ITMF Επίσκεψη στην Ελλάδα 2019

ITMF Επίσκεψη στην Ελλάδα 2019

Από τις 13 ως 16 Οκτωβρίου 2019 η Επιτροπή Κλωστηρίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας ITMF επισκέφθηκε την Ελλάδα.

Από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου του 2019, η επιτροπή κλωστηρίων της παγκόσμιας ομοσπονδίας κλωστοϋφαντουργίας ITMF επισκέφθηκε την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος  επίσκεψης χωρών παραγωγής βαμβακιού σε όλο τον κόσμο.  Σκοπός των επισκέψεων είναι η προσπάθεια ενημέρωσης και ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ καλλιεργητών, εκκοκκιστών και κλωστηρίων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε ανασκόπηση της κατάστασης της βαμβακοκαλλιέργειας και του εκκοκκισμού στην Ελλάδα, καθώς και αξιολόγηση της τρέχουσας ποιότητας βαμβακιού στα χωράφια και τους χώρους συγκομιδής.

Επιπλέον, αξιολογήθηκαν τα εκκοκκιστήρια με βάση τα παγκόσμια πρότυπα που ισχύουν ανά τον κόσμο, και τα συστήματα ταξινόμησης του βαμβακιού που εφαρμόζουν.

Τέλος, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί προς την αειφορία και την ιχνηλασιμότητα του βαμβακιού, καθώς και για το μέλλον του βαμβακιού στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης όπως περιγράφεται από την επιτροπή:

Από τη Θεσσαλονίκη η επιτροπή ταξίδεψε με βαν στην Κομοτηνή στα ανατολικά της χώρας, όπου τα μέλη επισκέφθηκαν τα Θρακικά Εκκοκιστήρια και συναντήθηκαν με τον κ. Κουρούδη. Ο κ. Κουρούδης και η οικογένειά του ασχολούνται με τον κλάδο της εκκόκκισης εδώ και τρεις γενιές και είναι πλήρως παθιασμένοι με αυτόν. Ο κ. Κουρούδης είναι ένας άνθρωπος με όραμα που προσπαθεί πάντα να καινοτομεί. Δημιούργησε το σήμα "Cotton +" (το οποίο αποτελεί το 30% της παραγωγής του) και υποστηρίζει και προωθεί το πρόγραμμα του CSF (Certified Sustainable Fibermax).

Τα κύρια χαρακτηριστικά του "Cotton +" είναι:

  • Συγκεκριμένες ποικιλίες βαμβακόσπορου με γνωστά χαρακτηριστικά καλής ποιότητας και με υψηλές αποδόσεις.
  • Ταξινόμηση του βαμβακιού κατά τη συγκομιδή, για τον διαχωρισμό της παρτίδας και τη βελτιστοποίηση του εκκοκκισμού.
  • Πιστοποίηση, ιχνηλασιμότητα και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.
  • Σύστημα παροχής κινήτρων για την ανταμοιβή των αγροτών.

Η υλοποίηση, ο έλεγχος και η πιστοποίηση του προγράμματος διεξάγονται από τρίτα μέρη και εξωτερικούς ελεγκτές, συγκεκριμένα την ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ και την QMSCERT. Το πρόγραμμα περιλάμβανε 240 καλλιεργητές την τελευταία περίοδο και παρήγαγε 9.300 μπάλες βαμβακιού.

Ο κ. Κουρούδης συμμετέχει ενεργά σε πολλές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία συνθηκών που να ευνοούν το σύνολο του οικοσυστήματος βαμβακιού στην περιοχή της Κομοτηνής. Συνεργάζεται επίσης γνωστές εταιρείες ρούχων με στόχο την αύξηση του επιπέδου βιωσιμότητας του ελληνικού βαμβακιού.

Φέτος, του ζητήθηκε για πρώτη φορά από ένα brand να χρησιμοποιήσει δείκτες ιχνηλασιμότητας στις μπάλες βαμβακιού που παράγει. Επί του παρόντος, δοκιμάζεται σε ένα μέρος της παραγωγής η υπηρεσία Tailorlux που επιτρέπει την ιχνηλασιμότητα του βαμβακιού σε όλη βιομηχανική αλυσίδα.

Η επιτροπή επισκέφθηκε το πειραματικό χωράφι δίπλα στο εκκοκκιστήριο το οποίο ήταν έτοιμο για συγκομιδή. Όλες οι ποικιλίες έδειξαν άριστη ποιότητα και δυνατότητες καλής παραγωγής.

Το βαμβάκι δεν έδειξε εμφανή σημάδια ξένων υλών και ήταν εξαιρετικά καθαρό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η επιτροπή είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το εκκοκκιστήριο κατά τη διάρκεια εκκόκκισης. Είναι σαφές ότι η εκκόκκιση πραγματοποιείται σωστά, για τη μέγιστη διατήρηση της ποιότητας. 

Ολόκληρη η έκθεση εδώ

Φωτογραφίες από την επίσκεψη εδώ

Πηγή: ITMF
Η διεύθυνση του άρθρου: https://thrakika.gr/index.php/post/itmf-greece-2019