Καινοτομία
Η καινοτομία ήταν πάντα η βασική φιλοσοφία των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων στην προσπάθεια τους να είναι ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις και να προσφέρουν στους πελάτες τους τα καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες.
Η εταιρεία ήταν το πρώτο εκκοκκιστήριο που δημιούργησε εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου HVI, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε ένα σύστημα ταξινόμησης, όπου κάθε δέμα εκκοκκισμένου έχει την δική του ποιοτική ταυτότητα.
Ήταν το πρώτο εκκοκκιστήριο που πιστοποιήθηκε με το σύστημα ποιότητας ISO 9002.
Σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, η επιχείρηση είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές στην παραγωγή βιώσιμων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων παγκοσμίως.
Το 1993 κατασκεύασε μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα.
Το 1994 ξεκίνησε τη παραγωγή πιστοποιημένου βιολογικού βαμβακιού και για 12 χρόνια ήταν η μοναδική στην Ευρώπη.
Επίσης υπήρξε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε με το ISO 14001 για την περιβαλλοντική της διαχείριση.
Από το 2015 παράγει πιστοποιημένο βαμβάκι με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές (CSF) και από το 2016 εφαρμόζει το σύστημα ευφυούς γεωργίας Gaiasense.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει πρωτοποριακά συστήματα σε συνεργασία με τους βαμβακοπαραγωγούς, όπως τιμή ανάλογα με την ποιότητα και την ποικιλία του συσπόρου βάμβακος, κλείσιμο της τιμής όλο τον χρόνο μέσω χρηματιστηρίου, συμπληρωματική ασφάλιση παραγωγής σε συνεργασία με την Interamerican, εκκόκκιση για λογαριασμό των παραγωγών, παροχή ιατρικών υπηρεσιών κλπ.
Το 2018 δημιουργεί το πρόγραμμα Cotton+, που αφορά στην διαχείριση ενός βαμβακιού ανώτερης ποιότητας, από τη σπορά ως την εκκόκκιση, και την μετέπειτα πώληση του επώνυμα στη διεθνή αγορά.
Έρευνα και τεχνολογία
Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια στην προσπάθεια τους να είναι στην αιχμή της τεχνολογίας, δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην έρευνα, με στόχο την παραγωγή προϊόντων με πρόσθετη αξία.
Έτσι λαμβάνουν μέρος σε αρκετά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, από τα οποία προέκυψαν σημαντικά αποτελέσματα, όπως το Flexifunbar, Canvas, Nagrefiat, Biolose, TCBL κλπ.
Ταυτόχρονα, χρηματοδοτούν νέα προγράμματα που στοχεύουν στις σύγχρονες τάσεις στην παραγωγή βαμβακιού, όπως την ευφυή γεωργία, βιωσιμότητα, ιχνηλασιμότητα, ψηφιοποίηση των διεργασιών κλπ.
Από το 2019 συμμετέχουν και στην έρευνα στο χωράφι με ένα πιλοτικό αγροτεμάχιο.