Για άλλη μια χρονιά οι υψηλότερες τιμές από τα εκκοκκιστήρια μας
Για άλλη μια χρονιά οι υψηλότερες τιμές από τα εκκοκκιστήρια μας

Για άλλη μια χρονιά οι υψηλότερες τιμές από τα εκκοκκιστήρια μας

A- A+

Εκκόκκιση για λογαριασμό των παραγωγών

Με τη λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου έχουμε και τα αποτελέσματα ενός πειράματος που κάναμε φέτος: Εκκόκκιση για λογαριασμό των παραγωγών.

Δημιουργήθηκαν ως γνωστόν άτυπες ομάδες από παραγωγούς-συνεργάτες μας των οποίων το βαμβάκι αποθηκεύτηκε και εκκοκκίστηκε ξεχωριστά, πωλήθηκε δε από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια.

Από την αρχή οι παραγωγοί κινήθηκαν με κριτήριο, το πώς το βαμβάκι τους θα έχει μεγαλύτερη αξία: Και με την επιλογή των ποικιλιών και με τις καλλιεργητικές φροντίδες, κυρίως όμως με την σωστή συγκομιδή του.

Και τελικά άξιζε τον κόπο! Επιτυγχάνοντας αποδόσεις σε ίνα πάνω από τον μέσο όρο πέτυχαν και αρκετά υψηλότερες τιμές. 54,1 λεπτά η μια ομάδα και 55,6 λεπτά η άλλη. Αυτή είναι και η ελάχιστη εγγυημένη τιμή για όσους έχουν αφήσει ανοικτές τις τιμές. Όσοι είχαν κλείσει τιμή τον Μάρτιο, που το χρηματιστήριο βάμβακος και το δολάριο ήταν υψηλότερα, απολαμβάνουν φυσικά και καλύτερες τιμές. Η υψηλότερη είναι παραγωγού από το Κόσμιο που παίρνει 61,70 λεπτά το κιλό. Στις τιμές αυτές προστίθεται φυσικά και η επιδότηση που δίνουμε στις ποικιλίες Fibermax και Ελπίδα, οπότε ανεβαίνουν και άλλο.

Όπως και πέρυσι που παραγωγός-συνεργάτης μας είχε πάρει για το σύνολο της παραγωγής του πάνω από 57 λεπτά και πιστεύουμε πως πήρε την υψηλότερη τιμή στην Ελλάδα, έτσι και φέτος με τις τιμές αυτές πιστεύουμε ότι πάλι στη Θράκη θα δοθεί η υψηλότερη τιμή βαμβακιού. Όχι σαν προϊόν κάποιας ειδικής συμφωνίας κάτω από το τραπέζι, όχι με κάποιους «μεγάλους» παραγωγούς, αλλά γιατί οι ίδιοι οι παραγωγοί επέλεξαν να φέρουν ένα βαμβάκι μεγαλύτερης αξίας. Μόνο έτσι μπορεί να ανεβεί το εισόδημα του βαμβακοπαραγωγού!!

Tags

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter