ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Αξία έχει τι κάνει ο καθένας μας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Αξία έχει τι κάνει ο καθένας μας

  • Η ζημιά που κάναμε στον πλανήτη τα τελευταία 40 χρόνια είναι μεγαλύτερη από αυτήν που έγινε τα προηγούμενα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
  • Τι κάνουν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια

Τα τελευταία χρόνια ακούμε πολλά για την κλιματική αλλαγή και σε πολλές περιπτώσεις βιώνουμε δυστυχώς ήδη τις συνέπειες της.

Να οι επιπτώσεις της στην Ελλάδα όπως αυτές παρουσιάστηκαν σε συνέδριο για την κλιματική αλλαγή που διοργάνωσε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη:

  • 3 βαθμούς πιο θερμό θα είναι το Καλοκαίρι του 2100 στην Ελλάδα
  • 15% επιπλέον θα μειωθούν οι βροχοπτώσεις στη δυτική Ελλάδα στα τέλη του 21ου αιώνα
  • 6% αύξηση θα σημειώσουν οι έντονες βροχοπτώσεις στα Χανιά την περίοδο 2021-2050 και έως 9% την περίοδο 2071-2100
  • 778 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώθηκαν το 2015 στα Χάνια
  • 700 δις. Ευρώ αναμένεται να είναι το κόστος της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής στο τέλος του 21ου αιώνα
  • 15-20 ημέρες περισσότερες θα είναι ετησίως οι ημέρες καύσωνα στην Ελλαδα μέχρι το 2050
  • 50 ημέρες περισσότερες θα είναι οι τροπικές ημέρες το χρόνο
  • 40 ημέρες λιγότερες θα είναι οι ημέρες νυχτερινού παγετού στην Ελλάδα το 2050
  • 1,5 μέτρο θα είναι η στάθμη της θάλασσας στο τέλος του 21ου αιώνα

 

Και εδώ ένα video που πρέπει να δει κάθε Έλληνας:

https://www.youtube.com/watch?v=MCOlrMTvucc

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση κανείς δεν δικαιούται να μείνει αδιάφορος. Και κανείς δεν πρέπει απλά να περιμένει τι θα κάνουν οι άλλοι ή τι θα κάνει μόνο το κράτος. Όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στη σωτηρία του πλανήτη.

Πολύ περισσότερο οι επιχειρήσεις οφείλουν να αποδεικνύουν στην κοινωνία ότι προσπαθούν να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Η εταιρεία μας αισθάνεται υποχρεωμένη να εξηγήσει στην Ελληνική κοινωνία τι έχει κάνει μέχρι τώρα και δεσμεύεται ότι κάθε χρόνο θα κάνει τον ετήσιο απολογισμό της και θα αποδεικνύει ότι μέσα στη χρονιά βελτιώθηκαν οι περιβαλλοντικοί δείκτες της.

 

Θρακικά Εκκοκιστήρια και περιβαλλοντική πολιτική

Η προστασία του περιβάλλοντος ήταν βασικό στοιχείο της πολιτικής της από την ίδρυση της και ιδιαίτερα από τη δεκαετία το 90 έκανε πολλές δράσεις, οι οποίες ήταν πρωτοποριακές στον κλάδο παγκόσμια. Εδώ διαφήμιση μας εκείνης της εποχής:

Το 1993/94, ως πρώτο εκκοκκιστήριο στην Ευρώπη και για 12 χρόνια το μοναδικό, ξεκινήσαμε την παραγωγή βιολογικού βαμβακιού σύμφωνα με τον Κανονισμό 2078/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πιστοποίηση γίνονταν από διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό. Η εταιρεία μας είχε αναλάβει όλη την οργάνωση και βοήθεια προς τους βαμβακοκαλλιεργητές και ταυτόχρονα δημιούργησε αγορά γι αυτό το βαμβάκι.

