Η «Διεθνής Τιμή Βάμβακος» όπως την υπολογίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Η «Διεθνής Τιμή Βάμβακος» όπως την υπολογίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/bambaki/125-diethnistimesbambakos

και ο ΟΠΕΚΕΠΕ

http://www.opekepe.gr/vamvaki.asp

ανακοινώνουν ως γνωστόν καθημερινά την «Διεθνή Τιμή Βάμβακος». Πως την υπολογίζουν όμως και τι σχέση έχει με την πραγματικότητα;

Για τον υπολογισμό της χρησιμοποιούν 2 νούμερα. Τον δείκτη Liverpool (δυστυχώς κάποιες ημέρες πριν, προφανώς γιατί δεν πληρώνουν συνδρομή να τον έχουν την ίδια ημέρα) και την ισοτιμία Ευρώ/Δολάριο.

Ο Δείκτης Liverpool  δημοσιοποιείται κάθε μέρα στις 15.30 εδώ

https://www.cotlook.com/

ενώ η ισοτιμία Ευρώ/Δολάριο υπάρχει σε πολλά site πχ:

https://www.fxstreet.com/rates-charts/chart-interactive

Επομένως ο καθένας μας μπορεί να υπολογίσει την «Διεθνή τιμή Βάμβακος». Πως; Ας πάρουμε για παράδειγμα την Τρίτη 03/10/2017.

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/BAMBAKI/bambaki031017.pdf

Η τιμή Ευρώ/ Δολάριο  ήταν 1,1712 ενώ ο Δείκτης Liverpool της Παρασκευής 29/09/2017 (!)  ήταν 79,05 c/lb. (c είναι σεντς του Δολαρίου και lb είναι η λίμπρα).

Ως γνωστόν 1 lb = 0,4536 κιλά, οπότε

70,55  / 0,4536 = 174,27 c/κιλό

Και επειδή 1 Ευρώ = 1,1712 Δολάρια

174,27 / 1,1712 = 148 λεπτά / κιλό εκκοκκισμένου

Το υπουργείο υπολογίζει την απόδοση σε ίνα 33% οπότε

148 x 0,33 = 49 λεπτά/κιλό ή 0,49 Ευρώ/κιλό, όπως φαίνεται και στο site του υπουργείου.

Είναι όμως σωστός αυτός ο υπολογισμός; Όχι. Δεν λαμβάνει κατ΄ αρχήν υπόψη ούτε τα έσοδα από τον βαμβακόσπορο, ούτε τα έξοδα εκκόκκισης, ούτε την πραγματική απόδοση σε ίνα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα ποιο είναι; Είναι ότι υπολογίζει την τιμή από τον Δείκτη Liverpool. Ο δείκτης Liverpool, όπως μπορεί κανείς να δει εδώ

https://www.cotlook.com/information/the-cotlook-indices-an-explanation/

είναι για παράδοση βαμβακιού σε λιμάνι της Άπω Ανατολής, άρα είναι αρκετά πάνω από την τιμή που το πουλάμε στα εκκοκκιστήρια μας.

Επομένως η τιμή που εμφανίζεται στο site του υπουργείο δεν είναι ρεαλιστική, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο συγκριτικά. Αν δηλαδή δείξει άνοδο ή πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη αυτό αντιπροσωπεύει συνήθως πραγματική αύξηση ή μείωση της τιμής.

Επιπλέον Υπολογίζεται την Τρίτη για τιμή Δείκτη Liverpool της Παρασκευής, ενώ ο Δείκτης εξαρτάται από το κλείσιμο του χρηματιστηρίου βάμβακος την Πέμπτη. Από την Πέμπτη όμως μέχρι την Τρίτη μπορεί να έχουν γίνει πράγματα και θαύματα. Είναι επομένως ετεροχρονισμένος. 

Η διεύθυνση του άρθρου: https://thrakika.gr/index.php/post/h-diethnhs-timh-bambakos-opws-thn-ypologizei-to-ypoyrgeio-agrotikhs-anaptyxhs-kai-o-opekepe-fh