral, ιδιοκτήτης της Yunus Group, τονίζοντας ότι παρά την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα η οποία, όπως είπε, είναι προσωρινή, επενδύονται αρκετά χρήματα για την αναβάθμιση των συστημάτων.

Εμπορικό αβαντάζ το «GMO free»

vamvaki-proion-timesΤους παρευρισκόμενους απασχόλησε και το θέμα του μη γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού. Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΕΕΒ, Αντώνιος Σιάρκος, σημείωσε πως πρέπει να γίνει γνωστό ότι το ελληνικό βαμβάκι είναι GMO Free, ενώ ο γ.γ του Izmir Commodity Exchange, Ercin Goducu, ανέφερε πως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ισπανία είναι από τις τρεις χώρες στον κόσμο που έχουν καταργήσει τη χρήση γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού.

Το 2017, η Τουρκία εξήγαγε αγαθά (βαμβακερά υφάσματα, έτοιμα ενδύματα) με 67% βαμβάκι, αξίας 157 δισ. δολαρίων. Οι παραπάνω εξαγωγές εκπροσωπούν περίπου το 17% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, ενώ οι εισαγωγές βάμβακος το ίδιο διάστημα έφτασαν τα 101,7 δισ. δολάρια.

Για τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής αλυσίδας παραγωγής βάμβακος μίλησε ο Yunus Ozmeral, ιδιοκτήτης της Yunus Group, τονίζοντας ότι παρά την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα και η οποία, όπως είπε είναι προσωρινή, επενδύονται αρκετά χρήματα για την αναβάθμιση των συστημάτων.

Τέλος, ο Ανέστης Αραμπατζής, αντιπρόεδρος στην αμερικάνικη εταιρεία παροχής χρηματιστηριακών υπηρεσιών FCStone και ειδικός αναλυτής στην αγορά βάμβακος, έκανε εκτενή αναφορά στις στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου αγοράς από τις διακυμάνσεις των τιμών του βάμβακος.

Τριπλάσια παραγωγή βάζει στόχο η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος είναι από τις χώρες που εισάγουν ελληνικό βαμβάκι, λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών, αλλά και ιστορικών δεσμών, αφού η πρώτη ποικιλία βάμβακος που έκανε την εμφάνισή της στη χώρα ήταν η «Σακελλαρίδης» το 1907.

Το μερίδιο των εισαγωγών του ελληνικού βάμβακος στην Αίγυπτο ανέρχεται στο 50%. Ο πρόεδρος της Cotton & Textiles Industries Holding Company, Ahmed Moustafa, από την Αίγυπτο, τόνισε ότι το 2016 και το 2017 ήταν οι χρονιές με τη χαμηλότερη παραγωγή στην Αίγυπτο τα τελευταία 100 χρόνια. Η φετινή παραγωγή έφτασε τους 110.000 τόνους, ενώ για το 2019-2020 οι προβλέψεις είναι 120.000.

Παρουσίασε επίσης το τριετές πλάνο (2018-2021) και τις στρατηγικές της κυβέρνησης της χώρας του για τον εκσυγχρονισμό ολόκληρης της αλυσίδας παραγωγής και μεταποίησης του προϊόντος, που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχει ως στόχο τον τριπλασιασμό της παραγωγής. Όπως είπε, στόχος είναι παράλληλα να μειωθεί ο αριθμός των αιγυπτιακών εκκοκκιστηρίων από 25 στα 11 και να εξοπλιστούν με νέα μηχανήματα που θα εισαχθούν από την Ινδία. Θα δημιουργηθεί ένα σύστημα εντοπισμού και ιχνηλασιμότητας σε κάθε δέμα βάμβακος, που θα καταγράφει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές, καθώς και όλα τα στοιχεία που αφορούν την ποικιλία, την περιοχή καλλιέργειας, το βάρος, την ημερομηνία εκκόκκισης κ.λπ.

Ο κ. Moustafa είπε επίσης ότι σήμερα κατασκευάζεται στην πόλη Φαγιούμ της Αιγύπτου ένα νέο και πλήρως εκσυγχρονισμένο εκκοκκιστήριο, που θα τεθεί σε λειτουργία σε λίγες ημέρες. Το συνολικό κόστος για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής βάμβακος στην Αίγυπτο ξεπερνά τα 1,2 δισ. δολάρια. Τέλος, όσον αφορά τις εισαγωγές βάμβακος στη χώρα, σημείωσε ότι από τους 97.000 τόνους, οι 40.000 αντιπροσωπεύουν ελληνικό βαμβάκι (41% του συνόλου), ενώ ανακοίνωσε διπλασιασμό των εισαγωγών στα επόμενα χρόνια.

Πηγή: ypaithros.gr
Η διεύθυνση του άρθρου: https://thrakika.gr/index.php/post/anakta-dynameis-to-bambaki-ston-apohxo-ths-ekexyrias-hpa-kinas-jQ