Καλύτερη τιμή για ένα βαμβάκι με μεγαλύτερη αξία

Καλύτερη τιμή για ένα βαμβάκι με μεγαλύτερη αξία

Με τη ματιά του εκκοκκιστή

Γράφει ο Σταμάτης Κουρούδης

Η επιλογή της ποικιλίας του βαμβακιού πολύ σημαντική επιλογή

Τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές που γίνονται στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα στο βαμβάκι είναι πολύ πολλές:

  • Στην Ελλάδα το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί ενώ οι προσαρμογές στην φορολόγηση και την ασφάλιση των αγροτών τους στερεί σημαντικό εισόδημα.
  • Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητείται ήδη η νέα ΚΑΠ με αρκετά ερωτηματικά για την διατήρηση των επιδοτήσεων στα σημερινά επίπεδα.
  • Στο παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό τέλος έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις. Ένα κομμάτι του, το πιο απαιτητικό και αυτό που είναι σε θέση να πληρώσει κάτι παραπάνω, θέλει τα προϊόντα που αγοράζει και μεταξύ αυτών και τα ρούχα, να είναι ποιοτικά και να έχουν παραχθεί με σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Οφείλουμε επομένως να προσαρμοστούμε όλοι στις αλλαγές που συντελούνται και μάλιστα όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Δική μας επιλογή ως επιχείρηση είναι να παράγουμε βαμβάκι μεγαλύτερης αξίας ώστε ο παραγωγός να καρπωθεί καλύτερη τιμή. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δυστυχώς η ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται και φτάσαμε να μαζεύεται με στρίπερ, παρά το ότι η διεπαγγελματική βάμβακος τα τελευταία δύο χρόνια κάνει πολλές προσπάθειες για την αναβάθμιση του. Ο ανταγωνισμός όμως των εκκοκκιστηρίων για μεγαλύτερες ποσότητες συσπόρου, οδηγεί στα να παίρνουν τα εκκοκκιστήρια ότι βαμβάκι έρχεται στην ίδια τιμή. Μόνος τρόπος για να παραδώσει ο παραγωγός καλύτερο βαμβάκι είναι να έχει τη βεβαιότητα ότι ανταμείβεται γι’ αυτό. Και αυτό είναι η δική μας ΕΠΙΛΟΓΗ.

Ποιο όμως είναι το «βαμβάκι μεγαλύτερης αξίας»;

  • Πρέπει να είναι οπωσδήποτε αποφυλλωμένο, με χαμηλή υγρασία και μαζεμένο με κανονικές μηχανές και όχι στρίπερ.
  • Να είναι πιστοποιημένο. Οι καταναλωτές κοιτάζουν πλέον στα προϊόντα την ετικέτα να δουν πού παράχθηκαν, με ποιες μεθόδους, αν είναι φιλικά στο περιβάλλον κλπ.
  • Να είναι τυποποιημένο. Αν είναι δυνατόν να είναι από μία ποικιλία μόνο ώστε να είναι πολύ πιο εύκολη η περεταίρω επεξεργασία του.
  • Η καλλιεργούμενη ποικιλία τέλος είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την αξία του βαμβακιού στα παραπέρα στάδια μεταποίησης του.

Ποιες είναι καλές ποικιλίες για τα εκκοκκιστήρια;

Αυτές που έχουν μεγάλη απόδοση σε ίνα. Μεγαλύτερη απόδοση σε ίνα σημαίνει περισσότερο εκκοκκισμένα από την ίδια ποσότητα συσπόρου, άρα μεγαλύτερη αξία βαμβακιού. Η απόδοση σε ίνα εξαρτάται άμεσα από το ποσοστό υγρασίας και ξένων υλών, αλλά καθοριστικό ρόλο παίζει και η ποικιλία, μιας και οι διαφορά από ποικιλία σε ποικιλία είναι μεγάλη.

Αυτές που έχουν καλά τεχνολογικά χαρακτηριστικά, όπως μήκος, αντοχή, λεπτότητα ίνας (micronaire) χρώμα του βαμβακιού κλπ. Αυτά είναι που ενδιαφέρουν πρωτίστως τους πελάτες των εκκοκκιστηρίων, τα κλωστήρια δηλαδή, και άρα με βάσει αυτά καθορίζεται και η τιμή του εκκοκκισμένου.

Τέλος το πόσο είναι γνωστό το όνομα της ποικιλίας στη διεθνή αγορά εκκοκκισμένου (το brand) βοηθάει πολύ στην πώληση των δεμάτων βαμβακιού.

Ποια είναι τα οφέλη για τον παραγωγό;

Γιατί όμως ο παραγωγός να παράξει ένα καλύτερο βαμβάκι όταν όλα πληρώνονται το ίδιο; Πράγματι, δεν υπάρχει κάποιος λόγος. Αυτό είναι άλλωστε και η αιτία, που η ποιότητα χρονιά με τη χρονιά χειροτέρευε και αυτός που ήταν αδικημένος, ήταν ο καλός και συνεπής παραγωγός.

Αυτήν την κατάσταση θέλουμε τα τελευταία χρόνια να αλλάξουμε ως επιχείρηση δίνοντας κίνητρα στους βαμβακοκαλλιεργητές για παραγωγή καλύτερου βαμβακιού. Ποια είναι αυτά τα κίνητρα:

Με όλα αυτά η διαφοροποίηση των τιμών που πήραν οι παραγωγοί στο εκκοκκιστήριο μας πέρυσι ήταν μεγάλη και (με το κλείσιμο της τιμής μέσω χρηματιστηρίου βάμβακος) έφτασε η διαφορά της χαμηλότερης με την υψηλότερη τιμή να είναι 12 λεπτά. Και αυτοί που πήραν για παράδειγμα πάνω από 60 λεπτά, δεν έγινε σαν προϊόν ειδικής συμφωνίας κάτω από το τραπέζι ή επειδή ήταν «μεγάλοι» παραγωγοί, αλλά ως αποτέλεσμα των ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ.

Τι καινούργιο κάνουμε φέτος;

Δύο είναι αυτά που έχουμε ανακοινώσει μέχρι στιγμής:

  1. Είναι περισσότερα τα προγράμματα επιδότησης ποικιλιών – πιστοποίησης, ώστε να υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής, να συμμετέχουν περισσότεροι παραγωγοί, αλλά να υπάρχει και άμιλλα μεταξύ των εταιρειών σπόρων, κάτι που είναι προϋπόθεση για την βελτίωση.
  2. Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην παραλαβή βαμβακιού με χαμηλή υγρασία.

Καλή και παραγωγική χρονιά ευχόμαστε σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς!

 

Περισσότερα άρθρα από τη σειρά “Με τη ματιά του εκκοκκιστή” μπορείτε να βρείτε εδώ.

You can read the full article here: https://thrakika.gr/en/post/kalyterh-timh-gia-ena-bambaki-me-megalyterh-axia-BC