Πρωτοφανής ρητορική υπέρ της αναθεώρησης και προτάσεις από τον Γάλλο πρόεδρο
Μια αντισυμβατική θεώρηση του ζητήματος-ταμπού της αναθεώρησης της ΚΑΠ ανέλυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, από το βήμα της ομιλίας του πριν από μερικές ημέρες στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι. Ο Μακρόν μοιράστηκε το όραμά του για την Ευρώπη, διατυπώνοντας ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, που αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα δεδομένης της επιρροής που έχει η Γαλλία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ως ο ένας εκ των δύο πόλων ισχύος του, μαζί με τη Γερμανία.
Αν και η Γαλλία είναι παραδοσιακά ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ΚΑΠ, ο πρόεδρος της χώρας απηύθυνε έκκληση για μια ορθολογική επανεκτίμηση της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής, η οποία, όπως επισήμανε, «τυγχάνει συνεχούς κριτικής από τους αγρότες». Πρόκειται για σχόλια που προκάλεσαν αίσθηση, με το έγκυρο IEG Policy να τα χαρακτηρίζει ενδεικτικά ως «σχεδόν άνευ προηγουμένου για έναν ανώτερο πολιτικό ηγέτη στη Γαλλία».
Οι προτάσεις Μακρόν
Ο 39χρονος πρόεδρος της Γαλλίας εστίασε στην αναγκαιότητα «απογραφειοκρατικοποίησης» της ΚΑΠ, ενώ ζήτησε και μια πιο ευέλικτη προσέγγιση, με μεγαλύτερη αποκέντρωση στην εφαρμογή της πολιτικής σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. «Εντός της Ευρώπης, θα υπάρχουν πάντα διαφορετικά μοντέλα γεωργίας και θα ήθελα η κάθε χώρα να κάνει αυτόν τον μετασχηματισμό σύμφωνα με τις δικές της φιλοδοξίες και τις δικές της προτιμήσεις», εξήγησε.
Επιπλέον, ο Μακρόν πραγματοποίησε έκκληση για μια «οικολογική μετάβαση» στην Ευρώπη. «Μια Ευρώπη που υλοποιεί το απαιτητικό όραμά μας για βιώσιμη ανάπτυξη είναι, επίσης, μια Ευρώπη της επισιτιστικής ασφάλειας», δήλωσε. «Πρέπει να βάλουμε στην άκρη τα ταμπού και να θέσουμε στον εαυτό μας το εξής ερώτημα: Προστατεύει η Κοινή Αγροτική Πολιτική τους αγρότες μας και τους καταναλωτές μας όπως θα έπρεπε;».
Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε τη δημιουργία συνθηκών μεγαλύτερης οικονομικής ένταξης εντός της ευρωζώνης και πρότεινε ιδέες, όπως την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, οι οποίες θα είχαν συναντήσει σθεναρή αντίσταση από τη Μεγάλη Βρετανία, εφόσον η τελευταία είχε παραμείνει στην ΕΕ.
Τι μένει να αποσαφηνιστεί
Η ομιλία του Μακρόν και τα σχόλιά του για τις αγροδιατροφικές πολιτικές ερμηνεύονται ως ένα μανιφέστο για την αναζωογόνηση της ΕΕ, μέσα από την πρόθεση επανεξέτασης των πολιτικών αυτών. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος δεν ξεκαθάρισε εάν η χρηματοδότηση της ΚΑΠ θα πρέπει να έχει στοιχεία μερικής επανεθνικοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή της συγχρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ είχε τεθεί στο τραπέζι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πρόσφατο έγγραφο προβληματισμού της σχετικά με το μέλλον του κοινοτικού προϋπολογισμού, ενώ φάνηκε να προωθείται και από τη Γερμανία. Επίσης, ο Μακρόν δεν θέλησε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες για το μέγεθος του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
Η ευκαιρία του Γάλλου προέδρου και ο ελληνικός προβληματισμός
Με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να βγαίνει αποδυναμωμένη από την αποτυχία των πρόσφατων γερμανικών εκλογών, ο Μακρόν ίσως αντιλαμβάνεται ότι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία, προκειμένου να κυριαρχήσει στο ευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της αγροτικής πολιτικής. Απομένει να δούμε εάν η νέα ατζέντα του θα υποστηριχθεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του επόμενου έτους σχετικά με το μέλλον της ΚΑΠ και τον προϋπολογισμό μετά το 2020, αλλά και το πώς θα εκληφθεί από τον αγροδιατροφικό τομέα της Γαλλίας.
Όπως αναφέρει το IEG Policy, τα σχόλια του Γάλλου προέδρου σχετικά με τη μεγαλύτερη αποκέντρωση πολιτικής για τα μεμονωμένα κράτη-μέλη αναμένεται να προκαλέσουν ανησυχία στις φτωχότερες χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ελλάδα. Για εκείνες, μια ενοποιημένη πολιτική θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.