ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
elvassilaki@kerdos.gr
Στη συνέχιση και τη διεύρυνση της παραγωγικής της δραστηριότητας που είναι κατ' εξοχήν εξαγωγική στοχεύει η εταιρεία Θρακικά Εκκοκκιστήρια, ενώ παράλληλα δρομολογεί την αξιοποίηση του μεγάλου ακινήτου της που έχει έκταση 110 στρέμματα και βρίσκεται σε κομβικό σημείο, στο 4ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κομοτηνής - Ξάνθης και στην έξοδο της Εγνατίας Οδού από την πόλη της Κομοτηνής.
Η εταιρεία έχει εκπονήσει ήδη επιχειρηματικό σχέδιο αξιοποίησης, η υλοποίηση του οποίου αναβάλλεται τουλάχιστον μέχρι το 2013 αφενός λόγω της οικονομικής κρίσης και αφετέρου γιατί μέχρι τότε ισχύει το σημερινό σύστημα επιδοτήσεων της βαμβακοκαλλιέργειας.
Στην περίπτωση που οι επιδοτήσεις μειωθούν ή κοπούν οριστικά και η καλλιέργεια του βαμβακιού μειωθεί δραματικά, η εταιρεία προετοιμάζεται να επεκταθεί με άλλες δραστηριότητες που θα βασίζονται στην αξιοποίηση του ακινήτου της.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΕΜΠΟΡΙΑ
Η εταιρεία Θρακικά Εκκοκκιστήρια διαθέτει σήμερα σύγχρονες εργοστασιακές εγκαταστάσεις σε εστεγασμένους χώρους 30.000 τ.μ. που έχουν οικοδομηθεί σε έκταση 110 στρεμμάτων. Εκεί στεγάζονται η έδρα, τα γραφεία της, οι βιομηχανικές της εγκαταστάσεις και οι αποθηκευτικοί της χώροι.
Εκεί λειτουργεί εκκοκκιστήριο με τρεις γραμμές παραγωγής από τις οποίες τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται οι δύο πιο σύγχρονες, ενώ η τρίτη εκκοκκίζει μόνο το βαμβάκι χειροσυλλογής που σπανίζει πλέον.
Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες βοηθητικές και παραγωγικές εγκαταστάσεις, ξηραντήριο, καθώς και μονάδες παραγωγής βαμβακόσπορου και βαμβακέλαιου που ενεργοποιούνται, ανάλογα με τις διεθνείς συγκυρίες. Υπάρχουν επίσης μηχανήματα παραγωγής lintexs, (που χρησιμοποιείται στη χημική βιομηχανία) και εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από βιομάζα.
Στο ίδιο ακίνητο λειτουργεί τα τελευταία 2,5 χρόνια και ιδιωτικό ΚΤΕΟ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
Τα μεγέθη της εταιρείας είχαν επηρεασθεί αρνητικά από τις δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες που επικρατούσαν μέχρι πέρυσι.
Στη χρήση 2008/2009 ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 11.335 χιλ. ευρώ και τα αποτελέσματά της προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 601.000 ευρώ.
Η τρέχουσα χρήση 2009/2010, που κλείνει στις 30/6/2010 είναι κερδοφόρα και εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει πωλήσεις 8,15 εκατ. ευρώ και κέρδη περίπου 1,05 εκατ. ευρώ.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Η εταιρεία Θρακικά Εκκοκκιστήρια αναπτύχθηκε παράλληλα με τη βαμβακοκαλλιέργεια στην Κομοτηνή, όπου ίδρυσε το πρώτο εκκοκκιστήριο και αργότερα το πρώτο κλωστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας στην περιοχή. Ξεκίνησε την παραγωγή βιολογικού βαμβακιού και άνοιξε την εξαγωγική δραστηριότητα στη γειτονική Τουρκία.
Το 1955 ο κ. Ηλίας Κουρούδης, προερχόμενος από την Ορεστιάδα, εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή και δημιούργησε ένα σπορελαιουργείο που παρήγαγε ηλιέλαιο και σησαμέλαιο.
