Ερτζάν Χουσεΐν: Ο παραγωγός με τα 740 στρ. βάμβακος που επενδύει στη γνώση και την τεχνολογία

Bικτωρία Αποστολοπούλου

Ερτζάν Χουσεΐν: Ο παραγωγός με τα 740 στρ. βάμβακος που επενδύει στη γνώση και την τεχνολογία

Δεν υπάρχουν όρια στη γνώση, ούτε ηλικιακοί περιορισμοί. Υπάρχει όρεξη, αγάπη και αφοσίωση. Και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά τα διαθέτει ο Ερτζάν Χουσεΐν, ο 46χρονος βαμβακοκαλλιεργητής από τη Ροδόπη που κατάλαβε πως η εκπαίδευση και η τεχνολογία αποτελούν μονόδρομο για έναν αγρότη που έχει ως στόχο την ανάπτυξη.

Μεγαλωμένος σε αγροτική οικογένεια, κληρονόμησε από τον πατέρα του 200 στρέμματα βαμβάκι, τα οποία κατάφερε να τα υπερτριπλασιάσει, φτάνοντας στα 739. «Καλλιεργώ συνολικά 1.100 στρέμματα. Τα 739 είναι βαμβάκι, τα 250 είναι σιτάρι και τα υπόλοιπα 11 βιολογικό τριφύλλι. Κατάφερα σε βάθος χρόνου να αυξήσω τα στρέμματά μου με πολύ καλό προγραμματισμό και με τη βοήθεια προγραμμάτων στα οποία είχα ενταχθεί», αναφέρει ο Ερτζάν στην «ΥΧ».

Γνώση και τεχνολογία

Ο αγρότης σήμερα πρέπει να βλέπει την αγροτική του δραστηριότητα επιχειρηματικά, να δημιουργεί ένα πλάνο δεκαετίας, ώστε να ξεφύγει από τις πατροπαράδοτες πρακτικές που κληρονόμησε μαζί με τα στρέμματα, είναι η άποψη του Ερτζάν. Ο 46χρονος αγρότης φτιάχνοντας το δικό του πλάνο δεκαετίας έβαλε ως βασικούς άξονες τη γνώση και την εκπαίδευση. «Ξεκίνησα πριν από έναν χρόνο να φοιτώ στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Γεωπονίας. Θεωρώ ότι είναι ένας τρόπος να μάθω καινούργια πράγματα για την καλλιέργειά μου και να μάθω άλλες πρακτικές περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον. Θέλω να μάθω τρόπους να την εξελίξω. Η δεύτερη απόφαση ήταν να χρησιμοποιήσω συστήματα ευφυούς γεωργίας στο χωράφι μου. Συστήματα που θα με ενημερώνουν για τις ποσότητες λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και νερού που χρειάζεται η καλλιέργειά μου. Η απόφαση αυτή μου επέτρεψε να μειώσω τα αγροεφόδια που χρησιμοποιώ και να αυξήσω παράλληλα την ποιότητα των προϊόντων μου».

Χρηματιστηριακή πώληση βάμβακος

Ο Ερτζάν, σε συνεργασία με τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, πουλάει το βαμβάκι του χρηματιστηριακά και μετρώντας την ίνα. «Έχω καταφέρει, μέσω της συνεργασίας μου με τον κ. Κουρούδη, να πουλάω το βαμβάκι μου χρηματιστηριακά όλο τον χρόνο. Επίσης, πουλάω και το βαμβάκι που δεν έχω παραγάγει ακόμα. Μέσω της συμφωνίας, όμως, παίρνω την ανάλογη τιμή και από τη μέτρηση της ίνας. Καθώς πηγαίνω το βαμβάκι μου στο εκκοκκιστήριο, μετριέται η υγρασία της ίνας, η οποία πρέπει να είναι κάτω από 15%». Ο 46χρονος αγρότης τονίζει στην «ΥΧ» πως το σύστημα ευφυούς γεωργίας το οποίο χρησιμοποιεί έχει συμβάλει αποτελεσματικά, ώστε το βαμβάκι του να έχει την υγρασία που χρειάζεται για να πετύχει την καλύτερη τιμή. «Οι αγοραστές θέλουν βαμβάκι με ποιοτική ίνα και ένας τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι η στοχευμένη λίπανση και άρδευση, που επιτυγχάνονται μέσω του συστήματος που έχω εγκαταστήσει».

Χρήση ευφυούς γεωργίας

Ο λόγος που ο Ερτζάν αποφάσισε να προχωρήσει στην εγκατάσταση των συστημάτων ευφυούς γεωργίας ήταν πως, κατά τη γνώμη του, οι παραγωγοί στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσουν να καλλιεργούν με τις πατροπαράδοτες πρακτικές και να περάσουν σε καινούργια συστήματα, που χρησιμοποιούνται ήδη σε Ευρώπη και Αμερική. «Η πολιτεία μάς επιδοτεί για να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Τα συστήματα ευφυούς γεωργίας είναι ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ευφυή γεωργία για να δώσουμε και ένα παράδειγμα στα νέα παιδιά που μπαίνουν στον αγροτικό τομέα, πως η αγροτική παραγωγή δεν πρέπει πλέον να βασίζεται σε αυτά που μάθαμε από τους παππούδες μας. Πρέπει να βασιστεί σε καινούργια συστήματα και μοντέρνους τρόπους καλλιέργειας».

Επόμενα σχέδια

Η απόφαση του Ερτζάν να καλλιεργήσει βιολογικά το τριφύλλι του είναι ένα μάθημα, όπως ο ίδιος αναφέρει, για να αρχίσει να καλλιεργεί βιολογικά και το βαμβάκι του. «Εγώ πιστεύω πως, λόγω της κλιματικής αλλαγής, όλα πηγαίνουν προς τη βιολογική παραγωγή. Για αυτόν τον λόγο θα ξεκινήσω να καλλιεργώ βιολογικά 50-100 στρέμματα βάμβακος, με τελικό στόχο σε λίγο καιρό όλα μου τα στρέμματα να καλλιεργούνται έτσι. Απλώς τώρα κάνουμε μία αρχή με το τριφύλλι, καθώς μαθαίνουμε να μη ραντίζουμε και να χρησιμοποιούμε φυσικές μεθόδους».

Πηγή: ypaithros.gr
Η διεύθυνση του άρθρου: https://thrakika.gr/index.php/post/ertzan-xoysein-o-paragwgos-me-ta-740-str-bambakos-poy-ependyei-sth-gnwsh-kai-thn-texnologia-2u