Ανακάμπτει η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας
Ανακάμπτει η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας

Ανακάμπτει η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας

A- A+
This article is not available in the language you have selected and thus we are showing its original version. You can use Google Translate to translate it.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕΕ, η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας το α’ εξάμηνο του 2021 εμφανίζει σημάδια σταδιακής ανάκαμψης από την πανδημία Covid 19.

Ιδιαίτερα το δεύτερο τρίμηνο όλοι οι οικονομικοί δείκτες κατέγραψαν σημαντική βελτίωση η οποία οφείλεται στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και στην επάνοδο της κανονικότητας στη λειτουργία των αγορών.

Η παραγωγή σημείωσε αύξηση που για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου του 2021 ανήλθε σε 15,6% στην κλωστοϋφαντουργία και 2,5% στην ένδυση.

Η μείωση στην απασχόληση, παρόλα τα μέτρα στήριξης πολλών χωρών, συνεχίστηκε στην κλωστοϋφαντουργία με -3,1% και στην ένδυση με -7,5%.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων σημείωσε σημαντική άνοδο λόγω της αύξησης των λιανικών πωλήσεων και των εξαγωγών. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17,1% στην κλωστοϋφαντουργία και κατά 7,3% στην ένδυση.

Οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 12,4% το πρώτο εξάμηνο που οφείλεται στην πορεία του δευτέρου τριμήνου.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι εξαγωγές με αύξηση 16,1% στην ένδυση και 15,9% στην κλωστοϋφαντουργία.

Σε αξία οι εξαγωγές για το σύνολο της αλυσίδας Ε/Κ ανήλθαν το α’ εξάμηνο του 2021 σε 27,5 δις ευρώ από 23,7 δις ευρώ το 2020.

Αντίθετα, μείωση -15,8% κατέγραψαν οι εισαγωγές οι οποίες το α’ εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 48,1 δις ευρώ. Η μεγάλη μείωση οφείλεται στην πτώση κατά -42% των εισαγωγών προϊόντων προστασίας από την Κίνα. Ειδικά στην ένδυση καταγράφεται μια μετακίνηση της παραγωγής στην ευρωμεσογειακή ζώνη με άνοδο των εισαγωγών κατά 43% από το Μαρόκο, 23% από Τουρκία και 19% από την Τυνησία.


Source: greekfashion.gr

Tags

newsletter

Subscribe to our daily newsletter