Παράλληλα εκείνη την εποχή γνωρίσαμε τον Δανό επιχειρηματία Leif Nørgaard, της εταιρείας Novotex, που έκανε ρούχα με το brand “green cotton”.  Ο κ. Nørgaard αποτελεί ένα θρύλο στο χώρο της αειφόρου παραγωγής ρούχων και μας επέλεξε να είμαστε ο προμηθευτής της εταιρείας του σε βαμβάκι. Στο site της Novotex υπάρχει ακόμη φωτογραφία του Leif με τον ιδρυτή των Θρακικών Ηλία Κουρούδη μπροστά από το βαμβάκι της Θράκης.

Ο κ. Nørgaard μας εισήγαγε έτσι στον χώρο του sustainability. Αυτός μας ώθησε να πιστοποιηθούμε και έτσι τα Θρακικά έγιναν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το διεθνές σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO 14001 και το πρώτο εκκοκκιστήριο παγκόσμια.

Το 1993 τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια ξεκίνησαν την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα (υπολείμματα από την εκκοκκιστική διαδικασία), όταν αυτή η ένοια ήταν άγνωστη στον περισσότερο κόσμο. Έτσι γίναμε σχεδόν αυτάρκεις σε θερμική ενέργεια.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των το 1997 απονεμήθηκε στην επιχείρηση μας ο Χρυσός Ηφαίστος, το κορυφαίο βραβείο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την εταιρική περιβαλλοντική πολιτική, όπου πρωτεύσαμε μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία.

Η πολιτική μας αυτή συνεχίστηκε και εμπλουτίστηκε και τα επόμενα χρόνια Το τελευταίο διάστημα αυτό που αποτελεί τη ναυαρχίδα της περιβαλλοντικής μας πολιτικής είναι το πρόγραμμα παραγωγής βαμβακιού «Πιστοποίηση FiberMax με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές CSF». Στο report για τη χρονιά 2018/19 αναφέρεται:

Το πρόγραµµα CSF εφαρµόστηκε στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια για 4η συνεχόµενη χρονιά. Το 2018 τέθηκε σαν στόχος η ποιοτικότερη επιλογή των συµµετεχόντων. Σαν αποτέλεσµα η παραγωγή εκκοκκισµένου βαµβακιού ήταν καλύτερης ποιότητας αλλά και η καλλιέργεια πιο φιλική ως προς το περιβάλλον. Οι παραγωγοί απήλαυσαν µία καλύτερη τιµή, ενώ η ανταπόδοση προς την τοπική κοινωνία µέσω χορηγιών ήταν σηµαντικά αυξηµένη. Εφαρµόστηκε σύστηµα ευφυούς γεωργίας στα χωράφια των παραγωγών, ενώ βελτιώθηκε ταυτόχρονα η εκπαίδευση των παραγωγών και το µοναδικό σύστηµα ιχνηλασιµότητας που εφαρµόζουµε. Τέλος, η εταιρεία µας συµµετείχε σε πολλά συνέδρια µε σκοπό την προώθηση του προγράµµατος CSF στην διεθνή αγορά.

Για την επόμενη καλλιεργητική και εμπορική χρονιά του βαμβακιού, το 2019/20 σκοπός μας είναι να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις μας με βασικούς στόχους

  • Καθορισμός δεικτών στη βαμβακοκαλλιέργεια και στην εκκόκκιση, με τους οποίους θα γίνεται μέτρηση κάθε χρόνο.
  • Εμβάθυνση του συστήματος ιχνηλασιμότητας.
  • Δημιουργία αλυσίδας αξίας ώστε η βιωσιμότητα να υπάρχει σε όλα τα στάδια παραγωγής και να καταδεικνύεται στο τελικό ένδυμα.
Η διεύθυνση του άρθρου: https://thrakika.gr/index.php/post/pagkosmia-hmera-periballontos-axia-exei-ti-kanei-o-kathenas-mas-TF