Τιμή μέσω χρηματιστηρίου
Τιμή μέσω χρηματιστηρίου

Τιμή μέσω χρηματιστηρίου

A- A+
Δυνατότητα κλεισίματος της τιμής του συσπόρου βαμβακιού όλο τον χρόνο μέσω χρηματιστηρίου

Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια είναι η μόνη επιχείρηση στην Ελλάδα που δίνει από το 2016 τη δυνατότητα στους παραγωγούς να κλείνουν την τιμή του βαμβακιού μέσω χρηματιστηρίου, για ένα διάστημα 18 μηνών και όχι μόνο την ημέρα που παραδίδουν το βαμβάκι τους. Πιο συγκεκριμένα μπορεί κάποιος να κλείσει την τιμή από τον Ιανουάριο μιας χρονιάς ως τον Ιούνιο της επόμενης. Για τη σοδειά του 2019 μπορεί να κλείσει κανείς την τιμή από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

Είναι γεγονός ότι την εποχή της συγκομιδής μαζεύεται το 85% της παγκόσμιας παραγωγής και η προσφορά είναι πολύ μεγάλη. Αυτό οδηγεί σε πιεσμένες τιμές την εποχή που παραδίδουν οι παραγωγοί το βαμβάκι τους στα εκκοκκιστήρια. Από την άλλη, η διακύμανση της τιμής σε διάστημα 18 μηνών είναι πολύ μεγάλη (πάνω από 10 λεπτά/κιλό σχεδόν κάθε χρόνο) και αυτό δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να πετύχουν μια καλύτερη τιμή. Με δική τους επιλογή.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η διαφορά της καθημερινής τιμής του χρηματιστηρίου από αυτήν που πλήρωσαν τα εκκοκκιστήρια στην σαιζόν (ανά λεπτό), για τις χρονιές 2016/17 έως 2018/19. Βλέπουμε ότι οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες.


Οι παραγωγοί μπορούν είτε να κλείσουν την τιμή πριν παραδώσουν (προπώληση) και μέχρι το 30% της εκτιμώμενης παραγωγής τους, είτε να παραδώσουν το προϊόν τους, να πληρωθούν το 60% της τιμής της σαιζόν και να κλείσουν την τιμή μέχρι τον Ιούνιο. Η τιμή της σαιζόν ως το τέλος Φεβρουαρίου είναι σε αυτήν την περίπτωση εγγυημένη, άρα ως το τέλος Φεβρουαρίου υπάρχει μόνο πιθανό κέρδος.

Οι περισσότεροι παραγωγοί συνεργάτες της επιχείρησης κάνουν χρήση των δυνατοτήτων αυτών και τα επιπλέον χρήματα που κερδίζουν είναι σημαντικά.

Gallery

newsletter

Εγγραφείτε στο καθημερινό μας newsletter