Το 1960 επεκτάθηκε στην παραγωγή βαμβακέλαιου από βαμβακόσπορο που έφερνε από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.
Το 1972 σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Θανάση Κίτσιο οικοδόμησαν τη Θρακικά Εκκοκκιστήρια που επεξεργαζόταν τις πρώτες μικρές ποσότητες βαμβακιού που άρχισε να καλλιεργείται στην περιοχή.
Από το 1975 η παραγωγή του εκκοκκισμένου βαμβακιού της επιχείρησης αυξανόταν παράλληλα με την αύξηση της βαμβακοκαλλιέργειας στην περιοχή.
Μετά το 1982, οι ρυθμοί αύξησης της βαμβακοκαλλιέργειας επιταχύνθηκαν λόγω καθιέρωσης σημαντικών Κοινοτικών επιδοτήσεων στο βαμβάκι από την τότε ΕΟΚ.
Το 1985 η επιχείρηση μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία (με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου).
Το 1987 στη διοίκηση της εταιρείας εισήλθαν τα παιδιά του ιδρυτή της κυρία Παναγιώτα Κουρούδη και κ. Σταμάτης Κουρούδης, ο οποίος από το 1992 ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου.
Το 1989 η εταιρεία οικοδόμησε και δεύτερη γραμμή παραγωγής, αυξάνοντας την παραγωγική της δυναμικότητα.
Το 1993 προστέθηκε και τρίτη γραμμή παραγωγής κάθε μία από τις οποίες είχε δυνατότητα παραγωγής 400 δέματα εκκοκκισμένου βαμβακιού το 24ωρο.
Το 1994 η εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 25% στην οικοδόμηση της εταιρείας Κλωστήρια Ροδόπης, θυγατρική της Κλωστήρια Ναούσης.
Το 1995 ξεκίνησε την παραλαβή και την επεξεργασία βιολογικού βαμβακιού οι ποσότητες παραγωγής του οποίου αυξάνονταν συνεχώς μέχρι το 2008, σε συνεργασία με τους βαμβακοκαλλιέργητές της περιοχής.
Το 1996 η εταιρεία είχε παραλάβει και εκκοκκίσει 40.000 τόνους σύσπορο βαμβάκι αναδεικνυόμενη σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες της χώρας και ήταν σχεδόν αποκλειστικός προμηθευτής των ομίλων Ακκά και Λαναρά.
Το 1998 της απενεμήθη από το υπουργείο Ανάπτυξης το 1ο βραβείο περιβαλλοντικής πολιτικής.
Το 1999 στην εταιρεία εισέρχεται σαν στρατηγικός επενδυτής η Κλωστήρια Ναούσης με ποσοστό 34%, καλύπτοντας αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Εκτοτε η εταιρεία αναλαμβάνει την προμήθεια και την εξασφάλιση της ποιότητας του μεγαλύτερου κλωστοϋφαντουργικού ομίλου της χώρας μας που κατανάλωνε τότε 60.000 τόνους εκκοκκισμένο βαμβάκι.
Το 2000 η εταιρεία πωλεί το ποσοστό συμμετοχής της (25%) στην Κλωστήρια Ροδόπης στην Κλωστοϋφαντουργία Δούδος και εισέρχεται δυναμικά στις εξαγωγές προς την Ευρώπη και την Τουρκία.
Το 2006 ξεκινά την οικοδόμηση του πρώτου ιδιωτικού ΚΤΕΟ της Θράκης, που άρχισε να λειτουργεί το 2007, επενδύοντας 900.000 ευρώ.
Το 2007 η οικογένεια Κουρούδη εξαγοράζει το ποσοστό 33% της οικογένειας Κίτσιου και το 34% που κατείχε ο όμιλος Κλωστηρίων Ναούσης και γίνεται μοναδικός κύριος μέτοχος της εταιρείας.
Το 2007 επεκτείνει τη δράση της στην εμπορία σιτηρών και καλαμποκιού.